|
BeStol
|
 |
« Odpowiedz #15 : Czerwiec 14, 2008, 21:57:22 » |
|
Właśnie zapisałam obie nazwy. W poniedziałek sprawdzę w naszych akwarystycznych. Nie znam tych środków.
|
|
|
|
|
|
375 litrów
|
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
 |
« Odpowiedz #16 : Czerwiec 14, 2008, 21:57:35 » |
|
Z kupnem Bocji się pospiesz bo jest na liście zakazanych ryb z importu . Krótko mówiąc jest takich 350 gatunków których za niedługo nie dostaniemy. Aktualne info od importera
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BeStol
|
 |
« Odpowiedz #17 : Czerwiec 14, 2008, 21:59:23 » |
|
Teraz mnie zszokowałeś. Bocja wspaniała jest dla mnie jedną z najpiękniejszych ryb. Ale one są nadal w sklepach akwarystycznych 
|
|
|
|
|
|
375 litrów
|
|
|
|
VEGEtacja
|
 |
« Odpowiedz #18 : Czerwiec 15, 2008, 08:38:04 » |
|
turysta, masz gdzieś tę listę?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
 |
« Odpowiedz #19 : Czerwiec 15, 2008, 09:48:17 » |
|
Nie mam  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #20 : Czerwiec 15, 2008, 10:16:27 » |
|
Z kupnem Bocji się pospiesz bo jest na liście zakazanych ryb z importu . Krótko mówiąc jest takich 350 gatunków których za niedługo nie dostaniemy. Aktualne info od importera
O chol.... Na szczęście już większość mam  muszę na tygrysią zapolować i na kubotai, a no i wspaniałych dokupić bo tylko 4 ich jest.
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #21 : Czerwiec 15, 2008, 15:22:27 » |
|
Jeszcze jedna rada. Przez pierwsze 2 tygodnie w nowym zbiorniku karm ryby bardzo oszczędnie. Nie stosuj żadnego MFC. To jest środek przeciwbakteryjny więc i pożyteczne bakterie Ci wybije. Przy przeprowadzce chodzi o to aby zachować ich ze starego zbiornika jak najwięcej (dlatego nie czyści się filtra ani nie zmienia czy wygotowuje podłoża i wlewa się jak najwięcej "starej wody")
Dostałaś bardzo dobre rady od swojego znajomego. Trzymaj się go bo wie co mówi.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
|
BeStol
|
 |
« Odpowiedz #22 : Czerwiec 17, 2008, 21:20:19 » |
|
Niestety na razie nie mogę stworzyć nowego akwarium. Padają mi rybki. Piszę o tym w chorobach na: "Czy mój skalar ma ospę" - ostatnie wpisy. Jeśli możecie, proszę pomóżcie. Pewnie popełniłam jakiś błąd, ale nie wiem teraz, jak go naprawić 
|
|
|
|
|
|
375 litrów
|
|
|
|
mario27-28
|
 |
« Odpowiedz #23 : Czerwiec 18, 2008, 19:47:56 » |
|
Teraz to już muszę dać radę! Dziękuję za wsparcie! Mam jeszcze jedno pytanie. Kiedyś wyczytałam, że powinno się kupować filtr o większej mocy niż przeznaczony na daną objętość akwa. Tzn, jeśli mam akwa 120 litrów to filtr powinien być w granicach działania 100 - 250 litrów. Ja mam filtr działający w granicach 100 - 250 litrów - zewnętrzny Tetratec. Czy on wystarczy do akwarium 240 litrów?
Możesz dołożyć wewnętrzny,który będzie pracował jako mechaniczny,a zewnętrzny jako biologiczny.Na wlocie rurki umieszczamy gąbkę żeby się szybko niezapchał 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BeStol
|
 |
« Odpowiedz #24 : Czerwiec 21, 2008, 21:32:08 » |
|
Jednak zdecydowałam się na zakupienie większego akwarium. Nie bardzo rozumiem, gdzie dać tą gąbkę. Na wlocie jakiej rurki?
|
|
|
|
|
|
375 litrów
|
|
|
|
mario27-28
|
 |
« Odpowiedz #25 : Czerwiec 22, 2008, 18:23:24 » |
|
W filtrze masz dwa węże,IN i OUT(wejście i wyjście).Prefiltr czyli tą gąbkę montujesz na wejściu żeby filtr dłużej działał i się szybko niezabrudził.Gąbkę możesz zdjąć i co jakiś czas wypłukać w wodzie z akwarium np; podczas podmiany.Jaśniej chyba się nieda wytłumaczyć  Jaki kupujesz litrarz?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BeStol
|
 |
« Odpowiedz #26 : Lipiec 01, 2008, 00:24:54 » |
|
Już zakupiłam, czekam na dowóz - akwarium 375 litrów. Przepraszam, że tak długo nie odpisywałam na wiadomości, ale całą głowę mam pochłoniętą leczeniem chorych rybek 
|
|
|
|
|
|
375 litrów
|
|
|
|
Piterix
|
 |
« Odpowiedz #27 : Lipiec 01, 2008, 13:39:15 » |
|
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 01, 2008, 14:15:08 wysłane przez Piterix »
|
|
|
|
|
|
anrd
|
 |
« Odpowiedz #28 : Lipiec 01, 2008, 14:03:22 » |
|
No ładnie... Jak tak dalej pójdzie to doszukają się czegoś przy innych gatunkach ryb, potem wezmą się za rośliny i dojdzie do tego, że w baniaku będę mieć.... żwir i wodę. Z tego co wyczytałem, zakaz nie będzie obejmować ryb "zakazanych" wyhodowanych w rodzimych hodowlach, a więc będę mógł kupić rybkę od znajomego akwarysty, czy tak?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|