Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Białe plamy na czole welonek
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Białe plamy na czole welonek  (Przeczytany 15628 razy)
bellatrix159
Nowy
*

« : Czerwiec 05, 2008, 18:09:21 »

moja kumpela ma taki o to problem : jej 3 welonki mają jakby biały nalot na czole (wszystkie 3) jakby plesn choc nie jestem dokladnie pewna czy to jest plesn co robić??
VEGEtacja
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 05, 2008, 18:53:57 »

pleśniawka, flexibakterioza albo otarcie. w czym KOLEŻANKA trzyma te ryby?
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 05, 2008, 22:56:09 »

w czym KOLEŻANKA trzyma te ryby?
I jaka pojemnośc Wink.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
mania40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 06, 2008, 00:07:47 »

w czym KOLEŻANKA trzyma te ryby?
I jaka pojemnośc Wink.
Pojemność pewnie za mała i rybki miały czołowe zderzenie.
A tak poważnie to napisz jak najwięcej informacji o akwarium, sprzęcie, podmianach wody itd. Fotka najbardziej by pomogła w diagnozie lub przynajmniej dokładny opis tych plam.
bellatrix159
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 06, 2008, 19:11:44 »

w normalnym akwa (nie kula) 12 l ma napowietrzniacz, podmienia (a raczej calą wode wymienia) co jakies 5 dni przynajmniej tak mi powiedziała nie ma prawdziwych roslinek tylko mech-kule no fotki to przynajmniej na razie nie zdobędę ale jak u niej będę to zrobię i wrzucę. nie wiem jak to bardziej opisać po prostu białe lekko wypukle plamy na czole..
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 06, 2008, 19:16:11 »

złe warunki i zły litraż do tego brak równowagi biologicznej to przyczyna choroby

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
bellatrix159
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 07, 2008, 11:25:46 »

no tak... ale nie ona chce kupić większego akwa więc co zrobić są jakieś preparaty żeby to zwalaczać??
bellatrix159
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 08, 2008, 08:44:33 »

teraz na galkach ocznych pojawiły sie takie zielone kreski czy plamy i zdechl glonojad  Cry co robić??
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 08, 2008, 08:53:41 »

Oddać rybki. Im naprawdę nie jest dobrze w tym akwarium. Takie akwaria nadają się dla krewetek  ( i to nie jestem pewn)
Pewnie mi koleżanka ne uwierzy ale jeden welonek potrzebuje około 60 litrów i porządny filtr (strasznie brudzą) wtedy rosną naprawdę duże i normalnie żyją ok10lat.
A tak- zapewne pływają we własnych odchodach.
Jeśli ryby przeżyją to będzie to wegetacja a nie życie.
Mówię poważnie. Poszukaj"welon"z użyciem opcji "szukaj"

ps1.choć zapewne chorych rybek w takiej kondycji nikt nie przyjmie. Zatem jeśli jakimś cudem wyzdrowieją to wtedy je oddać.
ps. jak do takiej szklanki wlejecie chemię to ryby się prawdopodobnie nią zatrują,. Tam pewnie i tak nie ma flory bakteryjnej która by pomogła zneutralizować resztki lekarstw
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 08, 2008, 08:57:28 wysłane przez Atria_C » Zapisane

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
Smerfcio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 08, 2008, 10:41:19 »

Pytanie najważniejsze bo widzę, że osoby , przynajmniej jedna , która się w tym wątku wypowiada welonów nie ma... TO moje pytanie - są to zwykłe welony czy też lwie główki. Czasami welony lwie główki mają gąbkę w z takimi punkcikami na zgięciach i to jest normalne. Poza tym białawy nalot na czole może też oznaczać , że ma 3 samce ale wtedy mówimy o kropkach. warto zwrócić  też uwagę na to czy nalot znajduje się tylko na czole ewentualnie do płatów skrzelowych czy na całym ciele. Jeśli koleżanka ma lwie główki i tak wręcz śmieszną pojemność akwa a ma mocny napowietrzacz to na pyskach welonów czasami zbierają się malutkie grudki powietrza.( Co do welonów może zaczynają się zmieniać w lwie główki wtedy ryby często zaczynają blednąć (chodź nie zawsze) i na czole zaczyna się pojawiać zaczątek gąbki)
 Najlepiej idź do koleżanki i dokładnie zbadaj sprawę.
bellatrix159
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 08, 2008, 14:13:10 »

