bellatrix159
Nowy

|
 |
« : Czerwiec 05, 2008, 18:09:21 » |
|
moja kumpela ma taki o to problem : jej 3 welonki mają jakby biały nalot na czole (wszystkie 3) jakby plesn choc nie jestem dokladnie pewna czy to jest plesn co robić??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
VEGEtacja
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 05, 2008, 18:53:57 » |
|
pleśniawka, flexibakterioza albo otarcie. w czym KOLEŻANKA trzyma te ryby?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 05, 2008, 22:56:09 » |
|
w czym KOLEŻANKA trzyma te ryby?
I jaka pojemnośc  .
|
|
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15  160l na ziemi!
|
|
|
mania40
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 06, 2008, 00:07:47 » |
|
w czym KOLEŻANKA trzyma te ryby?
I jaka pojemnośc  . Pojemność pewnie za mała i rybki miały czołowe zderzenie. A tak poważnie to napisz jak najwięcej informacji o akwarium, sprzęcie, podmianach wody itd. Fotka najbardziej by pomogła w diagnozie lub przynajmniej dokładny opis tych plam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bellatrix159
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 06, 2008, 19:11:44 » |
|
w normalnym akwa (nie kula) 12 l ma napowietrzniacz, podmienia (a raczej calą wode wymienia) co jakies 5 dni przynajmniej tak mi powiedziała nie ma prawdziwych roslinek tylko mech-kule no fotki to przynajmniej na razie nie zdobędę ale jak u niej będę to zrobię i wrzucę. nie wiem jak to bardziej opisać po prostu białe lekko wypukle plamy na czole..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 06, 2008, 19:16:11 » |
|
złe warunki i zły litraż do tego brak równowagi biologicznej to przyczyna choroby
|
|
|
|
|
|
 >>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
bellatrix159
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 07, 2008, 11:25:46 » |
|
no tak... ale nie ona chce kupić większego akwa więc co zrobić są jakieś preparaty żeby to zwalaczać??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bellatrix159
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 08, 2008, 08:44:33 » |
|
teraz na galkach ocznych pojawiły sie takie zielone kreski czy plamy i zdechl glonojad  co robić??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 08, 2008, 08:53:41 » |
|
Oddać rybki. Im naprawdę nie jest dobrze w tym akwarium. Takie akwaria nadają się dla krewetek ( i to nie jestem pewn) Pewnie mi koleżanka ne uwierzy ale jeden welonek potrzebuje około 60 litrów i porządny filtr (strasznie brudzą) wtedy rosną naprawdę duże i normalnie żyją ok10lat. A tak- zapewne pływają we własnych odchodach. Jeśli ryby przeżyją to będzie to wegetacja a nie życie. Mówię poważnie. Poszukaj"welon"z użyciem opcji "szukaj"
ps1.choć zapewne chorych rybek w takiej kondycji nikt nie przyjmie. Zatem jeśli jakimś cudem wyzdrowieją to wtedy je oddać. ps. jak do takiej szklanki wlejecie chemię to ryby się prawdopodobnie nią zatrują,. Tam pewnie i tak nie ma flory bakteryjnej która by pomogła zneutralizować resztki lekarstw
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 08, 2008, 08:57:28 wysłane przez Atria_C »
|
|
|
|
|
Smerfcio
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 08, 2008, 10:41:19 » |
|
Pytanie najważniejsze bo widzę, że osoby , przynajmniej jedna , która się w tym wątku wypowiada welonów nie ma... TO moje pytanie - są to zwykłe welony czy też lwie główki. Czasami welony lwie główki mają gąbkę w z takimi punkcikami na zgięciach i to jest normalne. Poza tym białawy nalot na czole może też oznaczać , że ma 3 samce ale wtedy mówimy o kropkach. warto zwrócić też uwagę na to czy nalot znajduje się tylko na czole ewentualnie do płatów skrzelowych czy na całym ciele. Jeśli koleżanka ma lwie główki i tak wręcz śmieszną pojemność akwa a ma mocny napowietrzacz to na pyskach welonów czasami zbierają się malutkie grudki powietrza.( Co do welonów może zaczynają się zmieniać w lwie główki wtedy ryby często zaczynają blednąć (chodź nie zawsze) i na czole zaczyna się pojawiać zaczątek gąbki) Najlepiej idź do koleżanki i dokładnie zbadaj sprawę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bellatrix159
