Honey
Stały użytkownik

|
 |
« : Marzec 25, 2008, 23:15:04 » |
|
nie wiem za bardzo jak to opisać, bo nie wiem co to jest. Jakiś czas temu niektóre z moich roślin porosło coś dziwnego. Na początku było jakby ciemnozielonym, wpadającym w czerń półcentymetrowym futerkiem. Teraz rozrosło się i kształtem przypomina korzenie np trawy. Jest tylko na niektórych roślinkach-krótszej trawce (nurzańca nie tknęło ani rogatka) i innych, których nazw nie znam. Myślałam,że to zniknie, ale się rozrasta i mnie denerwuje i jest brzydkie. Co to jest i jak się tego pozbyć?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 26, 2008, 08:51:37 » |
|
Daj fotkę ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MaroPL16
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 29, 2008, 14:33:53 » |
|
chyba wiem o co Ci chodzi bo doniedawna tez z czyms podobnym walczyłem. a jakie masz napowietrzenie swojego akwa? i przez jak dlugo czas?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Honey
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 01, 2008, 17:27:10 » |
|
Napowietrzam brzęczykiem i na noc wyłączam na jakieś 6 h Chciałam wstawić zdjęcie przez fotosik,ale nie umiem, moge komuś wysłać na maila...
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2008, 17:29:58 wysłane przez Honey »
|
|
|
|
|
Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky
|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 01, 2008, 18:51:02 » |
|
|
|
|
|
|
|
45 l XxX-gupiki z młodymi 5-kiryski pstre 35l W planach muszlowce  --------------- 
|
|
|
|
muhhaamd
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 01, 2008, 19:02:35 » |
|
Moim zdaniem to sinice...  ..ale pewności nie ma..póki nie pokarzesz fotek 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky
|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 01, 2008, 19:34:49 » |
|
|
|
|
|
|
|
45 l XxX-gupiki z młodymi 5-kiryski pstre 35l W planach muszlowce  --------------- 
|
|
|
Honey
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 16, 2008, 17:31:38 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anrd
|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 17, 2008, 07:45:30 » |
|
krasnorosty.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Honey
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 17, 2008, 13:41:31 » |
|
I co mam z tym zrobić, żeby ich nie było?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anrd
|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 17, 2008, 13:53:14 » |
|
Poszukaj na forum. Jeden z wielu wątków na ten temat: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=13554.0Sprawdź ile masz w wodzie NO3 i PO4. Na razie niczym nie nawozić, glony usunąć mechaniczne z roślin, a jeśli jest taka potrzeba usunąć porażone liście a nawet całe rośliny.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 17, 2008, 13:55:34 wysłane przez anrd »
|
|
|
|
|
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl
|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 17, 2008, 14:05:10 » |
|
krasnorosty.
zgadzam sie z anrd ja pozbyłem się dopiero wtedy jak wymieniłem świetlówki  , strasznie cioęzko się to odrywało tak mocno się przytwierdziły do moich roślin i kamieni że miałem nie lada restart, nawet ze ściany akwarium ciężko było je drapać napisz jakie masz świetlówki czy są to oryginalne chińskie zakupione z pokrywą i ile mają czasu oraz ich paramatry odczytaj, może to właśnie ich wina - sam nie wierzyłem jak mi doświadczony akwarysta powiedział, ale jak wymieniłem to wszystko wróciło do normy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anrd
|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 17, 2008, 14:30:10 » |
|
Krasnorosty raczej nie rosną dlatego, że świetlówki są takie a nie inne. Przyczyn może być wiele. Z tego co ja się orientuję to krasnorosty podobnie jak i inne glony, rosną w momencie kiedy w wodzie za dużo jest nawozów nieskonsumowanych przez rośliny. O ile dobrze pamiętam krasnorosty lubią wodę twardszą o ph powyżej 7. Napewno należy więc teraz robić częste podmiany wody na RO, usunąć tyle krasnorostów ile się da i niczym nie nawozić. Na stronie www.holenderskie.pl wyczytałem, że aby rośliny wyższe wygrywały w zbiorniku z glonami, należy zapewnić lekką nadwyżkę azotu i potasu w stosunku do fosforu. Czy działa - nie sprawdzałem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Honey
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 17, 2008, 22:45:40 » |
|
W styczniu kupiłam pokrywę razem ze świetlówką, więc jest stosunkowo nowa. Wyrwałam niektóre rośliny i wyjęłam obrośnięte krasnorostami kamienie, ale trochę tego jeszcze pływa w wodzie- trudno zauważyć, bo roślin mam dużo. Rosną mi świetnie (rośliny) właśnie od momentu zakupienia pokrywy ze świetlówką, więc w ogóle nie nawożę. Na początku myślałam,że może za dużo wrzucam rybom tabletek roślinnych (raczej jedną dziennie, czasem dwie, jak poprzedniego dnia zapomnę) bo te krasnorosty mają identyczny kolor co te tabletki...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl
|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 18, 2008, 05:51:25 » |
|
całkiem możliwe że te tabletki zawierają dużo micro elementów co wspomaga dodatkowo porost glonów zmniejsz długość świecenia i próbuj zrobić coś z oświetleniem to moja rada na najskuteczniejsze pozbycie sie tego z akwa, ale zapewne nie jest to jedyny sposób walki z tym paskudztwem na forum możesz znaleźć wątki w których ludzie opisują inne metody więc nie będę powtarzał poszukaj ..
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 18, 2008, 05:53:31 wysłane przez Mirmil »
|
|
|
|
|
|