Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Mikrozorium uskrzydlone - przeźroczyste liście
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Mikrozorium uskrzydlone - przeźroczyste liście  (Przeczytany 5738 razy)
anrd
Super aktywny

« : Czerwiec 13, 2008, 08:29:37 »

Mam problem z mikrozorium. Liście rośliny od wierzchołka w kierunku środka robią się przeźroczyste przy czym, nie żółkną - liść jest zielony. Na forum poruszano już ten problem, przy czym nie znalazłem tam jednoznacznej odpowiedzi co do przyczyny takiego stanu rzeczy. Mikrozorium rośnie w lekko zacienionym miejscu na korzeniu.

Parametry wody:
ph 6,8-7
kh 6
NO2 - 0 mg/l
NO3 -10 mg/l
PO4 poniżej 0,5 mg/l (niewykrywalny przez test)
Fe poniżej 0,1 mg/l (niewykrywalny przez test)

światło:
- 2x18W (Aquarelle + Sylviana Daylightstar) + 1x20W (Aqua-Glo)

Nawożenie:
ze względu na obecność pewnej ilości nitek w akwarium od dwóch tygodni nie nic poza potasem przy podmianach w ilości 10 ml (1 ml podnosi poziom potasu o 0,35 mg/l - wg kalkulatora w excelu, podmieniam tygodniowo 20 litrów wody)
Podaję CO2.

cortez
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 13, 2008, 21:04:13 »

A jak wyglądają inne rośliny? Ta przeźroczystość polega na tym, że ubywa im tkanki i robią się dziury, czy tracą barwę.
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 13, 2008, 23:07:32 »

a czy końcówki też czernieją przy tym - są takie jakby "przypalone"?. wrzuć fotkę jak możesz

zami84
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 14, 2008, 07:39:39 »

Myślę, że kolega ma to samo co ja. I też mnie to martwi.

Na zdjęciu wygląda to tak (przepraszam, że nie odwróciłem, ale fota prosto z aparatu).
Problem w moim przypadku dotyczy tylko nowych liści. Mi to się kojarzy z zamoczonym papierem... Takie dziwne odbarwienie. W tle widać stare liście. Są na nich takie czarne plamki. Nie wiem czy to normalne ale IMHO to trochę dziwne... Na młodych liściach nie ma a na starych jest... Mam trzy roślinki z tej rodziny (takie same) i problem dotyczy każdej...

Pozdrawiam
Zami84
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 14, 2008, 09:37:54 »

Oooo właśnie. Zami84 przedstawił fotkę na której widać problem, który mnie dotyczy. Doczytałem, że przyczyną, może być zbyt mało fosforu.
Padło pytanie: jak wyglądają inne rośliny. Odpowiadam: inne rośliny wyglądają dobrze z wyjątkiem żabienicy blehera - nowe liście wyrastają od razu zabarwione na purpurowo (tu jestem niemal pewien, że brakuje fosforu).
Dziś rano zauważyłem, że podobny problem ma bakopa, jednak tu przeźroczystość liści dotyka tylko liści najstarszych - zakładam, że w tym przypadku jest to normalne spowodowane niedostateczną ilością światła docierającą do dolnych części rośliny.
Przykład jak to u mnie wygląda na mikrozorium:

A tak wygląda żabienica ( a wyglądać tak podobno nie powinna):
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 14, 2008, 09:50:29 wysłane przez anrd » Zapisane

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 14, 2008, 12:45:08 »

twoja samoocena jest IHMO trafna. niedobór fosforu.

cortez
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 15, 2008, 20:32:31 »

Też stawiam na niedobór fosforu. Natomiast z mikrozorium - miałem u siebie kiedyś taki przypadek, że przesadziłem je z miejsca lekko zacienionego na miejsce silnie oświetlone. Wtedy pojawiły się dokładnie takie objawy jak u Ciebie (przeźroczyste plamy na liściach). Sytuacja dopiero się poprawiła po przeniesieniu rośliny ponownie w miejsce słabiej oświetlone.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: