FighterMan
Bywalec

Kocham Ramirezy!!!
|
 |
« : Czerwiec 19, 2008, 12:58:33 » |
|
Jestem nowy tutaj i od tygodnia mam prawdziwe akwarium (wczesniej kula) Czy dobrze odzywiam moje ryby:4bojowniki, 2 molinezje, 2 platki, 2 kirysy, 6 neonów, 1 glonojad; karmie je 2 razy dziennie po małej ilosci: z rana: SERA pokarm w płatkach, SERA Czerwone larwy komarów, SERA bettagram. Wieczór: TETRA rubin, TROPICAL ichtio-vit i HIKARI bettagran. Ryby zachowują sie dobrze, ale nie wiem czy mają dobrą diete. Prosze o szybką odpowiedz. Takze chcialbym wiedziec jaka powinna byc temperatura wody d;a tych ryb.
Dla wyjaśnienia: jeden bojownik i trzy samice bojownika.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 19, 2008, 13:18:04 wysłane przez Seboos »
|
|
|
|
|
shaman111
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 20, 2008, 08:45:16 » |
|
jak na mnie to troche je przekarmiasz mam podobne rybki i mam temperature 25-27 stopni
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 20, 2008, 10:06:25 wysłane przez Seboos »
|
|
25l i 6l i 2l http;//gg703892
|
|
|
lotusmar
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 20, 2008, 09:05:01 » |
|
Szkoda shaman111, że nie dałeś edycji swojego posta, bo są teraz jeden pod drugim, ale myślę, że się poprawisz. Jeśli chodzi o karmienie to jest ok jeśli tylko porcja, którą dajesz jest zjadana w ok. 5 min. i nic nie leży na dnie. Nie wiem co to jest: "SERA Czerwone larwy komarów" bo jeśli żywy pokarm to proponuję nie mieszać z suchym, tylko zrobić tak, że rano suchy, a wieczorem żywy lub odwrotnie według uznania.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Wszystkich
|
|
|
Ula
Zainteresowany

Moja pSinka:)
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 20, 2008, 10:38:08 » |
|
Nie wiem co to jest: "SERA Czerwone larwy komarów" bo jeśli żywy pokarm to proponuję nie mieszać z suchym, tylko zrobić tak, że rano suchy, a wieczorem żywy lub odwrotnie według uznania.
"SERA Czerwone larwy komarów" to suchy pokarm z tego co wiem. FighterMan ja bym na Twoim miejscu nie robila tych mieszanek.Jednego dnia daj rano np TETRA rubin samą, a wieczorem tego samego dnia daj np SERA pokarm w płatkach. Drugiego dnia rano coś nowego np TROPICAL ichtio-vit , a wieczorem np SERA Czerwone larwy komarów.Tak ryby będą miały bardziej urozmaicony pokarm. Wszystko ok,brakuje mi tutaj jedynie jakiejś mrożonki, np.dafni czy wodzienia.Noi nie wiem czy masz jakiś pokarm z glonami,bo szczerze mówiąc nie znam wsyztskich tutaj wymienionych przez Ciebie pokarmów,ale jeżeli nie masz to warto byłoby się zaopatrzyć w pokarm z glonami np Tropicala,choćby ze wzglęgu na molinezje i platki. A co do tych 5 minut,to jest to zdecydowanie za dużo.Góra minuta.Moje ryby zjadają wsyztsko w niecałe 30 sek. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
45 l 7 neonów innesa 3 danio 1 neritina communis
|
|
|
19maciej19
Stały użytkownik

Akwarystyka hobby na całe życie
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 20, 2008, 11:05:34 » |
|
Karmisz dobrze o ile rybki zjadają wszystko w 5 min. A i mam pytanko ile masz litrów?
|
|
|
|
|
|
63l Roślinne Obsada w budowie 
|
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 20, 2008, 11:10:42 » |
|
Karmisz dobrze o ile rybki zjadają wszystko w 5 min. A i mam pytanko ile masz litrów?
stoper i czas 5 minut  )) jak wyścig do Pekinu Karm tyle ile rybki zjadają w krótkim okresie Wiadomo pokarm typu marchewka lary komarów itd nie zostanie zjedzony w 5 minut Najważniejsze aby nie przeginać lepiej mniej a częściej
|
|
|
|
|
|
|
|
|
19maciej19
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 20, 2008, 11:24:57 » |
|
Tak ale on karmi suchym.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
19maciej19
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 20, 2008, 11:26:13 » |
|
"SERA Czerwone larwy komarów" to suchy pokarm z tego co wiem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 20, 2008, 11:34:58 » |
|
suchy czy mokry nie liczy sie czas tylko możliwości zjedzenia pokarmu przez ryby nie pisz posta pod postem !
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lotusmar
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 20, 2008, 11:48:44 » |
|
Kolega TURYSTA strasznie się dziś czepia innych, a sam nie jest lepszy. 5 minut tak jak pisałem wcześniej to taki przybliżony czas, a dokładniej chodzi o to, żeby jedzenie nie opadało na dno, bo (zależy od obsady) taki pokarm może już nie zostać zjedzony. Aha różnica między żywym (NIE MARTWYM), a suchym pokarmem jest kolosalna, gdyż żywy może pływać w akwarium dużo dłużej (bez przesady) i do póki żyje nic się wodze nie stanie.
Jeśli chodzi o posty jeden pod drugim to faktycznie trzeba przypominać, ale nie od razu krzyczeć, bo nie wszyscy są tak oblatani, a najlepiej proponuje aby administrator ustawił (jeśli na tym forum jest taka możliwość) automatyczne sklejanie takich postów i będzie po sprawie.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Wszystkich
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 20, 2008, 12:13:47 » |
|
Aha różnica między żywym (NIE MARTWYM), a suchym pokarmem jest kolosalna, gdyż żywy może pływać w akwarium dużo dłużej (bez przesady) i do póki żyje nic się wodze nie stanie.
Jest kolosalna pod względem składników odżywczych ... to jak długo pływa i czy w ogóle pływa to sprawa drugoplanowa ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
FighterMan
Bywalec

Kocham Ramirezy!!!
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 20, 2008, 12:25:09 » |
|
Mam 45 litrowe akwarium. ryby zjadają wszystko w ciągu 4 minut a kirysy wyjadają resztki z dna. Dziękuje za wszystkie rady. SERA Czerwone larwy komarów to suchy pokarm i przysmak szczególnie dla bojowników. Są po tym żywsze i barwniejsze.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 20, 2008, 12:29:17 wysłane przez FighterMan »
|
|
|
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 20, 2008, 13:42:40 » |
|
Kolega TURYSTA strasznie się dziś czepia innych, a sam nie jest lepszy. U nie pokarm pływa cały boży dzień 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 20, 2008, 14:01:00 » |
|
FighterMan, masz trochę za dużo ryb w tym akwarium. Molki i glonojad na pewno nie nadają się do tak małego baniaka.
Brak w tej diecie pokarmów roślinnych.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
|
Mechanic
|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 20, 2008, 20:03:57 » |
|
Ja lece na Sera Vipan i Viformo. Czasem jakis mrozony wodzien lub ochotka i po sprawie. Zywego nie polecam i za mrozonym tez nie przepadam (syf i choroby mozna przez taki pokarm wprowadzic). 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|