Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Welon- to tylko zabawa czy choroba? / zbijanie kamieni/
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Welon- to tylko zabawa czy choroba? / zbijanie kamieni/  (Przeczytany 1781 razy)
Smerfcio
Zainteresowany
**

« : Kwiecień 21, 2008, 14:50:54 »

Mój welon samiec podczas tarła , gdy pływał za samicą ( tydzień temu). Dwa razy zrobił coś takiego mianowicie : spłynął na dół zbiornika , przechylił się na lewy bok i przepłynął szybko tak cała długość zbiornika , 2 razy delikatnie zarył o podłoże, potem się wyprostował i popłynął. Zrobił to tylko w czasie gdy pływał za samica i dzień po tarle (wtedy tak podbił ikrę i zaczął ją jeść a ja dzięki temu zauważyłam ,że ona tam wo gule jest), od tamtego czasu zachowuje się normalnie , żadnych zmian przez ten tydzień nie widziałam u niego. I już więcej tak nie robił. Czy to jest normalne , czy to jest choroba jakaś (może on się popisywał przed samica)?
Smerfcio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 22, 2008, 14:46:39 »

Nikt nie wie czy jak no wiecie co Smiley
Ivonka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 22, 2008, 15:29:51 »

z welonami miałam mało do czynienia, ale skoro zaobserwowałaś to tylko podczas tarła, to może to zachowanie godowe.
P.S. nie pisz posta pod postem, używaj opcji zmień.

1988ona
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 27, 2009, 20:45:28 »

To raczej normalne, wiele welonów tak robi. Mi to bardziej przypomina drapanie się, lub objaw radości Tongue:)
Didżi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 29, 2009, 20:47:36 »

no a w jakim akwarium trzymasz te welony i ile podaj jeszcze osprzet parametry podmiany itd..
a nie zauwazylas jakis przebarwien kropek `waty` na luskach??

.
Smerfcio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 09, 2009, 13:41:16 »

Przepraszam ,że dopiero dziś odpowiedziałam... akwarium prawie 140 l. czytam dużo i ciągle się uczę a więc welony mają dobre warunki. Z perspektywy kilku miesięcy mogę powiedzieć,iż mój welon dalej czasami to robi ;p. I nie jest chory... zresztą zachowuje się tak tylko samiec...chyba robi to z nudów ;p. A czasami robi to jak szuka pokarmu.  Ale robi  to rzadko. Pozdrawiam i dziękuję bardzo wszystkim za pomoc Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: