|
ala
|
 |
« : Kwiecień 29, 2008, 18:23:14 » |
|
moja żabienica bartha od jakiegoś czasu gnije -rozpuszcza się ,w liściach robią się prześwity i rozpuszczają się... Wcześniej rosla bardzo ladnie ,nowe liście byly intensywnie czerwone albo raczej bordo ,starsze bardziej brązowo zielone a teraz przyrosty są marne ,a liście mają mdly różowo-brązowy kolor.... Roślina jest dość duża . Nic sie w akwa nie zmienilo światlo jest jak bylo 2x 8w. sun sun = odblyśniki ,kulki jbl pod korzenie , nawozów w plynie nie stosowalam ale zaczęlam ze względu na ten stan sera florena -niestety bez zmian -na nawozie korzystają jedynie rogatki... Może te liście trzeba obrywać? bo jest ich dużo i te od spodu mają rzeczywiście malo światla? Ale w takim razie czemu nowe tak slabo rosną i mają jakiś dziwny kolor?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Janusz40
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 29, 2008, 18:49:48 » |
|
Wygląda to na brak azotu i może fosforu. Zazwyczaj żabienice lubią stare, wysokie i żyzne podłoże bogate w Fe i dużo światła. Jeśli rogatki rosną i nic im złego nie jest, to oznaczać może, że wygrywają walkę o pokarm z żabienicą, a ta bidula obumiera. Stawiam na brak azotu. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 29, 2008, 21:13:22 » |
|
Ale żabienice należą do malo wymagających chyba? a mam tez inne rośliny oprócz żabienic i rogatków i z nimi wszystko w porządku..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pepok
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 05, 2008, 15:53:57 » |
|
Ja mam żabienice i nic im nie jest. Może przydało by się trochę multimineral, ferroactiv i aquaplant B  Ja obrywam co jakieś 2-3 tygodnie zgniłe liście i jest OK. 
|
|
|
|
|
|
60l wielogatunkowe  1x Zbrojnik 3x Kirysek Spiżowy 3x Molinezja 1+2 2x Danio 3x gupik 3x Ampularia
|
|
|
|
|
pepok
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 05, 2008, 19:37:09 » |
|
A do tego moje żabienice puściły pędy - wyrosły młode rośliny. W swoim akwa mam drobny żwir (1-3mm) i trochę piasku (ok. 1,5kg). Dużo zależy też od gatunku.
|
|
|
|
|
|
60l wielogatunkowe  1x Zbrojnik 3x Kirysek Spiżowy 3x Molinezja 1+2 2x Danio 3x gupik 3x Ampularia
|
|
|
cortez
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 05, 2008, 21:19:01 » |
|
Jak duży masz zbiornik, jaką obsadę ryb, kiedy ostatnio dodawałaś kulek nawozowych do podłoża? Czy nie dodałaś w ostatnim czasie jakiś nowych roślin?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 05, 2008, 21:27:52 » |
|
Dodalam pare nowych ale to maleńśtwa i pojedyńcze sztuki nie sądze aby mogly być konkuręcją dla tak pokażnej żabienicy. Zbiornik ten to 60l , obsada 5kirysków, 2piskorki ,5 modrooków slonecznych , 2platki ,[kilka szt mlodych molek i mieczyków ok 2-3cm (nie liczylam ich ale pewnie z 7szt razem?)]a i syjamski gold1. Kulki daje co jakieś 2mc ale ostatnio częściej jak ta żabienica tak podupadla na zdrowiu, kulki wciskam bezpośrednio pod korzenie. Przypomnę że wcześniej rosla naprawdę pięknie a teraz marnieje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cortez
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 06, 2008, 22:07:17 » |
|
Czy oprócz żabienicy i rogatka masz jeszcze jakieś rośliny? Co to za nowe maleństwa? Czy problem z żabienicą pojawił się po dodaniu nowych roślin, czy przed? Wypytuję o to ponieważ wiele wskazuje tu na allelopatię, która jest swego rodzaju wojną chemiczną między organizmami w akwarium. Rośliny wytwarzają związki fenolowe, które hamują rozwój innych roślin, doprowadzając niejednokrotnie do ich śmierci. Między niektórymi gatunkami roślin te oddziaływania są tak duże, że rośliny te nie mogą ze sobą współżyć w jednym zbiorniku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 07, 2008, 11:23:58 » |
|
Hmm nie wiem dokladnie kiedy to zaczęla tak marnieć....ale być może że po dodaniu tych nowych... Pozostale to ; 1duża kryptokoryna + 2male bakopa x, mech jawa, 2 anubiasy, moczarka i ten rogatek , te rośliny czują się z wyglądu dobrze. Nowo dodane /same mikre/: rotala doslownie ze 4szt.- światlo jest nie wystarczające dla niej i rośnie ale takie malutkie listeczki wypuszcza, marsilea -to to ma ze 4 listeczki, ale fajne heterantera -1 taki badylek (wczoraj go podzielilam na dwa) rośnie nieźle tylko glonojad syjamski ją gnębi ciągle.
