Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Który kubeł?  (Przeczytany 3225 razy)
tomeek7
Bywalec

« : Czerwiec 11, 2004, 19:06:31 »

Słychajcie chce kupic do mjego akwa 112l ktorys z tych kubelkow. Ktory mi polecacie:
filtr kubelkowy Fluval 104 MSF
Filtr Kubełkowy 2232 comfort
JBL-Cristal Profi 120.

Wydaje mi sie ze do akwa 112l wystarcza kubelki przeznaczone do 100l. Czekam na propozycje.

Wysłany: Sob Cze 12, 2004 2:15 pm    Temat postu:      

--------------------------------------------------------------------------------

prosze pomozcie!!

...::: 126 litrów :::... zmiana obsady
...:::25 litrów :::...Mała Tanganika
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 12, 2004, 14:11:52 »

Nie bardzo wiem jakiej firmy jest ten drugi, a z pozostałych dwóch to JBL CristalProfi, ale model 250.Nie sugeruj sie tym że 120 jest przeznaczony do akwarum 120l .Wydajność filtra jest mniejsza niż podaje podaje producent (zazwyczaj podawany jest przepływ głowicy a nie filtra.Po za tym filtr ulegnie niewielkiemu zabrudzeniu i wydajność też spadnie.Filtracji nigdy za wiele lepiej dołóż pare zł i kup wydajniejszy.

Teraz już wiem o jaki filtr ci chodziło w poz. 2 - Eheim, ale to nie zmienia mojej wypowiedzi, dalej wybrałbym JBL CristalProfi 250, dopłacasz około 50 zł i masz ten model, a poj.  wkładów filtracyjnych wynosi 7 l - to duzy plus.

385 l - dyskowce
tomeek7
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 12, 2004, 14:49:52 »

a czy jest prawda ze jak w akwa kubelek za duzo filtruje to gorsza rownowage biologiczna? I czy w akwa 112l nie wystarcza takie male kubly. Czekam na dalsze propozycje

A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 12, 2004, 16:32:58 »

Uwazam, ze filtracji nigdy za wiele. W moim 112l akwa pracuje fluval 204 i wewnetrzny aquael fan2.

pozdrawiam
asmi
tomeek7
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 12, 2004, 16:42:56 »

A-smi i co jestes z niego zadowolony? slyszalem wiele negatywow ma jego temat. Zastanawiam sie caly czas nad tym ktory kupic, ale chyba gore wezmie Eheim. Tylko teraz nie wiem ktory:
Eheim 2234 comfort
Eheim 2233
Eheim 2213 classic.
Czekam na odpowiedzi

A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 12, 2004, 17:46:49 »

Jestem zadowolony. Mam jeszcze f304 w 200l. Pracuja cicho, zeby je uslyszec trzeba glowe do szafki wlozyc. Oba mam w jednym pokoju. Nie wiem dlaczego kazdy chwali eheimy. Moze i maja racje. Ja ich nie mam. A te co mam tez bede polecal. Sa dobre.

pozdrawiam
asmi
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 12, 2004, 20:49:33 »

hehe, temat rzeka: ja mam 304 i takie same wrażenia jak A-smi.
ale to tak, jakby dyskutować o wyższości świąt Wielkanocnych na Bożym Narodzeniem...

gg:1384140
Skaman
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 14, 2004, 15:02:31 »

nie ważne jaki ważne aby pojemność filtra byla jak największa!! faktyczny przeplyw wody można wyregulować samemu  w zależności od potrzeb.  im większe pojemność masy filtracyjnej tym lepsze oczyszczanie biologiczne, a niektóre szkoly mówią że przeprlyw przez filtr powinien być jak najwolniejszy... czyli nie zastanawiać się która firma tylko ile mam kasy lub ilę chcę jej wydać i kupić filtr o największej pojemności za takie wlaśnie pieniądze..
pbern
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 14, 2004, 18:28:22 »

ja polecam 304... mam go w 100l akwarium i jestem zadowolony...
a polecam kupic wiekszy filtr.. bo ani sie obejzysz a zmienisz swoja 112 na jakies 250... bo ja tak mam w planach Wink
Olo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 17, 2004, 13:28:00 »

Cytat: tomeek7
A-smi i co jestes z niego zadowolony? slyszalem wiele negatywow ma jego temat. Zastanawiam sie caly czas nad tym ktory kupic, ale chyba gore wezmie Eheim. Tylko teraz nie wiem ktory:
Eheim 2234 comfort
Eheim 2233
Eheim 2213 classic.
Czekam na odpowiedzi

ja jestem zwolennikiem serii Classic, mam 2215, i 2213.
Te filtry są proste, ale niezawodne, nie ma w nich praktycznie elementow które można uszkodzić przy obsłudze (żadnych dzwigni, które można urwać albo złamać). Zreszta do celów profesjonalnych (ponad 1000l)używa się tylko Classiców (2250-60), bo chyba nie ma większych Cheesy w innych seriach

http://aquanetta.pl nowatorskie dekory, dyfuzory aquanox, mułapka
Paweł
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Lipiec 08, 2004, 07:19:58 »

a ja mam Eheima 2213 w 220 l
i ciągle mam z nim problemy.
Na początku wszystko było ok, ale po jakiś 2 m-cach zaczęła się obniżać wydajność filtrowania.
Czyszczenie gąbki, przewodów, kubełka (chociaż słyszałem że podobno do kubełka to można przez pół roku nie zaglądać), trzpionka, zaworków i wszystkich elementów , gdzie tylko mogłoby się zabrudzić niewiele dało.
W końcu z czasem przestał w ogóle napowietrzać, oddałem do sklepu (jest na gwarancji), w sklepie sprawdziliśmy co jest, okazało się że na górze na trzpionek były nasadzone 2 gumki i się nieco rozregulowało.
A w serwisie powiedzieli że coś przeczyścili tyle że nikt nie potrafił zidentyfikować elementu który był czyszczony. Fakt że po odebraniu go działał na początku super, ale po 2 tygodniach zaczęło się ponownie to samo.
Znów oddałem, coś tam zmienili, bo ponownie działa ok, ale aż się boję co będzie dalej.
Takie oto zabawy mam z EHEIMem
Ale od wszystkich słyszę że to super filtr tyle coś u mnie jest nie tak.
Pozdrawiam
Paweł
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: