Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Symfonia złota  (Przeczytany 8991 razy)
Keller
Nowy
*

« : Maj 29, 2004, 17:58:55 »

Mam problem natury technicznej - jak dawkować symfonię złotą  :?: .
Czy ktoś mi może pomóc :?:
Z posiadanych przeze mnie wiadomości - nawóz daje zdumiewające wyniki.
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 29, 2004, 21:29:02 »

40g symfonii i 20g K2SO4 rozpuszczam w 500ml wody destylowanej.
W akwariach z CO2 i oświetleniem 0,5W/L bądź większym wlewa się 1ml na 40L wody dziennie. Dodawać też należy żelazo w formie chelatu, np Ferro activ tropicala.
Rozpuszczoną Symfonię Zlotą nalezy przechowywać w lodówce, trwałość to ok 2 miesiące.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Keller
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Maj 30, 2004, 19:02:02 »

Hmm.. Nie mam CO2, a oświetlenie u mnie to około 0,3 W/L.
W takim przypadku to dawkowanie zda egzamin :?:  :?:  
Czy samej syfonii nie można dodawać :?: Skąd wytrzasnąć K2SO4
Już nie wspomnę o żelazie w formie chelatu.
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Maj 30, 2004, 20:19:48 »

Zastosuj CO2 choćby z bimbrowni, jest bardzo pomocne.
Przy 0,3W/L dawkuj 1ml na 60L dziennie. Żelazo w formie chelatu to np Ferro aktiv Tropicala, 4zł za 30ml butelkę, szukam tańszego preparatu w ogrodniczych ale na razie bez skutku.
A siarczan potasu mozesz bez problemu kupic na allegro, ostatnio kupywałem 100g za 2zł.
Samą symfonię można dawać ale i tak trzeba będzie ją wspomóc Potasem bo Symfonia to niemal sam magnez.
A ile dawkować żelaza to zależnie od zaobserwowanych niedoborów.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Keller
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Maj 30, 2004, 20:37:26 »

Czym się charakteryzuje u roślin niedobór żelaza :?:
W tym temacie jestem "zielony" więc temat muszę wycisnąć na max  Tongue
Keller
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Maj 30, 2004, 20:38:44 »

A i jeszcze jedno - rybciom ta diabelska mikstura to chyba nie zaszkodzi  :wink:
Przem
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Maj 30, 2004, 20:42:42 »

Niedobór żelaza powoduje chlorozę. Wywołuje to bladość i żółknięcie liści.
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Maj 30, 2004, 20:46:36 »

Keller rybciom w rozsądnych (zalecanych) dawkach nie zaszkodzi, to zwykły nawoz taki sam jak robią firmy akwarystyczne, zresztą stąd sie wzieła właśnie nazwa " Podrabiany TMG" (Tropica Master Grow)
Niedobór zelaza to np brak wytwarzania chlorofilu przez liscie czyli są wówczas jaskrawo zielone.
O zapotrzebowaniu roślin w minerały i ich niedobory poczytasz najwiecej na http://holenderskie.aip.pl

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Maj 30, 2004, 21:56:46 »

Podrabiany TMG można zrobić na dwa sposoby, w pierwszym trzeba dodać  chealt Fe, natomiast w drugim należy dać tyle Symofni aby poziom Fe odpowiadał poziomowi w TMG.Podam proporcje na 0.5 l, chociaż sam rozrabiam na 0.25 l i tak wystarcza na długo a lepiej mieć częściej świeższy.
1.  
20 g symfoni
     10 g K2SO4
     15 ml ferro activ
     0.5 l wody destylowanej

2.  
30 g symfoni
     10 g K2SO4
     0.5 l wody destylowanej

Dawkowanie jak w TMG, przy pierwszym nawożeniu 10ml/100l wody, nastepnie raz w tygodniu 10ml/100l podmienianej wody, przy występowaniu niedoborów dawkę można zwiększyć nawet 3 krotnie. (stopniowo).Lepszym rozwiązaniem jest nawożenie dwa, trzy razy w tygodniu niż jednorazowo 1x tydzień.
Żaden nawóz nie daje 100% skuteczności, predzej czy poźniej bedzie potrzeba dodatkowego podawania makro lub mikroelementów.Każde akwa jest inne i indywidualnie trzeba dobrać nawożenie.

385 l - dyskowce
Duch
Man without body
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Maj 31, 2004, 16:41:44 »

Sebastianie chyba się pomyliłeś :wink: .

Aby uzyskać stężenie Fe na tym samym poziomie co w TMG należy rozpuścić 30g symfoni w 0.5l. Wtedy uzyskamy około 0.07% Fe w składzie nawozu i tyle właśnie zawiera TMG.
Sucha SZ zawiera 1.174% Fe.

Upsss....hehe to ja strzeliłem gafę :lol: . Przeczytałem to jako 2.30g i 1.20g a nie jako 30g i 20g:oops:

Pozdrawiam Norbert
AquaDesign.pl
Keller
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Maj 31, 2004, 18:07:10 »

Dzieki za odpowiedzi - zauważyłem, że jest spory rozrzut w ilości SZ.
Które dawkowanie jest właściwe :?:  W necie znalazłem też propocję następującą: 40 g SZ, 20 g K2SO4 oraz 500 ml wody destylowanej.
Apropo chealt Fe, dzisiaj byłem w ogrodniczym i oczywiście jest on w sprzedaży,  1 l 6,40 zł - ale jak to dawkować :?: Porównując do ceny Ferro-Aktiv to cena jest rewelacyjna.
Acha , jeszcze jedno, czy może ktoś mi podać przeliczniki SZ, K2SO4 (proszek) z gramów na ml - mam chroniczny brak dokładnej wagi  :roll:
Duch
Man without body
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Maj 31, 2004, 18:49:21 »

Symfonia 1g=1ml (w dobrym przybliżeniu bo 10g=około10.4ml)
K2SO4 1g=około0.6ml

Co do składu to na holendrach polecają (i ja też tak przygotowuję nawóz) 30/500.

Pozdrawiam Norbert
AquaDesign.pl
Keller
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Maj 31, 2004, 18:59:35 »

Okey Duchu :wink:
Ile do tego dorzucić K2SO4 (a może w ogóle nie dokładać :?: )
Duch
Man without body
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Maj 31, 2004, 21:37:26 »

Można dołożyć K2SO4 bo sucha SZ nie ma wogóle potasu a jest to kluczowy makroelement. Jak dasz 10g K2SO4 to uzyskasz chyba nieco ponad 100% zawartości K w stosunku do TMG.
Jednak przy Twoim oświetleniu darowałbym sobie już takie niuanse i dawkował czystą SZ 30/500. Przy 0.3W/l nie trzeba aż tak bilansować nawozu bo tak naprawdę jego przyswajalność przez rośliny nie jest zbyt duża.

Pozdrawiam Norbert
AquaDesign.pl
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: