Wszyscy podchodzicie do tego z tej samej (etycznej) strony.
A z jakiej strony mamy do tego podejść

Podejdźcie do tego z tej drugiej strony, co by było gdyby....
Gdyby co

Traktujecie te rybki jak święte krowy.
A jak mamy je traktować. Jak przedmioty

Jak pływające w akwa ozdoby

Przecież ludzie stosują różne hormony i nie widzę w tym nic złego
.
A ja tak ...
Dlaczego miałoby się to nie dotyczyć zwierząt?
A dlaczego miałoby ... tylko dlatego że nie potrafią mówić i powiedzieć że im się to nie podoba

Dajcie szanse bioinżynierii. Czy naprawdę nikomu się w głowie już nie zmieści kolejna informacja jak to jest z tymi hormonami?
Jestem ciekawy ale jestem przeciwny takim eksperymentom i takiemu traktowaniu ryb i innych zwierząt
Zacznijcie zdobywać jakąś nową wiedzę! Ludzie żyjemy w XXI wieku, obudźcie się!!!
Aha czyli jak mamy XXI wiek i dostępne rózne badziewia gentyczno-hormonalne to mamy z tego korzystać

Nie chodzi mi o faszerowanie rybek tymi hormonami, tak jak kurczaki paszą, tylko chcę, aby ludzie w końcu dostrzegli nowe możliwości.
Gdybyś nie zaczął od tego że chcesz to robić dla $$$ to temat by wyglądał inaczej ...
Najbardziej właśnie ewolucja brnie do przodu.
Właśnie ... ewolucja a nie genetyczne poprawianie natury ...
Nadal jestem zdania, że sztuczne motywacje do tarła mijają się z celem.
nikt tu nie faszeruje ryb hormonami, więc nie licz, że podzielimy się 'doświadczeniem'
Mam nadzieję, ze tak jest ...
A co do samego tematu - w Polsce nie słyszałem o żadnych famach hodowlanych ryb akwariowych. Więc raczej trudno liczyć na doświadczenie w tego typu zabawy.
Takie farmy hodowlane są w Azji - stamtąd trafia do nas większość ryb i tam właśnie uwielbiają takowe zabawy hormonalne. Niestety ryby z azji w 90% są chote lub po prostu padają w momencie odcięcia im wszelkich leków (patrz trafiają do normalnych warunków do których nie są przyzwyczajone - bez antybiotyków, leków, hormonów ...)Polscy hodowcy ograniczają się do ryb rozmnażalnych w warunkach akwariowych. W innym wypadku sądzę, że interes byłby nieopłacalny.
Myślę, że najwięcej informacji znajdziesz szukając wokół tematów hodowli ryb stawowych (karpie itp) - gospodarka wodna, hydrobiologia itp ...