Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  
Autor Wątek: 200 L (Befsztyk)  (Przeczytany 14822 razy)
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #30 : Kwiecień 13, 2008, 19:39:50 »

sumiki i pstrążenice stadne Smiley
dokup sumików ze 3-4 i pstrążenic ze 4 .....
neonów też może być więcej Wink

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Befsztyk
Nowy
*

« Odpowiedz #31 : Kwiecień 13, 2008, 19:52:37 »

sumiki i pstrążenice stadne Smiley
dokup sumików ze 3-4 i pstrążenic ze 4 .....
neonów też może być więcej Wink
Czytałam ze pstrążenice duzo miejsca potrzebują. u Gory plywają mi jeszcze 3 danio. Nie będą miały ciasno? 8 pstrązenic i 3 danio?
Sumików dokupię w takim razie w  przyszłym tyg. ze swojej kieszonki. Nie będę sponsora zrażać. 7 Euro za sztukę......niemało
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 14, 2008, 17:58:40 wysłane przez Befsztyk » Zapisane

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #32 : Kwiecień 13, 2008, 20:00:38 »

niestety, te rybki są stadne, potrzebują stada .... danio też ....
proponuję 4 pstrążenice i 3 dania ....  + sumiki i bym zakończył ....

Befsztyk
Nowy
*

« Odpowiedz #33 : Kwiecień 14, 2008, 17:48:56 »

momentos, bo nie zrozumiałam
mam zostac przy 4 pstrążenicach i 3 danio czy jeszcze tyle dokupic??? Sumikow to bym sie w ogóle wolała pozbyć. Chłop się uparł i pływaja mi teraz te kręgosłupy.... i do tego za same kosci musze placic tyle co za 2 inne normalne ryby......
a te skalary mam mezowi z glowy wybic? On sie upiera.......
 Może lepiej z tymi pytaniami do obsad sie przeniosę...
dzięki Misquamacus
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 14, 2008, 17:57:23 wysłane przez Befsztyk » Zapisane

adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #34 : Kwiecień 18, 2008, 20:06:00 »

z tego co widze masz strasznie drobny piasek jako podloże,na tym ci roslinki nie urosna ,korzenie beda gnily!!!(min sr.zwirku 3mm)

nie pisz głupot

piasek moze byc ja mam akwaerium roslinne z piaskiem i mam tam trawnik z lilleopsis i echinodorus i rosnie spoko, do tego rosliny jak microsorum i anubias nie powinny byc w podlozu tylko przytwierdzone do korzeni lub kamieni żyłką lub gumką więc
fajny masz korzen to naturalny czy sztuczny bo jezeli to naturalny wyglada jak by sie pokryl plesnią
fajne akwarium dodaj wiecej podloza i wiecej korzeni mozesz dac tez mchu jawajskiego

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #35 : Kwiecień 18, 2008, 20:17:06 »

dokupić Wink
skalary - para, ale bez danio, bo one sie wzajemnie nie trawią Wink

adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #36 : Kwiecień 19, 2008, 05:17:19 »

dladanio temperatura 25 to troszke za gorąco, skalary po wpuszczeniu do nowego akwarium czesto coś łapią i wtedy konieczne bedzie podniesienie temperatury do 28 co spowoduje u wiekszosci danio problem z cisnieniem tlenu we krwi apatie itd. zamiast danio pomysl nad czyms innym i danio mają zdolnosci do podgryzania wąsów (pletw piersiowych ) skalarów czesto wdaja sie wtedy infekcje raczej danio nie nadają sie razem ze skalarami

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #37 : Kwiecień 19, 2008, 08:10:44 »

danio nie nadają się bo są za żywotne dla skalarów ...
to je wyklucza już na starcie, trzeba sie na coś zdecydować
na swoim przykładzie, mam tymczasowo danio i skalary ewidentnie denerwuje ich wściekła gonitwa po akwarium Wink
to dla dobra ryb ... Wink

Befsztyk
Nowy
*

« Odpowiedz #38 : Kwiecień 19, 2008, 10:43:41 »

piasek moze byc ja mam akwaerium roslinne z piaskiem i mam tam trawnik z lilleopsis i echinodorus i rosnie spoko, do tego rosliny jak microsorum i anubias nie powinny byc w podlozu tylko przytwierdzone do korzeni lub kamieni żyłką lub gumką więc
fajny masz korzen to naturalny czy sztuczny bo jezeli to naturalny wyglada jak by sie pokryl plesnią
fajne akwarium dodaj wiecej podloza i wiecej korzeni mozesz dac tez mchu jawajskiego
Korzeńjest prawdziwy. Po czym wnosisz , że pokrył się pleśnią , bo ja mu się od dłuższej chwili przyglądam i nic nie zauważam podejrzanego. Dla anubiasów i microsorum wielkimi krokami zbliża sie moment przesiadki z piachu  na ów korzeń. Przeprowadzam się więc i w akwarium zajdą zmiany przy okazji. Jak na razie anubias na szczęśliwego wygląda. Od kilku dni kwitnie jak szalony.

