fish000
Stały użytkownik

mały elektronik :D ( słóżę pomocą)
|
 |
« : Marzec 12, 2008, 19:48:22 » |
|
Witam  Szukałem na forum ale nie moge znalesc takiego problemu . W jednym z moich akwariów mam mnustwo glonow . Są wszedzie dosłownie!! Nawet na obudowie filtra . Na szybach mam jasne zielone glony ma zwirku ( widac bo jest czesciowo bialy ) mam zielone czerne i czerwonawe glony . Na kamieniach takie bardzo ciemne intwensywnie zielone na roslinach czarne nitki !! Normalnie masakra . W tym akwa mam ryby kture raczej nie jedza glonów czyli barwniaki i mekki ( miniaturki 6 cm i duzo wieksze podobno juz nie urosną ) Powiedzcie mi co z tym zrobic?? wole nie stosowac chemi
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2008, 10:43:06 wysłane przez Seboos »
|
|
166 litrów -ogólne 3x zbrojnik niebieski 2x kirysek spiżowy 2x czarna tetra 6 rozbora klinowa 14x neon inessa 4x danio lamparcie
|
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 12, 2008, 19:50:33 » |
|
Podać parametry wody , parametry zbiornika jakie nawozy jak świecisz jakie podmiany coś wymyślimy
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 12, 2008, 19:59:54 wysłane przez TURYSTA »
|
|
|
|
|
speedeecat
Bywalec

http://www.moja-akwamania.za.pl
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 12, 2008, 19:58:40 » |
|
Witam. Miałem identyczny problem tyle ze w moim akwa nie było ryb - same rosliny (glonorośliny?) nie wiedziałem jak sobie poradzić a też nie chciałem lać chemi postanowiłem więc obcinać zarażone glonami liście z łodyg usówałem glony wacikiem i patyczkiem (nitkowe) podłoże co dzień nieszałem lekko patyczkiem, akwarium stało na stoliku przy oknie gdzie tylko rano przez 1 góra 2h świeciło słońce nic nie pomagało nawet całkowicie zaciemniłem akwa na 5 dni i nic. Rośliny poszły w kibel i akwa powstało od począdku a mam 200l - glonów jest tam chyba normalna ilosc które czyszczę raz w tyg. 60l z roślinami i sytuacja podobna no i na koniec kotnik 20l gdzie glony zabiły mi wszystkie rośliny:( - może tyrzebabyło zabić to cholerstwo chenia?  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fish000
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 13, 2008, 22:07:55 » |
|
Spróbuje wpuscic tam wyglodzonego zbrojnika niebieskiego moze cos pomoze a jak nie to chyba chemia ;/ Powiedzcie mi co takie preparaty robią z wodą i z całym akwa ?? Widziałem taki preparat na glony ale nie pamietam nazwy pisali ze cała buteleczka jest na 300 l Na tylniej scianie mam po tygodniu tyle glonów ze jak by to zebrac to bym mógł rybki przez miesiąc karmic masakra ;/ wyłoczyłem czesc oswietlenia teraz została tylko jedna aqua gloo moje akwa ma 73 litry i ph ok 7,6 ale nie mierzyłem ostatnio jutro zmierze to napisze dokładnie  ' Reszty parametrów nie mierze Mam pytanie czy obnizenie albo podwyrzszenie teperatury nie zachamuje rozwoju glonów?? teraz mam prawie 27 stopni no i to idzie cały czas bez grzałki no ale mógł bym spróbowac obnizyc temperature czy to pomoze ?? Wedug mnie powinno ale cyz na odpowiedni skale??
|
|
|
|
|
|
166 litrów -ogólne 3x zbrojnik niebieski 2x kirysek spiżowy 2x czarna tetra 6 rozbora klinowa 14x neon inessa 4x danio lamparcie
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 14, 2008, 00:10:53 » |
|
Na kamieniach takie bardzo ciemne intwensywnie zielone na roslinach c
To mi wygląda na sinice. Najlepiej daj zdjęcie poza tym Podać parametry wody , parametry zbiornika jakie nawozy jak świecisz jakie podmiany coś wymyślimy
sama temp i pH to mało ... NO2, NO3, PO4 ... Spróbuje wpuscic tam wyglodzonego zbrojnika niebieskiego moze cos pomoze Nie pomoże ... a jak nie to chyba chemia Lepiej nie ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
groszek69
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 14, 2008, 03:15:46 » |
|
Kup testy zamiast chemii do zwalczania glonów - lepsze efekty i bezpieczniej! I błagam - zmień tytuł tego wątku, bo zęby bolą jak się "ostatnie posty" przegląda...
|
|
|
|
|
|
250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy) 126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis 112L - Roślinne
"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
|
|
|
|
Piterix
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 14, 2008, 10:27:46 » |
|
Miałem inwazję glonów 2 miesiące od założenia akwarium - konsekwentnie prowadziłem akwarium dalej - tzn, standardowe podmiany wody (30% tygodniowo), czyszczenie przedniej szyby i CO2 z bimbrowni (żeby rośliny rosły wszybko i wyjałowiły wodę) - udawałem że ich tam nie ma. Po 2 tygodniach 80% glonów zniknęło. Po koljenych 2 zostało tylko 5% krasnorostów - które są tam do dzisiaj i nijak nie można się ich pozbyć... Zielone glony przegrają konkurencję pokarmową z roślinami więc postaraj się zwrócić uwagę na to jak przyspieszyć wzrost roślin (dodawać lub nie dodawać nawozów - zależy to od tego co już jest w wodzie - bo może czegoś roślinom brakować - co blokuje ich wzrost, a czegoś innego może być za dużo i to powoduje rozwój glonów) Jeśli masz świeży zbiornik - to cierpliwości - będzie OK.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PiotrasJ
Zainteresowany

ładna rybcia:)
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 14, 2008, 17:23:12 » |
|
Ja tam nie mam problemu z glonami jeszcze ani razu nie miałem glonów, a jakby te glony były na szybach to czyścikiem można:) 
|
|
|
|
|
|
Akwa 25l
5x gupik
moczarka kanadyjska
filtr elite oświetlenie: lampa nad akwa:) (11W)
|
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 14, 2008, 18:57:42 » |
|
Ja tam nie mam problemu z glonami jeszcze ani razu nie miałem glonów, a jakby te glony były na szybach to czyścikiem można:)  coś w to nie wierzę ale niech Ci będzie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PiotrasJ
Zainteresowany

ładna rybcia:)
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 14, 2008, 19:00:08 » |
|
A w czym mi nie wierzysz??
Właśnie też sie tak dziwie że nie amm tych glonów bo kolega ma ich bardzo dużo i też nie wie jeszcze jak sobie z tym poradzić xD
I jeszcze moge dodać że nie mam glonjadów ani nie stosuje chemi przeciw glonom:)SmileySmiley
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2008, 21:33:23 wysłane przez Emi »
|
|
Akwa 25l
5x gupik
moczarka kanadyjska
filtr elite oświetlenie: lampa nad akwa:) (11W)
|
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 14, 2008, 19:04:37 » |
|
To najlepsza metoda nie robić nic ale hmm glonojady nie jedzą glonów daj im mięcho to je zetną. Ale i tak to nie możliwe aby nie było żadnych glonów czy to przy stracie czy w użytkowaniu moim zdaniem jest coś nie tak w zdrowym akwarium też są i u mnie mile widziane .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 14, 2008, 20:12:56 » |
|
jeszcze nie widziałema akwa bez glonów  w każdym zbiorniku rosną, poprostu czasem mniej, czasem więcej, a czasem mieszkańcy je zjadają 
|
|
|
|
|
|
 >>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
fish000
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 25, 2008, 20:31:19 » |
|
Przepraszam ze długo nie pisałem ale wszystko jest dobrze  zmniejszyłem moc oswietlenia a po ok 2 tygodniach glony w 90 % znikły a reszta mi wogóle nie przeszkadza a wiec problem sie sam rozwiązał
|
|
|
|
|
|
|
|
|
skrzypek03
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 21, 2008, 15:51:21 » |
|
Witam wszystkich akwarystow ! tez mam maly problem z glonami i nie wiem jak sie ich pozbyc.Podobno za duzo swiala sprzyja rozwojowi glonow i za duzo powietrza tez. Zaczolem to ograniczac tylko jak dlugo musze czekac na rezultaty? z pozdrowieniami czekam na jakies rady. SKRZYPEK
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mania40
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 21, 2008, 18:37:46 » |
|
Światło może być jedną z przyczyn, ale nie musi, jeśli światła jest za mało na dany litraż, to skracanie czasu świecenia może wręcz zaszkodzić. A więc pytanie jak na początku: jaki zbiornik, ile funkcjonuje, obsada, filtracja, jakie oswietlenie, ile świecisz, parametry wody, podmiany - ile i co ile?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|