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 08, 2008, 14:13:10 » |
|
Oddać rybki. Im naprawdę nie jest dobrze w tym akwarium. Takie akwaria nadają się dla krewetek ( i to nie jestem pewn) Pewnie mi koleżanka ne uwierzy ale jeden welonek potrzebuje około 60 litrów i porządny filtr (strasznie brudzą) wtedy rosną naprawdę duże i normalnie żyją ok10lat. A tak- zapewne pływają we własnych odchodach. Jeśli ryby przeżyją to będzie to wegetacja a nie życie. Mówię poważnie. Poszukaj"welon"z użyciem opcji "szukaj"
ps1.choć zapewne chorych rybek w takiej kondycji nikt nie przyjmie. Zatem jeśli jakimś cudem wyzdrowieją to wtedy je oddać. ps. jak do takiej szklanki wlejecie chemię to ryby się prawdopodobnie nią zatrują,. Tam pewnie i tak nie ma flory bakteryjnej która by pomogła zneutralizować resztki lekarstw
dziekuje ci za taka pomoc wiesz??  niby gdzie jej mają przyjąć przeciez nie ma zwrotu z zywych zwierząt. dobrze wiem ze tak trzeba robic i mam porzadne akwa i sa naprawde duze (nie zadne pycki z zoologicznego tylko mają po 15 cm, tylko ona takiego nie moze miec. po co mówisz ze nadaja sie dla krewetek jak w nawiasie piszesz ze nie jestes pewien  żal.pl
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bellatrix159
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 08, 2008, 14:14:51 » |
|
Pytanie najważniejsze bo widzę, że osoby , przynajmniej jedna , która się w tym wątku wypowiada welonów nie ma... TO moje pytanie - są to zwykłe welony czy też lwie główki. Czasami welony lwie główki mają gąbkę w z takimi punkcikami na zgięciach i to jest normalne. Poza tym białawy nalot na czole może też oznaczać , że ma 3 samce ale wtedy mówimy o kropkach. warto zwrócić też uwagę na to czy nalot znajduje się tylko na czole ewentualnie do płatów skrzelowych czy na całym ciele. Jeśli koleżanka ma lwie główki i tak wręcz śmieszną pojemność akwa a ma mocny napowietrzacz to na pyskach welonów czasami zbierają się malutkie grudki powietrza.( Co do welonów może zaczynają się zmieniać w lwie główki wtedy ryby często zaczynają blednąć (chodź nie zawsze) i na czole zaczyna się pojawiać zaczątek gąbki) Najlepiej idź do koleżanki i dokładnie zbadaj sprawę.
nalot jest tylko na czole, nie są to grudki powietrza
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 08, 2008, 15:24:49 » |
|
Bella, nie wkurzaj się :)To w nawiasie to była ironia, ale widocznie nie wszyscy odczytują taką figurę stylistyczną  Ja tylko zwracam uwagę na problem w szerszej perspektywie : nawet jeśli wyleczy te welony to i tak nie rozwiąże sprawy - litraż jest ekm.. pominę milczeniem bo się obrazisz. Druga sprawa - zasugerowałam że nie warto lać chemii. Nie ma tam flory bakteryjnej. Udzieliłam Ci na tyle informacji na ile mogłam. Jeśli wg. Ciebie ta wypowiedź jest bezwartościowa i nie zawiera żadnych użytecznych informacji to wybacz. Ludzie oddają rybki,poczytaj na forum. Tak byłoby dla nich najlepiej - skoro nie może mieć większego akwarium nie może mieć tych rybek. żal.pl To prawda,nie mam welonów jeśli o mnie chodzi. Smerfcio z pewnością zna się na nich lepiej ale nawet on nie powie że problemu na dłuższą skalę nie ma. ps. na tym forum nikt Ci złośliwie ani źle nie doradzi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bellatrix159
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 09, 2008, 13:05:13 » |
|
dobra, figuro stylistyczna niewkurzam się tylko bronie moją kumpelę  na szczęście jednej z tych 3 ryb się juz wyleczyło a 2 znacznie zmalało (ale wlalismy chemie) ale nuiby gdzie oddac tyby
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jacekpiwo
Stały użytkownik

120l 20l + 20l(obecnie tarliskowe)
|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 09, 2008, 14:25:31 » |
|
spytaj się w zoologu czy nie wezmą albo na forum w podpunkcie giełda
ps. nie wiem jak te welony wyglądały jeśli one mają 15cm a akwa 30cm to jest pół akwa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|