PiotrasJ
Zainteresowany

ładna rybcia:)
|
 |
« : Marzec 15, 2008, 17:00:59 » |
|
Witam! Jak widać po temacie, chciałbym się zoriętować jaki żwirek mam wpsypać do mojego akwarium i ile go ma być...... No więc tak... Mam akwarium 25l a w nim gupiki i kupiłem kolorowy żwirek(narwiony), połączenie kolorów to niebieski żółty i czerwony. Nie za ciekawie to wyglądał więc kolega dał mi troche żwirku srebrnego no i sobie go wsypałem... później dosypałem troche takich większych białych kamyczków no i nie dość ze kolorowo mam w akwarium to jeszcze dużo tych kamy6czków... No i teraz chciałbym wymienić sobie kamyczki na jakieś nowe i sie zastanawiam na jakie bo słyszałem że do rybek nie powinno być białych kamyczków. I teraz pytanie czy to prawda?? I jakie kamyczki byście polecili  Aha i może podacie jeszcze jakieś linki gdzie taki żwirki znaqjde i jak wyglądają  
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2008, 17:03:28 wysłane przez PiotrasJ »
|
|
Akwa 25l
5x gupik
moczarka kanadyjska
filtr elite oświetlenie: lampa nad akwa:) (11W)
|
|
|
Ivonka
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 15, 2008, 17:18:24 » |
|
Słuchaj, poczytaj sobie o starcie akwarium, o tym jak dojrzewa i jakie w nim zachodzą reakcje. Później sprawdź jakie roślinki Ci pasują i jakie możesz dostać. Sprawdź jakie podłoże preferują rybki, które chcesz mieć. Teraz przejdź do żwirku. Sprawdź jaka granulacja (średnica kamyczków) będzie najodpowiedniejsza i wybierz w miarę naturalny kolor. Żwirek ma spełniać kilka funkcji, między innymi trzymać rośliny przy dnie. Ja robię tak, że na spód sypię cieniutką warstwę piasku, później drobniutki żwirek a później ten trochę grubszy. Biały też może być, ale nie zawsze wygląda ładnie, bo trzeba umieć zapanować nad glonami, które go momentalnie obrosną. Ostrzegam też przed lekkomyślnym i częstym grzebaniu w akwarium, to nie jest zabawka. Nie liczy się tylko i wyłącznie Twoje "widzimisię", ale przede wszystkim zdrowie i komfort rybek. Rada dla Ciebie: czytać, czytać i jeszcze raz czytać, a później pytać...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PiotrasJ
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 15, 2008, 17:35:51 » |
|
Właśnie dlatego pytam i mam już akwarium założone tlyko mam problem z tym żwirkiem i jeszcze raz może powtórze pytanie: Czy to prawda że białe kamienie szkodzą rybką czy tylko nie nadają się, ponieważ osadzają się na nim glony?  ? PS. I dzięki za poprzednie porady 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2008, 17:37:37 wysłane przez PiotrasJ »
|
|
Akwa 25l
5x gupik
moczarka kanadyjska
|
|
|
Ivonka
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 15, 2008, 17:55:30 » |
|
a ja Ci daję delikatnie do zrozumienia, że wywalenie całego żwiru z akwarium i włożenie tam nowego to poważna sprawa, dlatego poczytaj sobie o początkach akwarium. w odpowiedzi na Twoje pytanie: zależy jakie białe kamyczki. Białe kamyczki chociaż wszystkie białe, niekoniecznie są takie same...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PiotrasJ
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 15, 2008, 19:43:28 » |
|
Dzięki bardzo się przydało.. Już wiem jaki błąd popełniłem i czemu mi rybki zdycvhały na początku 
|
|
|
|
|
|
Akwa 25l
5x gupik
moczarka kanadyjska
|
|
|
Ivonka
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 16, 2008, 17:39:32 » |
|
skoro wiesz jaki błąd popełniłeś, to zapewne wiesz również, że jak wymienisz całą wodę zamiast 30% i zmienisz całe podłoże, to znów pozdychają... Jeszcze raz powtarzam, czytaj, czytaj, czytaj, szczególnie o początkach akwarium. Jeśli masz tak mały zbiornik, to RÓWNOWAGA BIOLOGICZNA jest dla Ciebie BARDZO BARDZO WAŻNA!!!
Edit: Po otworzeniu linku do tego Twojego żwiru po prostu mnie przytkało... Wszystkie informacje o żwirku masz w opisie obok zdjęcia...wystarczyło przeczytać... "AQUA ZOO ŻWIR BIAŁY GRUBY (11-16MM) 2KG marka: Aquazoo ŻWIR MARMUROWY – BIAŁY • Polecany do akwariów zasiedlonych przez ryby wymagające wody twardej i zasadowej. • Doskonale sprawdza się w zbiornikach z rybami z Wielkich Jezior Afrykańskich (pielęgnice). • Nie wskazany dla paletek. • Nie zalecany dla ryb kopiących w dnie w poszukiwaniu pokarmu." bez komentarza...
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 16, 2008, 17:46:29 wysłane przez Ivonka »
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 18, 2008, 11:18:16 » |
|
Jeśli masz małe akwarium polecam drobny żwir kwarcowy naturalnego koloru np taki: http://www.zoomania.pl/images/zwir_bialy_drobny.jpgNie będzie zmieniał on parametrów wody, stresował ryb i pomniejszał optycznie akwarium. Przy wymianie żwirku nie wymieniaj wody, ściągnij ją tylko do wiader, wyłów rybki, wyciągnij roślinki i wyciągnij filtr. Filtra też nie płucz. Wyciągnij stary żwir, wsadź nowy, nalej trochę starej wody i posadź rośliny. Dolej do 3/4 akwarium starej wody i uzupełnij świeżą, odstaną. Puść niemyty filtr a za godzine wpuść ryby. Następnego dnia wymień ok 10-20% wody. Po wymianie podłoża ryby karm bardzo oszczędnie przez kilka tygodni. Pozwoli to na szybką powtórną stabilizację zbiornika. Filtr wyczyść najwcześniej po tygodniu/dwóch od wymiany żwiru. Warto także pod nowy żwir nalać trochę bakterii nitryfikacyjnych albo odrobinę mułu z poprzedniego podłoża.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
Mateucjusz
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 02, 2008, 10:07:38 » |
|
Gdzie mogę znaleźć informacje dotyczące żwiru? Czy łączenie żwiru różnej grubości jest wskazane? Myślałem o takim układzie warstw: trochę piasku + drobny żwir czarny + trochę grubszego żwiru czarno-białego. Co o tym myślicie ?
|
|
|
|
|
|
akwa 112l (7 miesięcy):
18x neon czerwony 3x molinezja black molly 2x mieczyk 4x danio 5x otosek 3x pielęgnicza Ramireza 5x kirysek 2x krewetka filtrująca Atyopsis moluccensis 1x sum kasatka
akwa 100l (1,5 tygodnia):
2x okoń 10x ukleja
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 02, 2008, 10:41:30 » |
|
Jedynym przeciwskazaniem jest to, ze różne warstwy mogą się mieszać. Z praktyki wiem, że piasek z czasem opada i na górze zostaje grubszy żwirek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|