Coś z tego nie może się ''dogadać'' z żabienicą? A jak tak to czemu to żabienica przegrywa? -byla taka piękna i zdrowa.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 07, 2008, 13:21:04 wysłane przez ala »
|
|
|
|
|
cortez
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 07, 2008, 20:52:14 » |
|
Trudno mi powiedzieć, które z tych roślin ewentualnie mogą mieć zły wpływ na żabienicę bartha - nie słyszałem o problemach w takim zestawie roślin. U mnie w 240l holendrze kompletnie nie chciała rosnąć żabienica osiris w sąsiedztwie żabienicy amazońskiej i rogatka, podczas gdy te dwa gatunki rozwijały się świetnie. Słyszałem też o problemach w połączeniu: - żabienicy (echinodorus cordifolius) z nadwódką (hygrophila polysperma) i okrężnicą (hottonia inflata), - ponikła (eleocharis) z rdestnicą (potamogeton), - rogatek (ceratophyllum) z przesiąkrą (hydrilla), - wywłócznik (myriophyllum) z jezierzą (najas), - nurzańca (vallisneria) ze strzałką (sagittaria), - kryptokoryn z nurzańcem, - niektórych gatunków kryptokoryn z niektórymi gatunkami żabienic. Niekiedy problemy z allelopatią występują w zbiorniku dopiero po kilku tygodniach od wprowadzenia nowych roślin. Wtedy nagle niektóre gatunki zaczynają zamierać. Jeśli masz możliwość, możesz nowe roślinki przenieść do innego zbiorniczka. Jeśli nie, to spróbuj je rozsadzić w dwa końce akwarium. Usuń chore liście żabienicy i obserwuj jak będzie rosnąć (myślę, że przynajmniej 4 tygodnie). Napisz koniecznie jakie były efekty. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 07, 2008, 21:28:17 » |
|
to może przez tą nowa kryptokoryne bo zapomnialam o niej ... pisalam 1duża +2 male a jedna mala to odnózka tej dużej która jest od początku a druga jest nowa i rośnie kolo żabienicy tej wlaśnie , ma sie nieźle i mogą sie korzeniami stykać nawet ..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cortez
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 08, 2008, 20:42:46 » |
|
Spróbuj je rozsadzić. Może to jest przyczyna.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 25, 2008, 09:11:10 » |
|
Rośliny rozsadzilam - znaczy przenioslam kryptokoryne w drugi kąt , prawie wszystkie liście żabienicy oberwalam (zostaly 4 najmniejsze -wyglądalo to nie za ciekawie...) Minoł juz ponad miesiąc( prawie 2) moja żabienica odbija liście są ładne i intensywnie ubarwione wygląda coraz lepiej . Tylko nie wiem nadal do końca co bylo przyczyną tego gnicia? Czy rzeczywiście sąsiedzstwo kryptokoryny czy może za duża ilość tych liści (bo do tych starszych to wogóle nie dochodzilo światlo...)?? Tak czy inaczej dziękuje za pomoc i pozdrawiam.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2008, 09:13:54 wysłane przez ala »
|
|
|
|
|
|