Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Glony, rośliny, nawożenie - co dalej?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Glony, rośliny, nawożenie - co dalej?  (Przeczytany 1873 razy)
skorek
Nowy
*

« : Czerwiec 19, 2008, 12:09:22 »

Witam

Dla przypomnienia:
Akwarium 160l 80x40x50 założone 31 maj tego roku

Fauna obecna
Prętnik karłowaty 2
Bystrzyk czerwony 8
Neon inesa 6
Kirysek spiżowy 4
Pielęgniczka Agassiza 2
Pielęgniczka Ramireza 2
Skalar 2
Kirys albinos 4
Kosiarka 4
Neon czerwony 6

Flora
Sagittaria subulata
Hemianthus callitrichoides
Anubias nana
Anubias crispus
Echinodorus D’vall
Echinodorus rubin narow
Echinodorus green ocelot
Bacopa monieri
Althernanthera splendida
Cabomba piauhyensis – czerwona
Cabomba palaeformis
Plus jakaś moczarka
Plus hmm rotala jakaś
Plus orzechowiec czy jakoś tak

Inna fauna
Krewetka Red Cherry – 7 szt. (ale nie wiem czy tyle jest nadal - widuje dwie/trzy, może reszta siedzi gdzieś w dziurach, kilka dni temu wyłowiłem jedną nieżywą)
Krewetka Amano - 1 szt. (tę widuje)

Filtr zewnętrzny – Tetra Tec Ex 700 (wkłady: firmowe plus Sera - granulki torfowe)
Ogrzewanie – grzałka Aquael z termostatem 150 W, ale wyłączona.

Podłoże
Aquael ActiSubstrate 3 litry, a na to
Żwirek kwarcowy 4-8 mm z Leroy Merlin plus piasek kwarcowo/bazaltowy miejscowo.

Oświetlenie
4x18W OSRAM 865 plus 3x1x18W OSRAM (Natura/Fluora). Min=72W czyli 0,45 W/l; Max=126W czyli 0,78W/l (no minimum może być jeszcze mniej).
Włączam na razie tak różnie – ręcznie (na ok. 14 godzin)

CO2 – bimbrownia DIY, w liczniku bąbelek co ok. 2-3 sek. Dyfuzory próbowałem z piaskowca – ale miałem kłopoty z uszczelnieniem, toteż obecnie jest z końcówki igły do zastrzyków, bąbelki może nie są maluteńkie ale nie ma problemu ze szczelnością.

Nawożenie
na początek dałem bakterie nitryfikacyjne, środek na uzdatnianie wody i jakiś środek na ukorzenienie roślin. Po 6 dniach od założenia Sera Florena - raz, 40ml. Wiem teraz ze zrobiłem źle i przez to glony podskoczyły.

Temperatura ok.26/28/30 stopni w zależności od ilości świetlówek i temp zewnętrznej.

Parametry wody
Data badania 02.06.2008 ok. 23.
PH – ok. 7,7
Data badania 04.06.2008 ok. 22 (przed podawaniem CO2)
PH – ok. 7,7
NO3 – ok. 5 mg/l
Data badania 05.06.2008 ok. 07.00 po całonocnym podawaniu CO2
PH – OK. 7.0
Data badania 08.06.2008 ok. 01.00
PH – ok. 7.0
Data badania 14.06.2008 ok. 23.00 po zaciemnieniu
PH - 6,8
NO3 - 5mg/l
KH - 14
GH - 10
Data badania 17.06.2008 ok. 23.00
PH - 7,2
NO3 - 5mg/l
Data badania 18.06.2008 ok. 18.00 przed podmianą wody
PH - 7,4
NO3 - 0mg/l
PO4 - ok. 0,2 mg/l
Fe - ok. 0
Następnie podmieniono ok. 20 l (połowa - przegotowana i odstana kranówa, przegotowana ma GH 3 i KH 10, połowa tylko odstana)
parametry po podmianie:
Ph - 7,4
Fe ok.0
NO3 - 0
PO4 - ok. 0,05
KH - 7
GH- 15
Dodałem 5 ml Sera Florena, po dodaniu:
Fe - powiedzmy że 0,05
Data badania 19.06.2008 - ok. 7.00
Fe - troszke więcej niż 0, mniej jak wczoraj wieczorem.
NO3 - 0

No i teraz kwestia glonów.

Generalnie pojawiły się kilka dni po założeniu zbiornika - zielone (na szybach, korzeniu, oświetlonych liściach roślin jak anubiasy, troszke bacopa monieri, sporo Althernanthera splendida, żwirku, deszczowni)
Co do tej pory probowałem zrobić - z szyb ściągam ręcznie, obcinam starsze liście mocno zajęte przez glony, dwa razy podałem wyciąg z zielonej herbatki plus zaciemnienie zbiornika pełne na 2,5 dnia - sporo glonów ubyło, roślinki w zaciemnieniu troszke/sporo podskoczyły. Rybki karmię raz na dwa dni. Dwie podmiany wody.

Co mogę powiedzieć z obserwacji - z początku roślinki rosły dobrze, nowe listki co dzień/dwa na echinodorusach, cabomby, althernanthera - ładnie wybarwione - rosły też dość dobrze, powypuszczały mnóstwo korzeni bocznych, zwisających w toni. Sagittaria ładnie się rozkrzewia. Jak podałem jeszcze CO2 - bąbelkowało wszystko ładnie. Teraz jakby przystopowały troszkę - Echinodorus rubin narow - liście młode bardzo ciemne - brązowo-czerwone, poskręcane, echinodorus ocelot - na starszych lisicach troche glonów od strony oświetlonej które dają się palcem zetrzeć, jeden liść miał zżółkniętą część - usunąłem, młode liście nakrapiane - ale jakby wolniej się pojawiały, podobnie Echinodorus D’vall - młode liście czerwonawe - wolno się pojawiają, sagittaria nadal ładnie, cabomby - czerwona wierzchołki czerwone jasno, reszta ciemna, za bardzo nie rośnie, zielona - rośnie w miarę ale listki ciemnieją od czubka rośliny. Moczarka rośnie.
Po zaciemnieniu przez dwa dnia glony jakby przystopowały - potem znowu troszkę ruszyły.

Dokupiłem testów i wyszło że brak wszystkiego - o ile testy pokazują dobrze (wszystkie testy Zooleka, tylko Fe - Sery). Patrząc więc na wyniki testów plus wygląd i zachowanie roślin - zdecydowałem się na 5 ml nawozu Sera Florena - po powrocie do domu zobaczę co to zmieni - pewnie glonów przybędzie Sad Nie ma ich jakoś tak dużo ale jednak denerwują i źle wpływają na moje i roślin samopoczucie  A z drugiej strony skoro w podłożu troszkę jest to może nie nawozić?

Jak sądzicie - powinienem nawozić już czy może … a już sam nie wiem.

Pozdr

Tomek
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 19, 2008, 12:16:33 »

Przede wszystkim włącz światło na mechaniczny zegar i ustaw oświetlanie akwarium na nie więcej niż 10 h. jak duże robisz te podmiany? Jeśli chodzi o parametry to bardzo proszę o podanie szczegółów bo ta lakonbiczna informacja, że brakuje wszystkiego nic nie mówi.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
skorek
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 19, 2008, 12:50:34 »

ok 20 l - co stanowi 12,5%
Parametry podałem w poście, po podmianie miałem
Ph - 7,4
Fe ok.0
NO3 - 0
PO4 - ok. 0,05
KH - 7
GH- 15