Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « welonka z czerwonymi plamami
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: welonka z czerwonymi plamami  (Przeczytany 9077 razy)
pawluk107
Zainteresowany
**

« : Maj 18, 2008, 09:33:17 »

Witam!

Mam dwie welonki - jedną czarną a drugą pomarańczową. Zauważyłam, że pomarańczowa ma od dwóch dni czerwone plamki na sobie. Pytałam w sklepie zoologicznym czy to jakas choroba i powiedzieli mi że rybka się "przebarwia" na czerwono i że to nic groźnego. Czy to prawda? Czy moja rybka jest jednak chora? Proszę o szybką odpowiedź.

welonka mieszka w kuli
miała sztuczną roślinkę od dzisiaj ma żywą
mam ją od sierpnia i do tej pory była zdrowa
czarna welonka też ma przebarwienia na skrzelach
pomarańczowa welonka ma przebarwienia nad skrzelami, pod ogonem i na tułowiu

4 x minor
3 x bystrzyk czerwony
jacekpiwo
Stały użytkownik

120l 20l + 20l(obecnie tarliskowe)

« Odpowiedz #1 : Maj 18, 2008, 13:33:04 »

welon w kuli to lepiej go oddaj do sklepu a to o czym ty mówisz to morze być tarło ale nie wiem
Smerfcio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Maj 18, 2008, 17:11:51 »

no to z całym szacunkiem ale nie wiesz u welonów tarło objawia się wysypką taką jak ospa ale tylko w okolicy skrzeli, na pyszczku i pod oczami a nie plamami...
pawluk107
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Maj 18, 2008, 17:52:58 »

no a to są plamy, takie krwiste jak dla mnie. i ona są pod ogonem i na całym ciele rybki: na skrzelach, na tułowiu. jest ich chyba 4 albo 5.

4 x minor
3 x bystrzyk czerwony
VEGEtacja
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Maj 18, 2008, 18:17:06 »

nawet, jeśli to nic strasznego, oddaj je jak najszybciej a w kuli posadź sobie kaktusa.
Smerfcio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Maj 18, 2008, 18:26:36 »

ile ta kula ma jesli ponizej 25l to ryby maja bardzo,bardzo zle warunki
VEGEtacja
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Maj 18, 2008, 18:27:57 »

jeżeli ma powyżej 25l, to ryby też mają bardzo, bardzo złe warunki. jak je oddasz albo kupisz 100l akwarium, daj znać.
Smerfcio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Maj 18, 2008, 18:32:33 »

jak bys mial 1 welona w powiedzmy 35 l to jeszcze a ten caly czarny to jest chyba teleskop a nie jako tako welon no nie ??
VEGEtacja
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Maj 18, 2008, 18:34:07 »

teleskop to odmiana welona. 1 welon jest za duży do 35l.
Smerfcio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Maj 18, 2008, 18:37:21 »

no ale i tak nie przyjma chorej ryby w zoologicznym a wiec moze wiecie co to jest
pawluk107
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Maj 18, 2008, 20:04:09 »

w tym bądź w następnym tygodniu będę miała akwarium 60l. i zamierzam tam tylko te dwa welony trzymać.
ten czarny to teleskopek jest czy tam teleskopka.
wcześniej miały takie same warunki i nic im nie było.
a w zoologicznym i tak chorej ryby nie przyjmą właśnie!!
no a ja nadal nie wiem co tej rybce jest. zachowuje się tak jak zwykle, normalnie je i pływa. obie zachowują się normalnie. poczekam może im zejdą te plamy.

mam jeszcze proźbę: co muszę mieć w takim 60l akwarium? chodzi mi o sprzęt. i jakie roślinki mi polecacie dla welonów? bo myślę, że więcej rybek niż dwa welony to nie mogę tam trzymać w 60l.

4 x minor
3 x bystrzyk czerwony
Smerfcio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Maj 18, 2008, 20:09:54 »

zgadza sie , juz przymknę oko na l.(bo sama wiem ze trzeba sobie na wieksze akwa dorobic) , tylko same welony. Filtracja to nie moja specjalność sama idę w tym tygodniu idę do sklepu po filtr  ale jedno jest pewne welon= żabienice. To są takie rośliny, jest wiele rodzajów, inne roślinki porostu zje a wiem na swoim przykładzie ,że taki pokarm jest dosyć drogi Smiley. A i oczywiście musisz pamiętać , że welony znane są z przekopywania akwarium, kamienie nie mogą  BYć bardzo drobne bo welon sie zakrztusi i po nim. Moje mają troche drobniejszych kamieni  i większych. w poście moim o zbrojnikach niebieskich jak wejdziesz na link to tam widać jakiej wielkosci kamieniem mam w akwa. Pozdrawiam
VEGEtacja
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Maj 18, 2008, 20:45:35 »

w 60l mozesz trzymać jednego welona.
pawluk107
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Maj 18, 2008, 21:01:07 »

dzięki za info o roślinkach. kamyki mam aktualnie taki żwirek średniej wielkości. no żwirek...kamyki poprostu. a co do roślinek to na początku jak miałam welony to je dostałam razem z roślinką przypominającą zwykłą trawę i ją zjadły w połowie Wink teraz mam jakąś o dużych liściach. amazonka jakaś czy coś takiego.

4 x minor
3 x bystrzyk czerwony
VEGEtacja
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Maj 18, 2008, 21:09:55 »

z sadzeniem będzie łatwiej, jak posadzisz te krzaki w sklepowych doniczkach - trudniej bedzie potworom je wyrwać, tylko nie zapomnij wyjąć waty!
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: