lucynamak
Nowy

|
 |
« : Maj 20, 2008, 20:16:42 » |
|
Witam.Według wskazówek akwarysty zastosowałam bactopur 1tabl na50 l wody ,po 3 dniach podmiana1/3 wody i pół dawki. W 4 dniu sumik rekini ma nowe wykwity białej watki na pyszczku a sum czerwoną nadżerkę na grzbiecie ,której wczoraj nie miał. Bardzo proszę ,napiszcie co mam zrobić po kolejnych 3 dniach jeżeli te watki na rybkach nie znikną. Jak dalej leczyć, na co zwrócić uwagę ?Jestem bezradna , brakuje mi doświadczenia ,dlatego Bardzo liczę na Waszą pomoc. O rybkach w poscie : http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=14763.0
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cortez
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 21, 2008, 20:34:01 » |
|
Watka na rybach świadczy o infekcji grzybiczej, a nie bakteryjnej i baktopur tu wiele nie pomoże. Nie należy też łączyć leków. Najlepiej dodać soli akwarystycznej (może być np. ectopur) w ilości dwie łyżeczki na 25l wody i wata powinna zniknąć. Sól należy uprzednio rozpuścić w wodzie i dolewać roztwór.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lucynamak
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 22, 2008, 15:28:15 » |
|
Byłam dzisiaj w szkole .Obniżyłam temp z 30 do 28 st..wieczorem minie 6 doba po podaniu baktopuru.Na rybkach nie ma już nic białego.Ale u suma rekiniego jest czerwona okrągla , średnicy 2 mm ranka, przed ogonkiem guzek, takie uwypuklenie na skórze , średnicy 2 mm bez zmian barwnikowych i zmiejszone już przebarwienie na ogonku.Rekinek wczoraj dziwnie szybko oddychał ,ale dzisiaj jest w porządku. Sum taki długi czarny też mial mniejsze ranki bez watki, lecz przed ogonkiem na grzbiecie ma żywoczerwoną rankę jakby z z kropelką krwi. glonojad wreszcie się ożywił, rany ma podgojone,płetwy sie regenerują.Woda jest bardzo czysta.Bo to bylo tak...idąć po kolejne tabletki wzięłam ze sobą filter JB i okazalo się ,że on ma wklad węglowy( conajmniej pół roku temu włożony ) i wiatraczek.Myślałam ,że tylko przy gąbkach się otwiera.  .Teraz quiz.  - podmienić jutro 1/3 czy 1/2 wody -dodać tabletki(ile na 50 l ) ?Jak długo?Jaka temp.? Inne sugestie? nagroda ; ogromna wdzięczność za odpowiedż  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cortez
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 22, 2008, 19:04:21 » |
|
Na te ranki baktopur powinien pomóc. Podmień 1/3 wody, dodaj tabletki wg zaleceń producenta. Co cztery dni należy podmieniać wodę i jeśli jest taka potrzeba ponawiać kurację. Temperatura może zostać na razie na poziomie 28 stopni. Możesz dodatkowo zastosować tę sól o której pisałem. To wspomoże działanie baktopuru. Wkład węglowy z filtra należy wyjąć. Użyć dopiero po kuracji w celu wyciągnięcia chemii z wody. Ten stary wkład może już być nieaktywny, więc lepiej kupić nowy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lucynamak
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 22, 2008, 19:59:30 » |
|
Stary wkład węglowy wyrzuciłam 3 dni temu.Bardzo dziękuję za odpowiedż. Sumik ( chyba piskorzowaty, długi 25 cm ,czarny),miał ulubione miejsce za korzeniem,został przegoniony przez zbrojnika.Oj, nie lubią się.Czy zbrojnik mógł zranić sumcia. Sumcio czasami leży na boku i wygląda , jak nieżywy ,pod pyskiem jest tak jakby wzdęty -tak wygląda odkąd opiekuję się akwarium.Czy to normalne? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cortez
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 23, 2008, 21:22:16 » |
|
Nie sądzę aby ta rana mogła być zadana przez zbrojnika. Trudno mi ocenić co może być powodem opuchlizny. Może to byc posocznica, ale nie musi. Może coś połknął (mniejszą rybę)? Sumy lubią się wylegiwać w cieniu za dnia, a żerują nocą. Dlatego pewnie trudno będzie ocenić czy wypływa na żer.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lucynamak
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 25, 2008, 08:53:56 » |
|
Właśnie wróciłam ze szkoły,szykowałam wodę do podmiany na jutro.Rekinki znowu mają niewielką watkę na pyszczkach.Reszta w porządku.Sumowi ranki się pogoiły,nawet to opuchnięcie nie rzuca się w oczy , guzek u rekinka mniej wypukły Cortez, dzięki za radę ,jutro kupię ektopur.Szkoda , że nie mamy szpitalika.Czy to dobry pomysł ,żeby już dzisiaj wieczorem włożyć węgiel ? Jestem już zmęczona bieganiem do szkoły, a rybki dalej chore.  .Pozdrawiam .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cortez
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 25, 2008, 19:33:40 » |
|
Dopóki będą objawy chorobowe nie wkładaj węgla. Zadaj ektopur, który w połączeniu z baktopurem powinien pomóc. Po trzech dniach zrób większą podmianę wody ok. 30-40%. Jeśli jeszcze będą objawy chorobowe, kontynuuj leczenie. Przy braku objawów, po trzech dniach zastosuj węgiel aktywny, zrób normalną podmiankę z odmuleniem dna. Po wyciągnięciu węgla dodaj jakiegoś aktywatora dla bakterii nitryfikacyjnych np. nitrivec. Życzę powodzenia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lucynamak
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 26, 2008, 21:14:41 » |
|
Wczoraj wieczorem kupiłam mykopur ,ekopura nie było i pojechalam do szkoły dodać to lekarstwo-bo można go łączyć z baktopurem .Dzisiaj zrobiłam podmianę wody 30 % z mykopurem.Jeden rekinek ma jeszcze watkę i długi sum też, niestety .Pierwszy raz bardzo ożywiły się zbrojniki. Czy to leczenie nie trwa za długo? kupiłam też nitrevic ,pisze na nim że pierwszą dawkę stosuje się do akwarium bez ryb .No i jak mam to podac?  Opcja bez ryb nie wchodzi w gre. Mam wielką prośbę ,może ktos z Wrocławia mający doświadczenie akwarystyczne zechciałby obejrzeć nasze szkolne akwarium ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 27, 2008, 18:32:49 » |
|
Mam wielką prośbę ,może ktos z Wrocławia mający doświadczenie akwarystyczne zechciałby obejrzeć nasze szkolne akwarium ?
Zwróć się do Wrocławskiego Towarszystwa Akwarystów - www.wta.org.pl ... sądzę że ludziska pomogą 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cortez
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 27, 2008, 22:33:25 » |
|
Nitrivecu nie dodawaj, zanim nie wyciągniesz z wody baktopuru, ponieważ i tak bakterie nitryfikacyjne zostaną zabite. Nie musisz dawać pierwszej dawki do akwarium bez ryb. Dodawaj przez kilka dni po 10 ml na 100l wody.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lucynamak
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 30, 2008, 00:00:59 » |
|
Przez 3 dni dawalam mykopur , rybki w tej zielonej wodzie takie spojne były, jak ja po walerianie  ,tak dobrze działał na nie ten lek. Na dobę włożyłam węgiel i dzisiaj wyrzuciłam .Zrobilam podmiane wody , dodałam nitrivek .Leczenie zakończone !Teraz z niepokojem będę śledzić ,czy zakończone pełnym sukcesem .Wszystkim ,którzy mnie wspierali gorąco dziękuję . Czy nitrivec można stosować z węglem ?  ps. rekinki jeszcze urosły z 3 cm
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 30, 2008, 11:51:31 » |
|
Można ... ale po leczeniu najpierw węgiel, pozniej nitrivec. Po prostu w wodzie są jeszcze resztki leku, które i tak wybiją te bakterie w nitrivecu wiec ogólnie mija się to z celem. Najpierw węgiel, aby pozbyc się leku 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 30, 2008, 16:14:03 » |
|
Nie za pomnij o witaminach dla ryb i o ochronie ran po leczeniu -sera aquatan się nadaje lub tetra vital I karm ryby pokarmem zawierającym duże ilości witamin sera gvg mix lub tropcial supervit i inne Ryby po leczeniu są osłabione i nie trudno znowu o infekcje .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BeStol
|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 10, 2008, 22:20:55 » |
|
Stosowałam baktopur przy leczeniu skalarów. Nie miały ran ani objawów pleśniawki. Czy to dobry lek na nicienie?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 10, 2008, 22:23:57 wysłane przez BeStol »
|
|
375 litrów
|
|
|
|