danio nie nadają się bo są za żywotne dla skalarów ...
to je wyklucza już na starcie, trzeba sie na coś zdecydować
na swoim przykładzie, mam tymczasowo danio i skalary ewidentnie denerwuje ich wściekła gonitwa po akwarium Wink
to dla dobra ryb ... Wink
Halo, widzę że nie za bardzo zrozumieliście o co chodzi. Wolałabym dostać kila rozsądnych argumentów dla męża, dla których LEPIEJ NIE BRAĆ SKALARÓW. A wy mi tu już ryby z akwarium zaczynacie wyrzucać , żeby się tylko te skalary zmieściły  Smiley
Oprócz danio mam jeszcze inne żywotne ryby. Choćby brzanki różowa i sumatrzańskie. I Bojownik, który je poobgryzać może. Już obgryzł ogonek sumikowi szklistemu. Nie lubię ich , no ale żal...

Wiem, że cały skład jest słabo pomyślany, taki miks nie wiadomo czym zainspirowany. Pół biedy, że mam jeszcze coś do powiedzenia w domu , bo wyszlibyśmy ze sklepu z tym co mam plus  skalary cztery, bocje na ślimaki- szt. duuużo , dwoma welonami- bo takie fajne kolory... 
Undecided i jeszcze kilkoma gatunkami.
Mąż szalał przy akwariach i wybierał wszystko , a pani tylko głową kiwała i uśmiechała się pod nosem.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 19, 2008, 14:43:33 wysłane przez Befsztyk » Zapisane

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #39 : Kwiecień 19, 2008, 10:52:38 »

1.skalary nie tolerują danio
2. brzanku obgryzą do cna płetw skalarów
3.skalary wolą inną temp. niż b. różowe
4. skalary mogą obgryźć bojka
Wink

adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #40 : Kwiecień 19, 2008, 20:14:30 »

korzen po prostu wyglada na bardzo jasny ale moze to złudzenie - czesto zdarza sie ze swierze korzenie pokrywaja sie osadem moje wszystjkie sa ciemnobrazowe nie mowie ze to zle mi sie on bardzo podoba chcialem tylko cie przestrzec ze cos takiego sie dzieje i to czesto,

anubiasy to dziwne rosliny żądzą się dziwnymi własnymi prawami/ nie reagują na nawozenie, na co2 itd, ale jak sie przyjzysz anubiasa zobaczysz ze one mają korzenie troficzne tzn korzenie mają komurki z chloroplastami, i anubiasy mozna zaliczyc do epifitów, zdaza sie ze anubias kwitnie a potem przestaje rosnąć i pokrywa się glonami
jezeli podoba ci sie kwitnący anubias zobaczysz ze jak dasz go na korzen bedzie duzo lepiej, a microsora pokryją się sporangiami (microsorum tio paproć)

Befsztyk
Nowy
*

« Odpowiedz #41 : Kwiecień 19, 2008, 20:21:46 »

Korzeń ciemny jest. Białe plamy to ten przeklęty piaseczek, który się unosi i osiada. I fotka chyba tak wyszła.
Dokupiłam dziś microsoru. Te czarne kropki już wyrosły na poprzednich. Jutro remont, więc uszczęśliwię anubiasy.
A teraz idę się dowiedzieć co miałeś na myśli tutaj  Shocked
one mają korzenie troficzne tzn korzenie mają komurki z chloroplastami, i anubiasy mozna zaliczyc do epifitów,

adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #42 : Kwiecień 19, 2008, 22:03:19 »

to znaczy ze korzenie są zielone tzn biorą udzil w fotosyntezie, i jak oplatają korzenie to wyglądają one bardzo ładnie epifit to znaczy ze nie ukorzeniają się tylko rosną na czyms innym jak naprzykład jemioła czy storczyki

Befsztyk
Nowy
*

« Odpowiedz #43 : Kwiecień 21, 2008, 13:34:20 »

Zrobiliśmy małe zakupy wczoraj. Microsorum i jakiś chyba nurzaniec (z bulwą)- zapomniałam co to. Do tego parę rybek- danio do stadka  szt. 3 , dwie pstrążenice    , 3 szkliste sumiki Roll Eyes- bo tamtym smutno samym było i krewetki dwie. Ale nie martwcie się. To już koniec rządów mężowskich. Wczoraj w sklepie wypatrzył sobie już SWOJE ryby,   SWOJE rośliny i SWOJE akwarium . Morskie. 400l.dobrze, że o cenę nie zapytał, bo by mu mina zrzedła i dalej czepiałby się mojego Wink

Jak wam się podoba MOJE  Wink po tym małym remonciku???
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 21, 2008, 13:38:49 wysłane przez Befsztyk » Zapisane

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #44 : Kwiecień 21, 2008, 13:42:45 »

to nurzaniec obrzymi Wink
chodż nie wiem, o co Ci chodzi z tą bulwą Wink
bo bulwę to ma np. krynia, ale ona trochę inna jest Wink hehe
a akwarium bardzo ładne Smiley

Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  

Skocz do: