Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Zrób to sam « Filtr zewnętrzny własnej produkcji :D
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Filtr zewnętrzny własnej produkcji :D  (Przeczytany 4668 razy)
fish000
Stały użytkownik

mały elektronik :D ( słóżę pomocą)

« : Marzec 31, 2008, 21:06:57 »

Witam
Własnie jestem w trakcie zakadłania akwarium 166litrow . Postanowiem yrobic do niego filtr zewnętrzny.
Filtr składał by się z trzech częsci, i był by zbudowany z rur PCV o przekroju 50mm .
A wiec tak :
Wode do filtra pompowała by pompka turbinowa o wydajności 360 l/h
Woda z pompki płyneła by do góry nad poziom wody  (około 7cm) skąd wpadała by do pionowej rury pcv.w róze tej zbiera.ła by się woda z dołu tej rury był by wylot rurką około 20mm do nastepnej pionowej rury gdzie woda płyneła by przez wkłada mechaniczny z gąbki do góry .u góry tej rurki był by wylot do następnej pionowej rury woda płyneła by z góry do dołu przez wkład z węgla aktywnego . Na dole był by ponownie wylot do czwartej ostatniej rurki gdzie woda płyneła by do góry przez wkład ceramiczny lub ze zwiru koralowego z bakteriami nitryfikacyjnymi .
Pierwsza rurka była by najdłuzsza i wystawała by około 10cm nad poziom wody każda następna była by około 2 cm krótsza  . Z karzdej wczesniejszej rurki był by u góry zrobiony dodatkowy przelot ( awaryjny ) do nastepnej rurki jesli poziom wody podniusł by sie za bardzo to woda przelewała by sie do nastepnego wkładu z pominięciem tego w którym jest za dózo wody i tak az do czwartej rurki . Acha no i oczywiscie wszystkie rurki bedą otwarte  bo wtedy bedzie działac grawitacja a nie pompka . z ostatniej rury był by wylot filtra do akwarium . był by on zrobiony z rurki pcv około  20mm ktura była by równoległa do lustra wody i w pewnym momecie zakrzywiona o 90 stopni w dół na koncu był by ostatni wkład .
Był by to pierscien z grubej rury pcv ( 50mm ) o długosci około 4 cm z kturego dolnej strony była by przymocowana mikrofibra  a gdyby mikrofibra sie zatkała to woda nie wracała by sie spowrotem do filtra bo górna czesc pierscienie była by otwarta .
Działało by to mniej wiecej tak jak syfon gdyby mikrofibra byla zatkana a gdyby nie była zatkana to filtrowała by wode z nawet najdrobniejszych zanieczyszczen . ( POdobno mikrofibra nie przepuszcza nawet niekturych bakteri .

Jestem otwarty na wszelkie sugestie i propozycje . Mam jeszcze pytanie : Czy wkłady były by w dobrej kolejności??

Jesli ktos by chciał to mógł bym narysowac schemat tego cudownego urządzenia Cheesy

166 litrów -ogólne
3x zbrojnik niebieski
2x kirysek spiżowy
2x czarna tetra
6 rozbora klinowa
14x neon inessa
4x danio lamparcie
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 02, 2008, 10:43:50 »

Jesli ktos by chciał to mógł bym narysowac schemat tego cudownego urządzenia Cheesy

Chciałby ...

muhhaamd
Gość
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 02, 2008, 10:46:03 »

kiedyś miałem przyjemnnosć oglądąć taki sprzet  Grin ..moim zdaniem pompa którą chcesz zastosować może być przy słaba..a tak wogole juz gdzies widzialem nawet taki fotomontaz na necie..jak sobie przypomne to wrzuce linka Wink
fish000
Stały użytkownik

mały elektronik :D ( słóżę pomocą)

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 02, 2008, 17:55:21 »

http://foto.m.onet.pl/_m/875b880c5184158ae5fb6e1c211a367e,14,19,0.jpg

A więc to jest schemat  no i mysle ze ta pompka wystarczy bo bedzie ona chodzic na maxymalnych obrotach bo nie bedzie musiec pompowac wysoko wody tylko około 3 cm a raszte załatwi grawitacja czyli bedzie pompowac około 360l/h  moze faktycznie troche mało bo na akwa 166 litrów jakie bede miał powinna byc wydajnosc prawie 500 l/h   ale jesli bedzie za malo to co mam to dozuce jeszcze jedną taką pompke bo mam ich jeszcze chyba z szesc a moze i wiecej .

166 litrów -ogólne
3x zbrojnik niebieski
2x kirysek spiżowy
2x czarna tetra
6 rozbora klinowa
14x neon inessa
4x danio lamparcie
muhhaamd
Gość
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 02, 2008, 18:23:08 »

powinno dzialac Cheesy:D:D:D ...a co do pompek to wyjdzie w praniu..jak znaje linka to i tak wtrzuce dla innych Wink

Znalazłem ale to jeszcze nie to...ten zrobiony z wiaderka tez spoxik

http://www.czerwonolicy.waw.pl/znajomi_05f.htm

i ten jest ciekawy  Afro

http://efendi_rekin.w.interia.pl/home.htm
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 02, 2008, 20:29:17 wysłane przez muhhaamd » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: