Witam.
Pod koniec roku 2007 rozpoczęła się moja przygoda z akwarium. Teraz, gdy trafiłam na te forum widzę jaki ogrom błędów popełniłam

Pomóc mi miała osoba "znająca się" na akwarystyce, ale nie ma co tego roztrząsać.
Forum ma duże zasoby wiedzy, lecz jeśli można to prosiłabym o pomoc indywidualną.
Akwarium zostało założone totalnie nieprawidłowo. Woda za mało odstała (delikatnie mówiąc), brak logiki we wpuszczaniu rybek, brak należytego dbania o akwa, problemy z filtrem/grzałką/napowietrzaniem etc., aż szkoda wymieniać to wszystko, co było zrobione źle.
Akwarium ma 54l, grzałka z termostatem (ustawiona na ok. 26,5st.), filtr najprawdopodobniej z przeznaczeniem do akwariów ok. 35-60litrów, napowietrzacz, nie od początku istnienia akwa włączony na małą moc, ale 24h na dobę.
Żwirek, wyparzone kamienie, roślinki sztuczne.
Karmienie na początku 2x dziennie, teraz raz dziennie: płatki ichtiowit, super tabin B, vege tabin B, kirysek.
Załoga rybna już się trochę zmieniała, sporo rybek padało.
Aktualnie posiadam: ok. 3-5 gupików (+ kilkanaście młodych w kojcu), 3 labeo albinosy, ok. 5 kirysków, dwa glonojady.
Na podstawie informacji na forum ustaliłam, że akwarium prawdopodobnie ma regularny wykwit pierwotniaków (woda kilka dni czysta, potem biała jak mleko i tak w kółko), nadużywane były też cristale itp. chemikalia... Obawiam się, a raczej jest tak na pewno, skoro nawet nie dałam na to szansy, że akwarium nie ma stworzonej równowagi biologicznej, czy jak to nazwać.
1. Wydaje mi się, że najrozsądniejsze jest w tej chwili pozostawienie akwa tak jak jest, nie dokupywanie już żadnych rybek i po prostu jak wszelkie istnienie dobiegnie w nim końca założenie akwarium na początku. Co o tym sądzicie? Podratować, czy założyć od nowa?
2. Jeżeli tak, to jak przygotować akwarium już używane, kamienie, sprzęt etc. do ponownego zarybienia (zapewne za kilka miesięcy, ale tym razem chcę już się porządnie SAMA przygotować), tak by ewentualne choróbska etc. nie zostały przeniesione?
3. Czy dla laika akwarystycznego lepsze będą rośliny żywe, czy sztuczne?
4. Czy filtr, temperatura i to że napowietrzacz jest włączony 24h na dobę jest odpowiednie?
5. Akwarium stoi na komodzie między dwoma segmentami i ma w zasadzie zerowy dopływ światła naturalnego, można by powiedzieć, że jest oświetlane tylko i wyłącznie lampą. Kiedyś czytałam, że to dobrze, jeśli akwarium stoi w zacienionym miejscu, jednak teraz mam wątpliwości, jak to z tym jest?
Dziękuje z góry za wszelkie pomocne wypowiedzi, co do krytyki, to już wystarczająco jestem zła na siebie, że nie zrobiłam tego porządnie od samego początku, więc już nie musicie mnie dobijać