Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kwarantanna dla roślin.  (Przeczytany 3443 razy)
tomeek7
Bywalec

« : Czerwiec 29, 2004, 14:05:57 »

Sluchajcie, zakladam akwarium. Zbiornik jest nowitki, nic w nim jeszcze nie bylo. I teraz mam pytanie, czy w takim razie musze przeprowadzac kwarantanne roslinom ktore zakupie czy nie.

...::: 126 litrów :::... zmiana obsady
...:::25 litrów :::...Mała Tanganika
Oggy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 29, 2004, 14:22:34 »

Ja prroponuje ci wsadzic rosliny i poczekac az sie zakorzenią , kwarantanna nie bedzie moim zdaniem potrzebna. Jak rosliny zaczną rosnąc dopiero mozesz zacząc urządzac dalszą czesc zbiornika  Smiley

------BLINK 182------
 Dwoma Sowami AMERICAN PIE To Jest To !!!
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 29, 2004, 14:42:51 »

Roślin nie poddaje sie kwarantannie, możesz je odkazić w roztworze nadmanganianu potasu (dostępny w aptece).

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Hammer
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 29, 2004, 14:55:17 »

Cytat: Tomlsv
Roślin nie poddaje sie kwarantannie, możesz je odkazić w roztworze nadmanganianu potasu (dostępny w aptece).

No wiesz, słyszałem już parę razy o takich przypadkach kiedy to przez nową roślinkę wymarło całe akwa....np, niedawno ktoś mi pisał jak sprzedawca przyniósł roślinkę z akwa w którym były chore skalary i jego też zachorowały...
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 29, 2004, 15:24:29 »

Kwarantannę stosuje się aby ewentualna choroba będąca w niewidocznym stadium rozwoju, wyklarowała się na nowo zakupionych rybkach. Virusy i szczepy bakterii mogą osiąść na roślince ale jej nie zaatakują (no chyba że to "choroba roślin" -pasożyty żerujące na roślinach ). Okres hibernacji może byc bardzo długi i nawet po 2 tygodnaich kwarantanny roślinki, zarodniki mogą być stale w gotowości do ataku żywego organizmu. Dlatego roślinki się odkaża, aby zabić ewentualne osiadłe na roślince ustrojstwa a nie poddaje kwarantannie ( ta mogłaby trwać miesiacami czekając aż zarodniki i stadia nie w hibernacji wymrą bez żywiciela ).

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Danuta
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Lipiec 14, 2004, 08:01:31 »

Ja słyszałam wczoraj od sprzedawcy rybek by rośliny potraktować wodą utlenioną. Czy ktoś już o tym słyszał? Cheesy

Akwa 80l
20 rybek małych

Pozdrowienia z Olkusza
sir Michael
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Lipiec 14, 2004, 08:22:11 »

Ja słyszałem żeby przeglądać liśćie żeby odszukac jaja ślimaków Smiley
GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Lipiec 14, 2004, 10:56:42 »

Najważniejsze, żeby sobie nie przytargać ślimaków, bo będzie później nieustająca "walka z wiatrakami"

375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
cyd
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Lipiec 15, 2004, 21:55:52 »

a jakie stężenie nadmanganianu p.
dzięki i czymajcie się

Coś co zwykle pragniesz zbliżyć do ust
Raz zdaje się być bliskie
Raz dalekie
Wciąga cię bezreszty w dziwną
Między niewinnością a grzechem
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Lipiec 15, 2004, 22:39:38 »

W zasadzie wystarczy kilka kryształków. Dosłownie szczypta.
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #10 : Październik 18, 2007, 21:36:30 »

Odświerzam wątek, ponieważ nie moge znaleść czym się odkarza nowe rośliny. W tym wątku wyczytałem, że odkarzać można w roztworze nadmanganianu potasu, ale nie wiem w jakiej ilości i ile czasu rośliny mają w takim roztworze przebywać. Woda musi być z akwarium czy może być kranówa ?
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: