Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Jaki statecznik do 2 x 54 W ?  (Przeczytany 5303 razy)
Los_1988
Zainteresowany
**

Moje GG: 6928749

« : Marzec 10, 2008, 22:34:54 »

Mam pytanie jaki najlepszy statecznik do T5  2 x 54 W ??
Narazie najdrozszy jaki widzialem to Statecznik ELXc254  tylko nie wiem czy najdrozszy znaczy najlepszy ?
A moze jakis inny ?
Oczywiscie najbardziej zalezy mi na jakosci Smiley

Edit:
w dlaszej czesci nie tylko o statecznikach Wink
« Ostatnia zmiana: Marzec 16, 2008, 21:14:06 wysłane przez Los_1988 » Zapisane

I Love Xiphophorus helleri  Smiley
Plany sie zmieniają Wink
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 11, 2008, 13:35:36 »

Ja mam 2 stateczniki firmy VosslohSchwabe i jestem bardzo zadowolony

P.S.
Najtaniej stateczniki chyba są w www.halogen.pl

Los_1988
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Marzec 11, 2008, 17:48:30 »

Dz za stronke
Statecznik ze tej stronki wezme Smiley
Ale wszystko do akwa kupie chyba w 3  "eSklepach" Smiley
zoolight.pl , aqva-light.pl , halogen.pl  Smiley'
No i allegro jeszcze jest.

Plany sie zmieniają Wink
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Marzec 11, 2008, 21:15:23 »

Ale wszystko do akwa kupie chyba w 3  "eSklepach" Smiley
No niestety halogen ma słaby wybór świetlówek. Ja ostatnio statecznik w halogenie a swiatlo w aqva-light

seba75
Gość
« Odpowiedz #4 : Marzec 11, 2008, 22:24:59 »

polecam jeszcze jeden http://www.libra-zoolamp.com.pl/
Los_1988
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Marzec 11, 2008, 22:55:47 »

Oto moj maly wykaz elementow Wink
Akwa 300 L                       282.46 zł rybarium
Eheim 2226                         435.80 zł rybarium (allegro 355 zl)
Zwirek 2 kg                          2.50 zł rybarium
Grzalka Eheim 150 W - 300 W           60 zl - 79 zl allegro  ( nie wiem czy w rybarium.pl maja )
 54W NARVA T5 NATURE SUPERB 8000K      46 zl - zoolight
 54W SYLVANIA GROLUX 8500 K            59 zl - zoolight
OBEJMY METALOWE T5                   0.75 zl - zoolight  / 0.50   halogen.pl
Oprawka z kablem T5 105 cm             5,89zł  - zoolight  / 4.99 zl - halogen.pl
Przewód zasilajacy z włącznikem           6 zl   zoolight - 12 zl
Statecznik Vossloh ELXc-254 2 x 54 W           57 zl - halogen.pl

« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2008, 15:09:07 wysłane przez Los_1988 » Zapisane

Plany sie zmieniają Wink
seba75
Gość
« Odpowiedz #6 : Marzec 11, 2008, 23:12:23 »

no prosze, widze ze przekonales sie do narva i gro lux  Smiley a jednak hehe - zestaw naprawde dobry

do tego dodalbym jakas nie drogi napowietrzacz dwa weze z kamieniami lub kurtyne umieszczone pod zwirem - jest to niepotrzebne na codzien ale czasem sie przydaje wydatek nie duzy jakies 50 - 60 zł ale zawsze lepiej zrobic to na poczatku  Wink no i ciekawe jaki masz pomysl na pokrywe
Los_1988
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Marzec 12, 2008, 08:07:20 »

Zastanawiam sie czy nie zmienie tej Narva Nature na jakas inna, bo slyszalem ze powoduje wzrost glonow. NIe wiem czy  bym sobie poradzil z tym (początkujący).

A co do pokrywy to pewnie sam zrobie, sklejka 8 mm na gore, a po bokach 10 mm (wstepne zalozenia).
A szafka to pewnie wlasnej roboty, konstrukcja spawana. tylko zastanawiam sie nad estetyka szafki i pokrywy wiec jesli stolarz zaspiewa przystepna cene to moze on Wink

Mam pytanie czy do statecznika 2 x 54 W musza byc podlaczone 2 swietlowki czy wystarczy jedna ??
A i nie wiem jeszcze ile musze kupic zwirku do akwa. mysle o tym 3 - 5 mm i moze troche 8 - 16 mm

A swietlówki to jak dla mnie to najleszy wybor w zoolight.

A programator elektroniczny kupie z 17 zl w elektrycznym z 24 h podtrzymaniem. Mechaniczne nie maja podtrzymania

« Ostatnia zmiana: Marzec 12, 2008, 18:55:31 wysłane przez Los_1988 » Zapisane

Plany sie zmieniają Wink
seba75
Gość
« Odpowiedz #8 : Marzec 12, 2008, 19:30:03 »

A co do pokrywy to pewnie sam zrobie, sklejka 8 mm na gore, a po bokach 10 mm (wstepne zalozenia).
A szafka to pewnie wlasnej roboty, konstrukcja spawana. tylko zastanawiam sie nad estetyka szafki i pokrywy wiec jesli stolarz zaspiewa przystepna cene to moze on Wink

sklejka to nienajlepszy wybor na pokrywe przynajmiej nie na dlugi okres nawet zabezpieczona, o wiele lepszym rozwiazaniem sa pokrywy zrobione z pcv - ja uzyje dodatkowo profili zeby nie bylo widac krawedzi mam juz je w domu i sa niezle

co do szafki to mozesz zrobic sam - napewno masz w miescie hurtownie z plytami meblowymi ktora ci potnie wszystko na wymiar i tylko pozostanie skrecenie  Wink

Mam pytanie czy do statecznika 2 x 54 W musza byc podlaczone 2 swietlowki czy wystarczy jedna ??
A i nie wiem jeszcze ile musze kupic zwirku do akwa. mysle o tym 3 - 5 mm i moze troche 8 - 16 mm

na 300 L musisz liczyc gdzies z 75 - 80 kg zwiru tak srednio na 7 cm przykladowo 6 z przodu- 8 z tylu

co do statecznika to zalezy od schematu
Los_1988
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Marzec 12, 2008, 20:56:33 »

Aha dz
Zastanowie sie nad ta pokrywa PCV, ale Sebastian (jeden z moderatorow) ma chyba od 6 lat drewniana i jest ok

Plany sie zmieniają Wink
seba75
Gość
« Odpowiedz #10 : Marzec 12, 2008, 21:56:57 »

spoko moze byc i 6 - pcv starczy na 30 lat i woda jej nie wezmie  Smiley
Los_1988
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Marzec 14, 2008, 17:00:22 »

Jaka grubosc tego PCV ?

Plany sie zmieniają Wink
seba75
Gość
« Odpowiedz #12 : Marzec 14, 2008, 18:04:14 »

wszystko zalezy jakiego uyzyjesz, sa nowe formatki pcv z rdzeniem zatopionym sa sztywniejsze, na takie akwa jak twoje to zwyklego spienioinego 8 mm.
rowniez zalezy od srodkuw jak zwykle - jaka kase przeznaczasz na pokrywe ? wtedy moge ci wiecej doradzic.
Ja chce zrobic swoja z dwoch plyt pcv 4mm i 6mm zeby uzyskas - sztywnosc oraz scianke zaslaniajaca lustro wody i scianke opierajaca sie na zbiorniku - wydaje sie to troche zamotane ale naprawde prosta majsterkowa robota  Wink do tego kanty beda w profilach z alu anodowanego zeby nie bylo widac sklejania itd. w tym wypadku uzyje dodatkowo wkrety zero klejenia. Stawiam na estetyke i mysle ze zamknie sie to w 250 zł 
Los_1988
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Marzec 15, 2008, 23:26:39 »

Ja mysle zrobic ta pokrywe wg. patentu Emi & Seboos'a.
A mysle ze w 200 zl sie wyrobie z sama pokrywa. Tylko narazie w cenach sie nie orientuje.

Takze zastanawiam sie nad szafka pod akwa. Mysle ze to robota stolarza ( oczywiscie jesli cenna przystepna bedzie)
Jakiej grubosci  płyty pionowe i poziome Wink  powinny byc i co ile pionowe.
Bo raczej samorobka to malo estetyczna.
A taka zrobiona przez stolarza to ewentualnie moglbym wzmocnic (przy pomocy ojca oczywiscie Wink ).

PS: Moze to malo zwiazanie z tematem postu, ale chyba nie o to chodzi zeby na kazde pytanie oddzielny post pisac 

Plany sie zmieniają Wink
seba75
Gość
« Odpowiedz #14 : Marzec 16, 2008, 08:33:25 »

Ja mysle zrobic ta pokrywe wg. patentu Emi & Seboos'a.
A mysle ze w 200 zl sie wyrobie z sama pokrywa. Tylko narazie w cenach sie nie orientuje.

Spoko, musisz wziasc jedna tylko pod uwage- twoje akwa bedzie prawie dwa razy wieksze wiec odpowidnia grubosc pcv i do tego przydaly by sie z dwa wzmocnienia np wykonane z katownika aluminiowego wewnatrz

tu masz sklep - http://www.akces-duo.pl/pcw-c-2.html?osCsid=44cdb485f20977df80048dc393cfb4b9
na twoje akwa wystarczy kupic formatke 100x 200 cm

Takze zastanawiam sie nad szafka pod akwa. Mysle ze to robota stolarza ( oczywiscie jesli cenna przystepna bedzie)
Jakiej grubosci  płyty pionowe i poziome Wink  powinny byc i co ile pionowe.
Bo raczej samorobka to malo estetyczna.
A taka zrobiona przez stolarza to ewentualnie moglbym wzmocnic (przy pomocy ojca oczywiscie Wink ).

szafke mozna wykonac samemu chyba ze sie chce jakas wybajerowana to juz potrzeba odpowiednich narzedzi.
plyta powinna miec grubosc 18 mm i w pionie wystarczy dac 4 rozmieszczone w tych samych odleglosciach

Prawde mowiac to samorobki teraz nie sa problemem - w sklepach z plytami meblowymi ( moze byc tez jakis leroy, praktiker czy castorama tylko ze tam jest maly wybor w kolorach ) potna ci plyty co do milimetra, obrzeza albo plastik nakladany - proscizna albo obrzeze przyklejane - odpalasz zelazko i jedziesz metry .

wszystko mozna estetycznie wykonac oszczedzajac przy tym kase a u stolarza wystarczy zrobic otwory na zawiasy ( mowie o wpustowych ) sa odpowiednie i maja duze mozliwosci kontroli dzwiczek
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: