mistrz104
Nowy

|
 |
« : Lipiec 04, 2008, 21:24:23 » |
|
ile ryby mogą wytrzymac bez jedzenia? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 04, 2008, 21:26:00 » |
|
Jesli wczesniej sa odpowniednio przez dluzszy czas karmione to nawet do kilku tygodni 
|
|
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15  160l na ziemi!
|
|
|
|
bartekw
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 04, 2008, 21:28:50 » |
|
juz byl ten watek , ale jeszcze raz napisze , podobno do 3 miesiecy lecz sam tego nietestowalem
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Anfield
T29
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 05, 2008, 19:00:25 » |
|
tematów była cała setka  opcja szukaj koleżanko/kolego, tam trochę wyżej i po prawej  ale jak już piszę to napiszę  jeżeli zbiornik jest dojrzały to 4-5 dni spokojnie, myślę, że nawet tydzień niektóre źródła podają nawet 2 tygodnie  ale bałbym się aż tak ryzykować, człowiek też niby miesiąc wytrzyma  jeżeli wyjeżdżasz itp i nie możesz przez dłuższy czas karmić rybek to zakup pokarm "długoterminowy" wrzucasz kostkę i masz spokój na dwa tygodnie, tak podaje producent Jesli wczesniej sa odpowniednio przez dluzszy czas karmione to nawet do kilku tygodni  a jesteś pewien? 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 05, 2008, 19:02:10 wysłane przez Dagnabbit »
|
|
T29  Pozdrawiam
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 05, 2008, 22:12:41 » |
|
Sam nie stosowalem i raczej nie bede wiec pewien nie jestem natomiast opieram sie na tych samych zródlach co Ty 
|
|
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15  160l na ziemi!
|
|
|
Ariadne
Stały użytkownik

12079834 moje prywatne gg
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 05, 2008, 23:22:36 » |
|
Ja moje bojowniki karmię barrrdzo rzadko(2 razy w tygodniu) i mają się dobrze, w naturze przecież rybki nie mają karmy pod nosem, muszą polować, zdobywać, a nawet głodować. Karmię tak, ponieważ chcę im chociaż trochę odtworzyć naturalne środowisko. Podsumowując, moim zdaniem nawet do 3 tygodni.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Anfield
T29
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 06, 2008, 08:44:23 » |
|
więc w żadnym wypadku nie odtwarzasz im naturalnego środowiska, ponieważ w naturze ryba je tyle ile jest jej potrzebne i jak jest głodna to coś sobie wydłubie, a jak sypiesz dwa razy w tygoniu to ryba rzuca się na pokarm i wpycha w siebie ile może bo nie wie kiedy znów dostanie, w natrurze nie jedzą na zapas bo do pokarmu mają dostęp 24h na dobę [wyjątkiem jest okres przed tarłem lub zimą(tam gdzie występuje)]
|
|
|
|
|
|
T29  Pozdrawiam
|
|
|
Tigerek
Zainteresowany

Jedne z najsłodszych na świecie ...
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 06, 2008, 10:47:56 » |
|
Natura ofiarowywuje rybom dużo pożywienia.Zgadzam się z Dagnabbit'em.
|
|
|
|
|
|
Tyle pytań a tak mało czasu ...
|
|
|
Aniape
Super aktywny

gg 13198444
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 06, 2008, 20:19:54 » |
|
niektóre źródła podają nawet 2 tygodnie  ale bałbym się aż tak ryzykować, człowiek też niby miesiąc wytrzyma  jeżeli wyjeżdżasz itp i nie możesz przez dłuższy czas karmić rybek to zakup pokarm "długoterminowy" wrzucasz kostkę i masz spokój na dwa tygodnie, tak podaje producent Moje ryby już dwa razy miały dwutygodniową głodówkę. Żadna nie zachorowała, nikt nikogo nie zjadł, żadna ryba nie ruszyła przez ten czas krewetek  Jeżeli chodzi o te pokarmy typu "weekend" czy "holiday" to było wiele na ten temat i raczej negatywne opinie.
|
|
|
|
|
|
"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
|
|
|
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 06, 2008, 20:22:03 » |
|
Aniape - mogłabyś rozwinąć ten wątek ( w jednym malutkim pościku) Dlaczego takie pokarmy "holiday" są niewskazane? Brudzą wodę czy jak? Pytanie laika,wiem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aniape
Super aktywny

gg 13198444
|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 06, 2008, 20:29:01 » |
|
Atria, nie mogę znaleźć tego wątku ale pamiętam, że jak ja miałam obawy przed pierwszym wyjazdem na dłużej to większość odradzała mi te weekendowo-holidayowe pokarmy. Pisali, że lepiej głodówka na 14 dni, niż to coś (pokarm) ma pływać w wodzie. Widocznie brudzi albo za szybko ryby go jedzą i może wiesz, puchną i zdychają?
Nie wiem, dlatego napisałam, że słyszałam negatywne opinie.
|
|
|
|
|
|
"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
|
|
|
ja!!!
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 06, 2008, 20:32:10 » |
|
Ryby nie znaja umiaru w jedzeniu.. Wiekszosc je dopóki nie "pęknie", wg mnie dlatego te pokarmy holiday itp nie sa dobrym rozwiazaniem. ryby beda sie do niego dobierac az sie skonczy. U mnie raz sie zdarzylo,ze nie jadły 3 tygodnie. Troche rosliny byly oskubane, ale nie było az tak tragicznie. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Stig_2
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #12 : Lipiec 06, 2008, 20:38:01 » |
|
Ja teraz bede wyjerzdzal na tydzien ... i tez nie zamierzam im podawac pokramu tylko nie wiem co mam zrobic ze swiatlem czy je wylonczyc czy wlonczyc ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #13 : Lipiec 06, 2008, 20:39:08 » |
|
Dzięki za wyjaśnienie. Sting podobno można tanio (ok15zł) kupić taki włącznik czasowy. I sam Ci będzie sterował włączaniem i wyłączaniem światla.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|