piasek moze byc ja mam akwaerium roslinne z piaskiem i mam tam trawnik z lilleopsis i echinodorus i rosnie spoko, do tego rosliny jak microsorum i anubias nie powinny byc w podlozu tylko przytwierdzone do korzeni lub kamieni żyłką lub gumką więc
fajny masz korzen to naturalny czy sztuczny bo jezeli to naturalny wyglada jak by sie pokryl plesnią
fajne akwarium dodaj wiecej podloza i wiecej korzeni mozesz dac tez mchu jawajskiego
Korzeńjest prawdziwy. Po czym wnosisz , że pokrył się pleśnią , bo ja mu się od dłuższej chwili przyglądam i nic nie zauważam podejrzanego. Dla anubiasów i microsorum wielkimi krokami zbliża sie moment przesiadki z piachu na ów korzeń. Przeprowadzam się więc i w akwarium zajdą zmiany przy okazji. Jak na razie anubias na szczęśliwego wygląda. Od kilku dni kwitnie jak szalony.
danio nie nadają się bo są za żywotne dla skalarów ...
to je wyklucza już na starcie, trzeba sie na coś zdecydować
na swoim przykładzie, mam tymczasowo danio i skalary ewidentnie denerwuje ich wściekła gonitwa po akwarium

to dla dobra ryb ...

Halo, widzę że nie za bardzo zrozumieliście o co chodzi. Wolałabym dostać kila rozsądnych argumentów dla męża, dla których LEPIEJ NIE BRAĆ SKALARÓW. A wy mi tu już ryby z akwarium zaczynacie wyrzucać , żeby się tylko te skalary zmieściły

Oprócz danio mam jeszcze inne żywotne ryby. Choćby brzanki różowa i sumatrzańskie. I Bojownik, który je poobgryzać może. Już obgryzł ogonek sumikowi szklistemu. Nie lubię ich , no ale żal...
Wiem, że cały skład jest słabo pomyślany, taki miks nie wiadomo czym zainspirowany. Pół biedy, że mam jeszcze coś do powiedzenia w domu , bo wyszlibyśmy ze sklepu z tym co mam plus skalary cztery, bocje na ślimaki- szt. duuużo , dwoma welonami- bo takie fajne kolory...

i jeszcze kilkoma gatunkami.
Mąż szalał przy akwariach i wybierał wszystko , a pani tylko głową kiwała i uśmiechała się pod nosem.