Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: tafla wody  (Przeczytany 4953 razy)
parad0x
Zainteresowany
**

« : Kwiecień 18, 2008, 14:50:47 »

Nie wiecie przypadkiem czy wysokośc tafli wody ma jakieś znaczenie w stosunku do roślin ? Jak macie wysoko lustro wody w swoim akwarium? Bo mi osobiście podoba się jak w ogóle go nie widac. Jesli jest już taki wątek to przepraszam i proszę o link SmileySmiley
michal114d
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 18, 2008, 15:19:00 »

Osobiscie też lubię gdy tafli wody nie widać (bardziej estetycznie) ale niestety jestem zmuszony do oglądania tafl :(i, ponieważ nie kupiłem jeszcze pokrywy i za pokrywę służy mi szyba
parad0x
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 18, 2008, 15:53:31 »

tylko chodzi mi czy to ma jakis wplyw na promienie swiatla ? czy lepiej jak jest mniej czy wiecej czy obojetne Cheesy
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 18, 2008, 16:10:21 »

Myślę że lepiej wygląda wizualnie jak tafli wody niewidać(nie ma widocznego osadu z kamienia na szybie).Roślinom jest to obojętne 5cm wody w tą,czy w tą stronę.
Ja mam tak że niewidać tafli wody. Smiley Smiley

anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 18, 2008, 17:19:37 »

Swój zbiornik zalewam tak, że tafli nie widać. Wizualnie lepiej to wygląda.

kozak-93
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 19, 2008, 12:30:18 »

Swój zbiornik zalewam tak, że tafli nie widać. Wizualnie lepiej to wygląda.

Zgadzam się z tobą w 100% Grin

Astronotus ocellatus i drobnica.
fish000
Stały użytkownik

mały elektronik :D ( słóżę pomocą)

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 22, 2008, 19:25:49 »

Jak zalejsz zbiornik tak ze nie widac tafli to przede wszystkim zbiornik zaraz wydaje sie wiekszy i taki jak by był naprawde częscią jeziora   
Naprawde daje to super efekt

166 litrów -ogólne
3x zbrojnik niebieski
2x kirysek spiżowy
2x czarna tetra
6 rozbora klinowa
14x neon inessa
4x danio lamparcie
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #7 : Maj 11, 2008, 21:23:39 »

Rownież zalewam akwa tak by nie było widać tafli Wink. Miedzy świetlówką a  wodą jest ok 2,5cm przestrzeni. Roslinki ładnie pna się do góry Wink.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
damian996
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Maj 11, 2008, 22:21:35 »

ja usiebie taflę wody też ukrywam pod pokrywą, lepiej to wygląda. Pozostawienie widocznej tafli wody moim zdaniem  ma sens tylko w jedny wypadku, jeśli w akwarium znjadują sie jakieś ładne roślinki pływające, np pistie.

125l - akwarium ogólne

35l - szpital/kwarantanna

jacekpiwo
Stały użytkownik

120l 20l + 20l(obecnie tarliskowe)

« Odpowiedz #9 : Maj 16, 2008, 22:38:57 »

Rownież zalewam akwa tak by nie było widać tafli Wink. Miedzy świetlówką a  wodą jest ok 2,5cm przestrzeni. Roslinki ładnie pna się do góry Wink.

jak się pną za mocno do góry to może myc brak światła ale rośliny też rosną w górę wiadomo
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #10 : Maj 16, 2008, 22:45:54 »

Roslinki ładnie pna się do góry Wink.
W sensie, że rosną Wink.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
papuga1993
Gość
« Odpowiedz #11 : Maj 17, 2008, 17:16:32 »

Ja wolę jak tafli nie widać mam pokrywę, ale chyba najlepiej jest nakleić czarną taśmę pod klapą i wtedy nic nie widać  Wink
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #12 : Maj 21, 2008, 11:35:17 »

I jak tafla jest wysoko tak, że zasłania ją pokrywa to rybki moga tam sie ukryc przed okiem obserwatora Wink.

GG 12591627

160l na ziemi!
VEGEtacja
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Maj 21, 2008, 12:32:42 »

nie do konca jest tak, jak mowicie. oczywiscie, w przypadku standardowego oswietlenia nad akwarium mniej wiecej cale dno bedzie oswietlone i nie bedzie problemow z roslinami. ale jesli umiescimy zroblo swiatla pod pewnym kątem, musimy wziac pod uwage załamanie swiatla - tu macie mocno poglądowy rysunek

a wiec, im wiekszy kat padania swiatla, tym wieksze prawdopodobienstwo, ze nie cale akwa bedzie oswietlone. woda jest substancja o wiekszej gestosci optycznej niz powietrze i w zwiazku z tym kat zalamania (do normalnej) bedzie wiekszy niz kat padania (do normalnej). w końcu, jeśli żarówkę umieścimy pod ekstremalnie dużym kątem, dojdzie do całkowitego wewnętrznego odbicia, czyli wogóle nie będzie światła, ale myślę, że w akwarium tej sytuacji się nie spowoduje. podsumowując: im bardziej standardowo żarówka jest, tym lepiej : )
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #14 : Maj 21, 2008, 12:37:15 »

nie do konca jest tak, jak mowicie. oczywiscie, w przypadku standardowego oswietlenia nad akwarium mniej wiecej cale dno bedzie oswietlone i nie bedzie problemow z roslinami. ale jesli umiescimy zroblo swiatla pod pewnym kątem, musimy wziac pod uwage załamanie swiatla - tu macie mocno poglądowy rysunek

a wiec, im wiekszy kat padania swiatla, tym wieksze prawdopodobienstwo, ze nie cale akwa bedzie oswietlone. woda jest substancja o wiekszej gestosci optycznej niz powietrze i w zwiazku z tym kat zalamania (do normalnej) bedzie wiekszy niz kat padania (do normalnej). w końcu, jeśli żarówkę umieścimy pod ekstremalnie dużym kątem, dojdzie do całkowitego wewnętrznego odbicia, czyli wogóle nie będzie światła, ale myślę, że w akwarium tej sytuacji się nie spowoduje. podsumowując: im bardziej standardowo żarówka jest, tym lepiej : )

Dobrze pani profesor Wink

GG 12591627

160l na ziemi!
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: