stephenking
Zainteresowany

|
 |
« : Marzec 13, 2008, 20:49:56 » |
|
Witam, szybkie pytanko, uzywalem wyszukiwarki ale odpowiedzi nie znalazlem, czy w akwarium z razborami jest szansa, ze powiekszy sie obsada Red cherry? Zakaldam, ze otoski i kiryski mi nie wciągną małych krewetek 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 13, 2008, 21:07:55 » |
|
jest  i to duża 
|
|
|
|
|
|
 >>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
Cyga
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 13, 2008, 21:14:21 » |
|
spoko ja w oddzielnym miałem 10 a po miesiącu z 40.
|
|
|
|
|
|
60 l żabki szponiaste 210 l barwniaki czerwonobrzuche 30 l salvini
|
|
|
stephenking
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 13, 2008, 21:25:02 » |
|
jest  i to duża  A jak myślisz, po jakim czasie? mam je od 4 tygodni (mają tak po 3cm) i nie zauważyłem, żeby jakieś "drobinki" pływały. Tak myślę, że może mech by im się przydał (myślę o jawajskim albo o willow - który przyjaźniejszy amorom?)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 14, 2008, 09:32:28 » |
|
Jeśli krewetki nie chcą się rozmnażać, to może coś im a akwarium nie pasuje - może woda, może podłoże, może towarzystwo... Chociaż u mnie rozmnazają się przy bojowniku  U moich pierwsze jajeczka pojawiły się następnego dnia po włożeniu do akwa liścia ketapangu. Nie mam pewności, że to miało wpływ, ale ogólnie wiadomo, że krewetki lubią wodę z zawartością garbników. Podobno czasowe obniżenie temperatury stymuluje krewetki do rozmnażania. Mech na pewno się przyda, nie wiem, czy ma znaczenie, jaki... Te Twoje krewetki są duże - może sa juz stare? I czy masz pewność, że masz obie płcie?
|
|
|
|
|
|
ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
|
|
|
stephenking
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 14, 2008, 11:02:17 » |
|
U moich pierwsze jajeczka pojawiły się następnego dnia po włożeniu do akwa liścia ketapangu. Nie mam pewności, że to miało wpływ, ale ogólnie wiadomo, że krewetki lubią wodę z zawartością garbników. Podobno czasowe obniżenie temperatury stymuluje krewetki do rozmnażania. Mech na pewno się przyda, nie wiem, czy ma znaczenie, jaki... Te Twoje krewetki są duże - może sa juz stare? I czy masz pewność, że masz obie płcie?
Witam, czy garbnik jest w szyszkach olchy czarnej? jesli tak, to dorzucam te szyszeczki regularnie  Woda - pH ok 7,8, twardosci po okolo 12. Temperatura w akwarium 25-26 stopni. Podmianki lecą raz w tygodniu po 15 litrów. Ogólnie red cherry mi sie nie chowaja po kątach a bywa, ze jak karmię to potrafią zwinąć kawałki dropsa dla kirysków  Mam 4 sztuki (tak jak pisałem po około 3 cm, jedna jest chyba troche mniejsza niż pozostale) i wydaje mi się, że chociaż jednego faceta trafiłem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 14, 2008, 11:12:19 » |
|
wydaje mi się, że chociaż jednego faceta trafiłem Jest szansa na zdjęcia wszystkich? Może spróbuj obnizyć na trochę temperaturę?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
stephenking
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 14, 2008, 11:54:27 » |
|
wydaje mi się, że chociaż jednego faceta trafiłem Jest szansa na zdjęcia wszystkich? Może spróbuj obnizyć na trochę temperaturę? wstawię je dzisiaj, chociaz po moim aparacie nie oczekiwalbym za duzo ;(
|
|
|
|
|
|
|
|
|
stephenking
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 14, 2008, 15:10:15 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 14, 2008, 19:11:51 » |
|
Rozumiem, ze to zdjęcie krewetki, którą podejrzewasz o bycie samcem? Wg mnie to samiczka, wyraźnie widzę siodełko. A czemu jest mniej wybarwiona, to trudno powiedzieć, może jest od innych rodziców, niż pozostałe trzy, może jest od nich młodsza, może coś jej dolega... Wszystkie masz z tego samego źródła?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
stephenking
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 15, 2008, 15:04:11 » |
|
Rozumiem, ze to zdjęcie krewetki, którą podejrzewasz o bycie samcem? Wg mnie to samiczka, wyraźnie widzę siodełko. A czemu jest mniej wybarwiona, to trudno powiedzieć, może jest od innych rodziców, niż pozostałe trzy, może jest od nich młodsza, może coś jej dolega... Wszystkie masz z tego samego źródła?
tak, wszystkie sa z tego samego źródła. która część to nosidełko? wiesz może jak poznać czy krewetka nosi jajeczka?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 15, 2008, 15:11:57 » |
|
wiesz może jak poznać czy krewetka nosi jajeczka?
Widać ... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 15, 2008, 15:18:24 » |
|
która część to nosidełko Siodełko  To jaka jasna plama na grzbiecie za głową. Samiczka nosi jajeczka pod brzuszkiem i dobrze je widać, bo są żółte (przeważnie).  Samiczki noszące jajeczka przeważnie ukrywają się, więc niełatwo je wypatrzyć, ale jak już się to uda, to od razu te jajeczka widać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
stephenking
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 18, 2008, 15:37:34 » |
|
Samiczka nosi jajeczka pod brzuszkiem i dobrze je widać, bo są żółte (przeważnie). Samiczki noszące jajeczka przeważnie ukrywają się, więc niełatwo je wypatrzyć, ale jak już się to uda, to od razu te jajeczka widać.
Witam, mysle, ze moja tez w koncu znalazla amanta hehe  Wczoraj żółtą część miała na karku, dzisiaj znalazła się jej na brzuszku  A po paru godzinach zaczęła składać (tu są dwa filmiki, mam nadzieję, że coś będzie widać) Otwiera się w nowym oknie - full screen, to czerwone światełko to coś co jest w N95 z tyłu nie da się wyłączyć ;( http://www.youtube.com/v/mTbtZyFaNtghttp://www.youtube.com/v/lGWee4Kz6RUJak ktoś nie chce full screen to tu jest link do wyboru filmiku: http://www.youtube.com/profile_videos?user=mw5972Mam pytanie ile teraz potrwa od momentu złożenia jajeczek do chwili kiedy będzie można zacząć wypatrywać pierwszych wyklutych? To jest red cherry więc małe będą wyglądały (jak je już dojrzę) jak rodzice? Czy ryby karmić teraz bardziej niż zwykle, żeby nie zrobiły sobie z małych przystawki?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 18, 2008, 15:41:13 wysłane przez stephenking »
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 18, 2008, 16:56:41 » |
|
Wczoraj żółtą część miała na karku, dzisiaj znalazła się jej na brzuszku (...) A po paru godzinach zaczęła składać (tu są dwa filmiki, mam nadzieję, że coś będzie widać) Nie chciałbym strzelić gafy ... ale wydaje mi się że jest po ptokach. Samica nosi jajka az do wyklucia ... czyli jakies 3-4 tygodnie ... a nie kilka godzin ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|