Oddać rybki. Im naprawdę nie jest dobrze w tym akwarium. Takie akwaria nadają się dla krewetek  ( i to nie jestem pewn)
Pewnie mi koleżanka ne uwierzy ale jeden welonek potrzebuje około 60 litrów i porządny filtr (strasznie brudzą) wtedy rosną naprawdę duże i normalnie żyją ok10lat.
A tak- zapewne pływają we własnych odchodach.
Jeśli ryby przeżyją to będzie to wegetacja a nie życie.
Mówię poważnie. Poszukaj"welon"z użyciem opcji "szukaj"

ps1.choć zapewne chorych rybek w takiej kondycji nikt nie przyjmie. Zatem jeśli jakimś cudem wyzdrowieją to wtedy je oddać.
ps. jak do takiej szklanki wlejecie chemię to ryby się prawdopodobnie nią zatrują,. Tam pewnie i tak nie ma flory bakteryjnej która by pomogła zneutralizować resztki lekarstw
dziekuje ci za taka pomoc wiesz?? Wściekły niby gdzie jej mają przyjąć przeciez nie ma zwrotu z zywych zwierząt. dobrze wiem ze tak trzeba robic i mam porzadne akwa i sa naprawde duze (nie zadne pycki z zoologicznego tylko mają po 15 cm, tylko ona takiego nie moze miec. po co mówisz ze nadaja sie dla krewetek jak w nawiasie piszesz ze nie jestes pewien Angry  żal.pl
bellatrix159
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 08, 2008, 14:14:51 »

Pytanie najważniejsze bo widzę, że osoby , przynajmniej jedna , która się w tym wątku wypowiada welonów nie ma... TO moje pytanie - są to zwykłe welony czy też lwie główki. Czasami welony lwie główki mają gąbkę w z takimi punkcikami na zgięciach i to jest normalne. Poza tym białawy nalot na czole może też oznaczać , że ma 3 samce ale wtedy mówimy o kropkach. warto zwrócić  też uwagę na to czy nalot znajduje się tylko na czole ewentualnie do płatów skrzelowych czy na całym ciele. Jeśli koleżanka ma lwie główki i tak wręcz śmieszną pojemność akwa a ma mocny napowietrzacz to na pyskach welonów czasami zbierają się malutkie grudki powietrza.( Co do welonów może zaczynają się zmieniać w lwie główki wtedy ryby często zaczynają blednąć (chodź nie zawsze) i na czole zaczyna się pojawiać zaczątek gąbki)
 Najlepiej idź do koleżanki i dokładnie zbadaj sprawę.
nalot jest tylko na czole, nie są to grudki powietrza
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 08, 2008, 15:24:49 »

Bella, nie wkurzaj się :)To w nawiasie to była ironia, ale widocznie nie wszyscy odczytują taką figurę stylistyczną Wink
Ja tylko zwracam uwagę na problem w szerszej perspektywie : nawet jeśli wyleczy te welony to i tak nie rozwiąże sprawy - litraż jest ekm.. pominę milczeniem bo się obrazisz. Druga sprawa - zasugerowałam że nie warto lać chemii. Nie ma tam flory bakteryjnej.
Udzieliłam Ci na tyle informacji na ile mogłam.
Jeśli wg. Ciebie ta wypowiedź jest bezwartościowa i nie zawiera żadnych użytecznych informacji to wybacz.
Ludzie oddają rybki,poczytaj na forum. Tak byłoby dla nich najlepiej - skoro nie może mieć większego akwarium nie może mieć tych rybek. żal.pl
To prawda,nie mam welonów jeśli o mnie chodzi. Smerfcio z pewnością zna się na nich lepiej ale nawet on nie powie że problemu na dłuższą skalę nie ma.

ps. na tym forum nikt Ci złośliwie ani źle nie doradzi.

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
bellatrix159
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 09, 2008, 13:05:13 »

dobra, figuro stylistyczna niewkurzam się tylko bronie moją kumpelę  Wink na szczęście jednej z tych 3 ryb się juz wyleczyło a 2 znacznie zmalało (ale wlalismy chemie) ale nuiby gdzie oddac tyby
jacekpiwo
Stały użytkownik

120l 20l + 20l(obecnie tarliskowe)

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 09, 2008, 14:25:31 »

spytaj się w zoologu czy nie wezmą albo na forum w podpunkcie giełda

ps. nie wiem jak te welony wyglądały jeśli one mają 15cm a akwa 30cm to jest pół akwa
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: