Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pięlęgniczki Ramireza  (Przeczytany 4926 razy)
power54
Nowy
*

« : Maj 28, 2008, 18:02:50 »

Wczoraj kupiłem 3 ramirezy,  samca i 2 samice. Wczoraj wszystkie pływały razem natomiast dzisiaj jedna z sami cały czas przegania 2 samice kiedy ta zbliży się do korzenia w którym się chowa, nie dość że przegania samice to jeszcze i samca ale w mniejszym stopniu.
Czy to normalne?? Czy ta agresywna samica sparuję się z tym samcem czy nie?? Domyślam się że tą słabszą samicę mam oddać??
z góry dziękuję za odpowiedź.
VEGEtacja
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Maj 28, 2008, 18:20:37 »

oddaj jak najprędzej, bo inaczej może być nieciekawie.. jak duze masz akwarium?
power54
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Maj 28, 2008, 18:37:34 »

Akwarium ma 100L , mam oddać tylko tą jedną słabszą samicę tak??
mania40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Maj 28, 2008, 18:41:37 »

Widzę, że szybko wziąłeś się za realizację korekty obsady.
Wygląda na ustalanie hierarchii wśród rybek i wcale nie jest takie oczywiste, że samiec dobierze się z tą "silniejszą" /tym bardziej że też jest przez nią przeganiany/ Pytanie tylko czy na 100% jest to  samiec + dwie samice a nie na odwrót. Wiem, że teoretycznie przygotowywałeś się do identyfikacji płci u tych rybek tu na forum ale dla pewności wrzuć fotki jak możesz.
power54
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Maj 28, 2008, 19:09:50 »

Zdjęcia wrzuce jutro. Raczej to 2 samice i samiec,ale wyślę fotki , 2  mają wiśniowe plamy na brzuchu , i jeden jest napewno samiec bo ma płetwę grzbietową charakterystyczną dla samców , i tak naprawdę to sam zastanawiałem się już wczoraj czy jedna z samic to przypadkiem nie samiec ale wiśniowa plama na brzuchu raczej to wyklucza... z resztą nie wiem bo pierwszy raz mam te rybki.
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Maj 28, 2008, 21:06:20 »

Ramirezki chowamy w parach nie w haremach.Poczekaj jeszcze trochę,bo muszą zająć sobie jakieś terytoria i się oswoić z nowym wystrojem.Jak zobaczysz że któraś jest bardziej przyjazna samcowi to może będzie z nich para.Wspólczuję ci z odławianiem,demolka w akwarium pewnie cię nieominie Wink Cheesy

power54
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Maj 29, 2008, 19:47:21 »

Sytuacja dzisiaj trochę się zmieniła samica która przeganiała samca i 2 samicę już w o wiele mniejszym stopniu je wygania.

Oto ich zdjęcia proszę o identyfikację płci (chcę mieć pewność że mam 1 samca i 2 samice)

1.http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d368a7a980c8d8f2.html   - na tym zdjęciu samiec i ta ,,bojowa" wydaje mi się samica.
2.http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2bdfc58d25d0dd97.html    - samiec
3.http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fb02adf2a9db574a.html   - i znów samiec i bojowa samica.

Także po dzisiejszym dniu mogę powiedzieć że przestała już praktycznie przeganiać samca a 2 samicę przegania w małym stopniu
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: