parad0x
Zainteresowany

|
 |
« : Kwiecień 18, 2008, 14:50:47 » |
|
Nie wiecie przypadkiem czy wysokośc tafli wody ma jakieś znaczenie w stosunku do roślin ? Jak macie wysoko lustro wody w swoim akwarium? Bo mi osobiście podoba się jak w ogóle go nie widac. Jesli jest już taki wątek to przepraszam i proszę o link  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
michal114d
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 18, 2008, 15:19:00 » |
|
Osobiscie też lubię gdy tafli wody nie widać (bardziej estetycznie) ale niestety jestem zmuszony do oglądania tafl :(i, ponieważ nie kupiłem jeszcze pokrywy i za pokrywę służy mi szyba
|
|
|
|
|
|
|
|
|
parad0x
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 18, 2008, 15:53:31 » |
|
tylko chodzi mi czy to ma jakis wplyw na promienie swiatla ? czy lepiej jak jest mniej czy wiecej czy obojetne 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mario27-28
|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 18, 2008, 16:10:21 » |
|
Myślę że lepiej wygląda wizualnie jak tafli wody niewidać(nie ma widocznego osadu z kamienia na szybie).Roślinom jest to obojętne 5cm wody w tą,czy w tą stronę. Ja mam tak że niewidać tafli wody. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anrd
|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 18, 2008, 17:19:37 » |
|
Swój zbiornik zalewam tak, że tafli nie widać. Wizualnie lepiej to wygląda.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kozak-93
|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 19, 2008, 12:30:18 » |
|
Swój zbiornik zalewam tak, że tafli nie widać. Wizualnie lepiej to wygląda.
Zgadzam się z tobą w 100%
|
|
|
|
|
|
Astronotus ocellatus i drobnica.
|
|
|
fish000
Stały użytkownik

mały elektronik :D ( słóżę pomocą)
|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 22, 2008, 19:25:49 » |
|
Jak zalejsz zbiornik tak ze nie widac tafli to przede wszystkim zbiornik zaraz wydaje sie wiekszy i taki jak by był naprawde częscią jeziora Naprawde daje to super efekt
|
|
|
|
|
|
166 litrów -ogólne 3x zbrojnik niebieski 2x kirysek spiżowy 2x czarna tetra 6 rozbora klinowa 14x neon inessa 4x danio lamparcie
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 11, 2008, 21:23:39 » |
|
Rownież zalewam akwa tak by nie było widać tafli  . Miedzy świetlówką a wodą jest ok 2,5cm przestrzeni. Roslinki ładnie pna się do góry  .
|
|
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15  160l na ziemi!
|
|
|
damian996
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 11, 2008, 22:21:35 » |
|
ja usiebie taflę wody też ukrywam pod pokrywą, lepiej to wygląda. Pozostawienie widocznej tafli wody moim zdaniem ma sens tylko w jedny wypadku, jeśli w akwarium znjadują sie jakieś ładne roślinki pływające, np pistie.
|
|
|
|
|
|
125l - akwarium ogólne 35l - szpital/kwarantanna 
|
|
|
jacekpiwo
Stały użytkownik

120l 20l + 20l(obecnie tarliskowe)
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 16, 2008, 22:38:57 » |
|
Rownież zalewam akwa tak by nie było widać tafli  . Miedzy świetlówką a wodą jest ok 2,5cm przestrzeni. Roslinki ładnie pna się do góry  . jak się pną za mocno do góry to może myc brak światła ale rośliny też rosną w górę wiadomo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz
|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 16, 2008, 22:45:54 » |
|
Roslinki ładnie pna się do góry  . W sensie, że rosną  .
|
|
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15  160l na ziemi!
|
|
|
|
papuga1993
Gość
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 17, 2008, 17:16:32 » |
|
Ja wolę jak tafli nie widać mam pokrywę, ale chyba najlepiej jest nakleić czarną taśmę pod klapą i wtedy nic nie widać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz
|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 21, 2008, 11:35:17 » |
|
I jak tafla jest wysoko tak, że zasłania ją pokrywa to rybki moga tam sie ukryc przed okiem obserwatora  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
VEGEtacja
|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 21, 2008, 12:32:42 » |
|
nie do konca jest tak, jak mowicie. oczywiscie, w przypadku standardowego oswietlenia nad akwarium mniej wiecej cale dno bedzie oswietlone i nie bedzie problemow z roslinami. ale jesli umiescimy zroblo swiatla pod pewnym kątem, musimy wziac pod uwage załamanie swiatla - tu macie mocno poglądowy rysunek  a wiec, im wiekszy kat padania swiatla, tym wieksze prawdopodobienstwo, ze nie cale akwa bedzie oswietlone. woda jest substancja o wiekszej gestosci optycznej niz powietrze i w zwiazku z tym kat zalamania (do normalnej) bedzie wiekszy niz kat padania (do normalnej). w końcu, jeśli żarówkę umieścimy pod ekstremalnie dużym kątem, dojdzie do całkowitego wewnętrznego odbicia, czyli wogóle nie będzie światła, ale myślę, że w akwarium tej sytuacji się nie spowoduje. podsumowując: im bardziej standardowo żarówka jest, tym lepiej : )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz
|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 21, 2008, 12:37:15 » |
|
nie do konca jest tak, jak mowicie. oczywiscie, w przypadku standardowego oswietlenia nad akwarium mniej wiecej cale dno bedzie oswietlone i nie bedzie problemow z roslinami. ale jesli umiescimy zroblo swiatla pod pewnym kątem, musimy wziac pod uwage załamanie swiatla - tu macie mocno poglądowy rysunek  a wiec, im wiekszy kat padania swiatla, tym wieksze prawdopodobienstwo, ze nie cale akwa bedzie oswietlone. woda jest substancja o wiekszej gestosci optycznej niz powietrze i w zwiazku z tym kat zalamania (do normalnej) bedzie wiekszy niz kat padania (do normalnej). w końcu, jeśli żarówkę umieścimy pod ekstremalnie dużym kątem, dojdzie do całkowitego wewnętrznego odbicia, czyli wogóle nie będzie światła, ale myślę, że w akwarium tej sytuacji się nie spowoduje. podsumowując: im bardziej standardowo żarówka jest, tym lepiej : ) Dobrze pani profesor 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|