Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Mnóstwo glonów  (Przeczytany 4369 razy)
fish000
Stały użytkownik

mały elektronik :D ( słóżę pomocą)

« : Marzec 12, 2008, 19:48:22 »

Witam Smiley
Szukałem na forum ale nie moge znalesc takiego problemu .
W jednym z moich akwariów mam mnustwo glonow . Są wszedzie dosłownie!! Nawet na obudowie filtra .
Na szybach mam jasne zielone glony ma zwirku ( widac bo jest czesciowo bialy ) mam zielone czerne i czerwonawe glony .
Na kamieniach takie bardzo ciemne intwensywnie zielone na roslinach czarne nitki !! Normalnie masakra .
W tym akwa mam ryby kture raczej nie jedza glonów czyli barwniaki i mekki ( miniaturki 6 cm i duzo wieksze podobno  juz nie urosną )
Powiedzcie mi co z tym zrobic??
wole nie stosowac chemi
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2008, 10:43:06 wysłane przez Seboos » Zapisane

166 litrów -ogólne
3x zbrojnik niebieski
2x kirysek spiżowy
2x czarna tetra
6 rozbora klinowa
14x neon inessa
4x danio lamparcie
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #1 : Marzec 12, 2008, 19:50:33 »

Podać parametry wody , parametry zbiornika  jakie nawozy jak świecisz jakie podmiany coś wymyślimy
« Ostatnia zmiana: Marzec 12, 2008, 19:59:54 wysłane przez TURYSTA » Zapisane
speedeecat
Bywalec

http://www.moja-akwamania.za.pl

« Odpowiedz #2 : Marzec 12, 2008, 19:58:40 »

Witam.
Miałem identyczny problem tyle ze w moim akwa nie było ryb - same rosliny (glonorośliny?) nie wiedziałem jak sobie poradzić a też nie chciałem lać chemi postanowiłem więc obcinać zarażone glonami liście z łodyg usówałem glony wacikiem i patyczkiem (nitkowe) podłoże co dzień nieszałem lekko patyczkiem, akwarium stało na stoliku przy oknie gdzie tylko rano przez 1 góra 2h świeciło słońce nic nie pomagało nawet całkowicie zaciemniłem akwa na 5 dni i nic. Rośliny poszły w kibel i akwa powstało od począdku a mam 200l - glonów jest tam chyba normalna ilosc które czyszczę raz w tyg. 60l z roślinami i sytuacja podobna no i na koniec kotnik 20l gdzie glony zabiły mi wszystkie rośliny:( - może tyrzebabyło zabić to cholerstwo chenia? Smiley)

fish000
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Marzec 13, 2008, 22:07:55 »

Spróbuje wpuscic tam wyglodzonego zbrojnika niebieskiego moze cos pomoze a jak nie to chyba chemia ;/
Powiedzcie mi co takie preparaty robią z wodą i z całym akwa ??
Widziałem taki preparat na glony ale nie pamietam nazwy pisali ze cała buteleczka jest na 300 l 
Na tylniej scianie mam po tygodniu tyle glonów ze jak by to zebrac to bym mógł rybki przez miesiąc karmic masakra ;/
wyłoczyłem czesc oswietlenia teraz została tylko jedna aqua gloo
moje akwa ma 73 litry i ph ok 7,6 ale nie mierzyłem ostatnio jutro zmierze to napisze dokładnie Smiley'
Reszty parametrów nie mierze
Mam pytanie czy obnizenie albo podwyrzszenie teperatury nie zachamuje rozwoju glonów??
teraz mam prawie 27 stopni no i to idzie cały czas bez grzałki no ale mógł bym spróbowac obnizyc temperature czy to pomoze ?? Wedug mnie powinno ale cyz na odpowiedni skale??

166 litrów -ogólne
3x zbrojnik niebieski
2x kirysek spiżowy
2x czarna tetra
6 rozbora klinowa
14x neon inessa
4x danio lamparcie
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Marzec 14, 2008, 00:10:53 »

Na kamieniach takie bardzo ciemne intwensywnie zielone na roslinach c
To mi wygląda na sinice.
Najlepiej daj zdjęcie
poza tym
Podać parametry wody , parametry zbiornika  jakie nawozy jak świecisz jakie podmiany coś wymyślimy
sama temp i pH to mało ... NO2, NO3, PO4 ...
Spróbuje wpuscic tam wyglodzonego zbrojnika niebieskiego moze cos pomoze
Nie pomoże ...
a jak nie to chyba chemia
Lepiej nie ...

groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Marzec 14, 2008, 03:15:46 »

Kup testy zamiast chemii do zwalczania glonów - lepsze efekty i bezpieczniej! I błagam - zmień tytuł tego wątku, bo zęby bolą jak się "ostatnie posty" przegląda...

250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy)
126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis
112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Marzec 14, 2008, 10:27:46 »

Miałem inwazję glonów 2 miesiące od założenia akwarium - konsekwentnie prowadziłem akwarium dalej - tzn, standardowe podmiany wody (30% tygodniowo), czyszczenie przedniej szyby i CO2 z bimbrowni (żeby rośliny rosły wszybko i wyjałowiły wodę) - udawałem że ich tam nie ma. Po 2 tygodniach 80% glonów zniknęło. Po koljenych 2 zostało tylko 5% krasnorostów - które są tam do dzisiaj i nijak nie można się ich pozbyć... Zielone glony przegrają konkurencję pokarmową z roślinami więc postaraj się zwrócić uwagę na to jak przyspieszyć wzrost roślin (dodawać lub nie dodawać nawozów - zależy to od tego co już jest w wodzie - bo może czegoś roślinom brakować - co blokuje ich wzrost, a czegoś innego może być za dużo i to powoduje rozwój glonów)
Jeśli masz świeży zbiornik - to cierpliwości - będzie OK.

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
PiotrasJ
Zainteresowany
**

ładna rybcia:)

« Odpowiedz #7 : Marzec 14, 2008, 17:23:12 »

Ja tam nie mam problemu z glonami jeszcze ani razu nie miałem glonów, a jakby te glony były na szybach to czyścikiem można:)Smiley

Akwa 25l   

5x gupik

moczarka kanadyjska

filtr elite

oświetlenie: lampa nad akwa:) (11W)
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #8 : Marzec 14, 2008, 18:57:42 »

Ja tam nie mam problemu z glonami jeszcze ani razu nie miałem glonów, a jakby te glony były na szybach to czyścikiem można:)Smiley
coś w to nie wierzę ale niech Ci będzie Smiley
PiotrasJ
Zainteresowany
**

ładna rybcia:)

« Odpowiedz #9 : Marzec 14, 2008, 19:00:08 »

A w czym mi nie wierzysz??

Właśnie też sie tak dziwie że nie amm tych glonów bo kolega ma ich bardzo dużo i też nie wie jeszcze jak sobie z tym poradzić xD

I jeszcze moge dodać że nie mam glonjadów ani nie stosuje chemi przeciw glonom:)SmileySmiley
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2008, 21:33:23 wysłane przez Emi » Zapisane

Akwa 25l   

5x gupik

moczarka kanadyjska

filtr elite

oświetlenie: lampa nad akwa:) (11W)
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #10 : Marzec 14, 2008, 19:04:37 »

To najlepsza metoda nie robić nic ale hmm glonojady nie jedzą glonów daj im mięcho to je zetną.
Ale i tak to nie możliwe aby nie było żadnych glonów czy to przy stracie czy w użytkowaniu moim zdaniem jest coś nie tak w zdrowym akwarium też są i u mnie mile widziane .
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Marzec 14, 2008, 20:12:56 »

jeszcze nie widziałema akwa bez glonów Roll Eyes
w każdym zbiorniku rosną, poprostu czasem mniej, czasem więcej, a czasem mieszkańcy je zjadają Smiley

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
fish000
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Marzec 25, 2008, 20:31:19 »

Przepraszam ze długo nie pisałem ale wszystko jest dobrze Cheesy
zmniejszyłem moc oswietlenia a po ok 2 tygodniach glony w 90 % znikły a reszta mi wogóle nie przeszkadza a wiec problem sie sam rozwiązał Smiley

166 litrów -ogólne
3x zbrojnik niebieski
2x kirysek spiżowy
2x czarna tetra
6 rozbora klinowa
14x neon inessa
4x danio lamparcie
skrzypek03
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 21, 2008, 15:51:21 »

Witam wszystkich akwarystow ! tez mam maly problem z glonami i nie wiem jak sie ich pozbyc.Podobno za duzo swiala sprzyja rozwojowi glonow i za duzo powietrza tez. Zaczolem to ograniczac tylko jak dlugo musze czekac na rezultaty? z pozdrowieniami czekam na jakies rady. SKRZYPEK
mania40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 21, 2008, 18:37:46 »

Światło może być jedną z przyczyn, ale nie musi, jeśli światła jest za mało na dany litraż, to skracanie czasu świecenia może wręcz zaszkodzić. A więc pytanie jak na początku:
jaki zbiornik, ile funkcjonuje, obsada, filtracja, jakie oswietlenie, ile świecisz, parametry wody, podmiany - ile i co ile?
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: