pawluk107
Zainteresowany

|
 |
« : Maj 18, 2008, 09:33:17 » |
|
Witam!
Mam dwie welonki - jedną czarną a drugą pomarańczową. Zauważyłam, że pomarańczowa ma od dwóch dni czerwone plamki na sobie. Pytałam w sklepie zoologicznym czy to jakas choroba i powiedzieli mi że rybka się "przebarwia" na czerwono i że to nic groźnego. Czy to prawda? Czy moja rybka jest jednak chora? Proszę o szybką odpowiedź.
welonka mieszka w kuli miała sztuczną roślinkę od dzisiaj ma żywą mam ją od sierpnia i do tej pory była zdrowa czarna welonka też ma przebarwienia na skrzelach pomarańczowa welonka ma przebarwienia nad skrzelami, pod ogonem i na tułowiu
|
|
|
|
|
|
4 x minor 3 x bystrzyk czerwony
|
|
|
jacekpiwo
Stały użytkownik

120l 20l + 20l(obecnie tarliskowe)
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 18, 2008, 13:33:04 » |
|
welon w kuli to lepiej go oddaj do sklepu a to o czym ty mówisz to morze być tarło ale nie wiem
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Smerfcio
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 18, 2008, 17:11:51 » |
|
no to z całym szacunkiem ale nie wiesz u welonów tarło objawia się wysypką taką jak ospa ale tylko w okolicy skrzeli, na pyszczku i pod oczami a nie plamami...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pawluk107
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 18, 2008, 17:52:58 » |
|
no a to są plamy, takie krwiste jak dla mnie. i ona są pod ogonem i na całym ciele rybki: na skrzelach, na tułowiu. jest ich chyba 4 albo 5.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
VEGEtacja
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 18, 2008, 18:17:06 » |
|
nawet, jeśli to nic strasznego, oddaj je jak najszybciej a w kuli posadź sobie kaktusa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Smerfcio
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 18, 2008, 18:26:36 » |
|
ile ta kula ma jesli ponizej 25l to ryby maja bardzo,bardzo zle warunki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
VEGEtacja
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 18, 2008, 18:27:57 » |
|
jeżeli ma powyżej 25l, to ryby też mają bardzo, bardzo złe warunki. jak je oddasz albo kupisz 100l akwarium, daj znać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Smerfcio
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 18, 2008, 18:32:33 » |
|
jak bys mial 1 welona w powiedzmy 35 l to jeszcze a ten caly czarny to jest chyba teleskop a nie jako tako welon no nie ??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
VEGEtacja
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 18, 2008, 18:34:07 » |
|
teleskop to odmiana welona. 1 welon jest za duży do 35l.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Smerfcio
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 18, 2008, 18:37:21 » |
|
no ale i tak nie przyjma chorej ryby w zoologicznym a wiec moze wiecie co to jest
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pawluk107
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 18, 2008, 20:04:09 » |
|
w tym bądź w następnym tygodniu będę miała akwarium 60l. i zamierzam tam tylko te dwa welony trzymać. ten czarny to teleskopek jest czy tam teleskopka. wcześniej miały takie same warunki i nic im nie było. a w zoologicznym i tak chorej ryby nie przyjmą właśnie!! no a ja nadal nie wiem co tej rybce jest. zachowuje się tak jak zwykle, normalnie je i pływa. obie zachowują się normalnie. poczekam może im zejdą te plamy.
mam jeszcze proźbę: co muszę mieć w takim 60l akwarium? chodzi mi o sprzęt. i jakie roślinki mi polecacie dla welonów? bo myślę, że więcej rybek niż dwa welony to nie mogę tam trzymać w 60l.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Smerfcio
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 18, 2008, 20:09:54 » |
|
zgadza sie , juz przymknę oko na l.(bo sama wiem ze trzeba sobie na wieksze akwa dorobic) , tylko same welony. Filtracja to nie moja specjalność sama idę w tym tygodniu idę do sklepu po filtr ale jedno jest pewne welon= żabienice. To są takie rośliny, jest wiele rodzajów, inne roślinki porostu zje a wiem na swoim przykładzie ,że taki pokarm jest dosyć drogi  . A i oczywiście musisz pamiętać , że welony znane są z przekopywania akwarium, kamienie nie mogą BYć bardzo drobne bo welon sie zakrztusi i po nim. Moje mają troche drobniejszych kamieni i większych. w poście moim o zbrojnikach niebieskich jak wejdziesz na link to tam widać jakiej wielkosci kamieniem mam w akwa. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
VEGEtacja
|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 18, 2008, 20:45:35 » |
|
w 60l mozesz trzymać jednego welona.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pawluk107
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 18, 2008, 21:01:07 » |
|
dzięki za info o roślinkach. kamyki mam aktualnie taki żwirek średniej wielkości. no żwirek...kamyki poprostu. a co do roślinek to na początku jak miałam welony to je dostałam razem z roślinką przypominającą zwykłą trawę i ją zjadły w połowie  teraz mam jakąś o dużych liściach. amazonka jakaś czy coś takiego.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
VEGEtacja
|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 18, 2008, 21:09:55 » |
|
z sadzeniem będzie łatwiej, jak posadzisz te krzaki w sklepowych doniczkach - trudniej bedzie potworom je wyrwać, tylko nie zapomnij wyjąć waty!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|