Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: choroby  (Przeczytany 1342 razy)
dacko60
Nowy
*

« : Maj 15, 2008, 21:34:29 »

panowie stawiam wirtualne piwo dlaczego zdechły mi wszystkie ryby .
a było to tak kupiłem dzieciom kilka rybek mało wymagajacych do 25 l akwarium zaznaczam że posiadam w nim filter aquael typ fat-3 grzałke z termostatem elite100w .Dopuki nie włanczałem grzałki wszystkie rybki żyły włączyłem zdechły ja wiem że może to był szk termiczny dla tych pierwszych ale kupiłem drugie  które przeżyły 48h temperatura w akwarium była 26 stopni  . Po utrcie pierwszych rybek  wymieniłem  3\4wody i kupiłem nowe na próbę danio pregowane ,dwa sumy i jednego glonojada ,rybki żyły 24 h oprócz glonojada co wy na to bo narazie  glonojad żyje i zastanawiam sie czyja to wina.Prosze o jakieś konkrety i dziekuje za rady   
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #1 : Maj 15, 2008, 21:37:22 »

A co to za glonojad?? 25l to STANOWCZO za mało na sumy orz danio pręgowane!.
Temperatura był mierzona termometrem czy po prostu ustawiles grzałke na 26 stopni i po tym stwierdzasz ze taka wlasnie byla temperatura? Swoją drogą 100W to za dużo jak na 25l.
« Ostatnia zmiana: Maj 15, 2008, 21:41:14 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Maj 15, 2008, 22:08:57 »

Wszystko do bani,zaczynając od obsady,kończąc na wyposażeniu.Woda musi dojrzeć w akwarium i ryb niewpuszczamy tam przez minimum 3 tygodnie http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=7951.0 Obsada to już TRAGEDJA  Wściekły,czowieku co oni ci wcisneli do 25l,sumy Wściekły,glonojada Wściekły,danio Wściekły.Te ryby to do minimum 200L.Wina jest tylko wyłącznie twoja(pewnie niewiedza) i sprzedawcy bo ci to sprzedał i pewnie wiedział że robi źle.Do tego dochodzi pewnie brak roślin(żywych dla ścisłości).Do twojego akwarium nadają się tylko gupiki,albo neony,albo kreweyki,albo bojownik.Zanim kupisz następne ryby poradź się kogoś kto ma rybki i ma o tym pojęcie,bo idiota w zoologu znowu coś ci wciśnie.

adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Maj 15, 2008, 22:11:41 »

w zyciu czegoś takiego nie słyszałem SadSadSadSad kolejny co najpierw kupuje ryby a potem czegos próbuje sie o nich dowiedzieć

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: