Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Co wybrać??  (Przeczytany 1461 razy)
mindskaner
Malawi i Tanganika to już coś!!!
Nowy
*

Tanganika i Malawi to juz coś !!!

« : Maj 01, 2008, 22:39:15 »

Witam,
Będę kupował 200-240L i chcę sie zaopatrzyć w dobry osprzęt(oczywiście średnim kosztem)
Co moglibyście doradzić.
1.filtr
2.napowietrzenie
3.Co2 ?? potrzebne??
4.grzałka
I mam pytanie co do:
1.a)Aquel FZN-3   9.8W przepływ 1200L  80zł
b)Unifilter 1000UV Wew. 10.9 W przepływ 1000L
2. EHEIM 3702 2x 100L. za 70zł
4. co lepsze : ELITE, JBL, AQUEL, JAGER , AQUA SZUT, TETRA. http://allegro.pl/item356733831_grzalka_z_termostatem_300w_aquael.html .....nie za mocna??
 i na koniec czy firma WROMAK jest godna polecenia czy zna ktos, inna, lepszą, która produkuje pokrywy. Bo te czarne są obskurne. I tak na marginesie czy pomalowanie tejże czarnej jakimś sprayem to dobry pomysł czy raczej odpada??
Z góry dzieki za wyrozumiałość SmileySmiley

72L. Tanganika
240L. Malawi
Fenton
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Maj 01, 2008, 23:22:26 »

Jeżeli chodzi o filtr do takiego zbiornika nadaje sie jedynie kubełek. Trudno jest wskazać ten najlepszy zazwyczaj każdy zachwala ten z którego sam korzysta. Na pewno nie będziesz zawiedziony z firm Hagen , Tetra, JBL, Aquael czy też Eheim ale to trochę wyższa pólka.  Najważniejszym elementem jest właściwe dobranie elementów filtracyjnych. Ja posiadam tetre tec 1200 i jak narazie jestem zadowolony. Można jeszcze zastosować oczywiście filtr wewnętrzny jako dodatkową filtracje. Z podaną kaskadą mogą być problemy. Kaskady mają to do siebie że zajmują dużo miejsca w akwarium nieestetycznie wyglądają i trzeba dodatkowo rozcinać pokrywę.

Co2 zależy czy planujesz akwarium z dużą obsadą roślinna. Do takiego akwarium bimbrowni nie opłaca się zakładać więc skazany jesteś na butle z całym osprzętem. Poszukaj na allegro niekiedy można kupić coś w przystępnej cenie.

Napowietrzanie jest zbędne jeżeli dozujesz co2. Wypłukujesz w ten sposób co2 z wody.

Firma wromak jest najbardziej znana w Polsce. Ja na twoim miejscu wykonałbym pokrywę samodzielnie. Jest wiele wątków na forum. W szczególności jeżeli chcesz zamontować fajne światełko.

Grzałka nie będzie za mocna będzie jedynie szybciej nagrzewała wodę.
mindskaner
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Maj 02, 2008, 07:18:16 »

Dzieki Smiley
A zainstalowanie światła nad akwa, czyli zrobienie akwa otwartego. Co wtedy jakie żarówki itp. I czy jest to lepsze rozwiązanie niż pokrywa. Wiem, że zależy jakie ryby chce mieć bo nie które wyskakują z wody. Np doczytałem , że półdziubki jak się boja to właśnie wyskakują z akwa. No i chyba na żabki trzeba uważać.

72L. Tanganika
240L. Malawi
Fenton
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Maj 02, 2008, 08:49:58 »

Właśnie dojrzewa mi akwarium otwarte. Jako światełko zainstalowałem dwa żarniki HQI. Minusy zbiornika otwartego to większe parowanie, szybsza utrata ciepła, słyszałem że może się tworzyć grzyb na ścianie. Plusy to komfort pracy w zbiorniku większy dostęp, wygoda i możliwość obserwacji akwa z góry. Lampy HQI są w ostatecznym rozrachunku trochę droższe od świetlówek + pokrywa. W twoim akwa najlepiej zainstalować dwie lampy HQI 75 W z żarnikami o temperaturze barwowej nie niższej niż 5600K. Ja oszczędziłem na żarnikach i trochę teraz żałuje. Rośliny są bardzo słabo wybarwione chociaż nie mogę powiedzieć czy to tylko wina żarnika. Jutro podam pierwsza dawkę potasu i dopiero wtedy się przekonam. Pozdrawiam:).
mindskaner
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Maj 03, 2008, 00:21:55 »

Wielkie dzięki za wszystko Smiley pozdrawiam Smiley

72L. Tanganika
240L. Malawi
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: