Hej.
Moze ktos z Was zaobserwowal cos podobnego. Jeden z moich compressiceps ma ogromny brzuch - tak jakby zjadl 4 posilki na raz

Brzuch nie znika po 3 dniach. Zastanawia mnie skad to sie wzielo:
a) compressiceps zjadl ikre - chyba powinna sie juz strawic przez 3 dni
b) compressiceps ma swoja ikre
c) compressiceps zjadl 4 posilki na raz
d) compressiceps pije duzo piwska...
e) something else
Dwa compressicepsy zyja po srodku akwarium i interesuja sie od dluzszego czasu ksiezniczkami, dlatego przypuszczam, ze mogly zjesc skladana przez ksiezniczki ikre. Ale z drugiej strony ksiezniczki broniliby bardzo swoich grot. Nie raz zauwazylem ze do grot na chwilke wplywaly lelelupi i compressiceps - po chwili zostaly przeganiane. Dziwi mnie fakt, ze ksiezniczki daja sobie na to pozwolic, zwlaszcza ze sa najwieksze.
Wlozylem spore muszle w poblizu compressicepsow, zeby mogly zlozyc ikre, ale nic z tego... Chyba wloze morska muszle, bo moze winniczka jest za mala?
Nie wiem, czy zauwazyliscie, ale lelelupi pozeraja male rybki innych gatunkow. Czy pozeraja tez swoje mlode?
Co ciekawe: zauwazylem jeszcze jedna rzecz. Wszystkie rybki w akwarium maja zawsze pelne brzuszki:
Neolamprologus Lelelupi i Altolamprologus Compressiceps. Neolamprologus Brichardi ma czesto zapadniete brzuszki, chociaz pokarm daje zawsze po ich stronie akwa. Moze powinienem karmic rybki po przeciwnej stronie, a pozniej jak juz sie przyzwyczaja, to karmic z obu? Dzisiaj jak dam z obu stron, to i tak jedza z jednej

Czekam na sugestie