Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Pokrywa na akwarium  (Przeczytany 8975 razy)
gibonek
Zainteresowany
**

« : Marzec 06, 2008, 21:05:59 »

prze panstwa potrzebowal bym zakupic pokrywe na akwarium za wzglednie jak najtaniej i mam problem bo wszedzie to maja te same wymiary a jak strasznie sie oferuja ze zrobia na zamowienie to nie odpisuja na maile ;/ znacie moze jakas dobra firme ktora takie rzeczy wykonuje szybko sprawnie milo i wzglednie tanio???

pls help Tongue

amazonius fanaticus
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 06, 2008, 21:13:18 »

Jak nietypowa to proponuję zrobić samemu pokrywę ze spienionego pcv i zamontować świetlówki i elektronikę samemu.Poszukaj jeszcze w sklepach internetowych,to może znajdziesz odpowiednią do twojego akwarium.

gibonek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Marzec 06, 2008, 21:28:54 »

tyle że nie mam zabardzo czasu ani nie znam sie za bardzo na elektryce i nie mam odpowiedniego zaplecza do wykonania takiej pokrywy... szanse zebym zrobil taka pokrywe sam sa nikle bardzo a zalezy mi tez na estetyce zbiornika. Internet to juz chyba caly przetrzaslem a email tez juz sporo powysylalem i nic ;/

amazonius fanaticus
speedeecat
Bywalec

http://www.moja-akwamania.za.pl

« Odpowiedz #3 : Marzec 06, 2008, 22:36:16 »

No no może lepiej by było gdybym zrezygnował z pracy i wykonywałbym pokrywy na zamówienie tylko z kąd srodki na to no i zrezygnować z pracy musiałbym bo czas... a tak na serio to wejdź w dział ZRÓB TO SAM popatrz jakie fajne pokrywy są tam zaprezentowane i moze lepiej pokaz taką co byłaby blizka twojego ideału i poproś o wykonanie jej koledze co ma czas i zaplecze albo zleć to jakiemuś stolarzowi - zawsze ktoś się znajdzie Wink

seba75
Gość
« Odpowiedz #4 : Marzec 07, 2008, 06:58:37 »

Estetyka zbiornika i estetyczna pokrywa nie idzie w parze z "najtaniej" napisz jaka chcesz obudowe, dokladniej - swietlowki, kolor, wielkosc itd.
gibonek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Marzec 07, 2008, 18:08:57 »

-estetycznosc to daje wogole kazda pokrywa w porownaniu do mojego przykrycia najwazniejszym z tego wszystkiego jest dobre oswietleniedla moich piknych roslinek. apropo jakie swietlowki proponujecie,z tego co wiem to  napewno 18W bo inne o 70cm dlugosci raczej nie znajde. Wielkosc tak jak mowilem 70x40 kolor mniej istotny noi raczej aluminium bo z plastiku nie ma szans zdobyc na taki niestandardowy wymiar.

Embarrassed

amazonius fanaticus
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Marzec 07, 2008, 18:45:04 »

Świetlówki to na tą długość masz jeszcze T5 24W Wink zamów lampę 2x24W T5 będzie lux  Good !

seba75
Gość
« Odpowiedz #7 : Marzec 07, 2008, 19:03:07 »

z samego alu za duzo roboty zeby wykonac cos naprawde estetycznego, lepiej urzyc pcv, hips. czy drogiej plexi a wykonczenia z profili alu anodowanych, tylko z tego co piszesz raczej nie chce ci sie bawic w robienie obudowy - a swietlowki jak Błazenek T5
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Marzec 07, 2008, 19:23:42 »

Możesz tanio używaną,firmową lampę kupić za 300zł a sprzęt może posłużyć Ci jeszcze dłuuugo

gibonek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Marzec 07, 2008, 20:11:13 »

zastanawiałem sie nad umiesczeniem nad akwarium samej belki x2 jakiejs dlugosci przewyzszajacej 70cm ale boje sie tez latania moich ryb bo mam pstraznic kilka. ale to moze byc malo stabilne musialbym tak czy srak wymyslic jakies stabilne mocowanie. znalazlem pokrywe aluminiowa na moje akwarium 2x24 aleczy to T5 czy T8 to nie wiem. w sumie nie wiem co to za roznica ;p ale tez 355zl bez wysylki dosc sporo ale co tam ;p kutam dalej w necie moze znajde cos tanszego ;p dochodze do wniosku ze trzeba do kazdej firmy pisac maile i pytac ,hehehe

amazonius fanaticus
seba75
Gość
« Odpowiedz #10 : Marzec 07, 2008, 20:30:19 »

stary dwie swietlowki z 80 zł statecznik elektroniczny z 50 zł do tego oprawki kable 40 zł i pokrywa z pcv + okleina za jakies 50 zł i po zawodach  Wink
gibonek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Marzec 08, 2008, 21:37:29 »

echyba bedzie good, kumpel z pracy mi zrobi swietlówki w sensie belke a w poniedzialek w czasie pracy wpadniemy do castoramy i narucham jakiegos plexi wyliczylem ze bede potrzebowal0,5m2 to moze to 10zl bedzie kozstowac? wezme 1m2 na wszelki wypadek ;p
tylko swietlowki jakies specjalne sobie zamowie z jakiegos dobrego eSklepie. dajcie jakies dobre wskazówki przy budowie pokrywy,,,

amazonius fanaticus
seba75
Gość
« Odpowiedz #12 : Marzec 09, 2008, 00:41:24 »

Plexi jest super estetycznym materialem tylko pamietaj o jednym- ten material jest uzywany do podswietlen czyli przeswituje swiatlo jesli wybierzesz kolory jasne a w zasadzie wszystki oprocz czarnego wejz pod uwage to ze twoja pokrywa bedzie rowniez lekko swiecic. jesli nie chcesz tego efektu a jedynie ladny estetyczny dekiel polecam wykleic od strony wewnetrznej folia np uzywana do reklam. dodatkowa informacja to to ze mimo uzycia tych samych klei zarowno do plexi i do pcv spojone tworzywo ma inna wytrzymalosc po za tym klejenie plexi w dodatku utrzymujac ze efekt koncowy ma byc estetyczny niestety trzeba miec troche wprawy  Wink a przy skrecaniu roznica polega na tym ze bez zrobienia otworu odpowiedniej grubosci dostosowanej do wkretu plexi peknie natomiast w pcv wejdzie prawie jak w maslo bez nawiercania. Jesli chcesz miec pokrywe ktora przypomina plexi a nie podswietla i w dodatku jest latwiejsza w obrobce to polecam plyty HIPS z jednej strony polysk z drugiej mat do wyporu i koloru.

ps. plexi tak okolo 4 mm grubosci bo taka bedziesz potrzebowac za 1m2 cena zaczyna sie od 50-60 zł w zwyz i to opal kolory drozsze
gibonek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Marzec 09, 2008, 09:21:22 »

a te plyty hips gdzie moge dostac? raczej latwo dostepne czy gorzej npw castoramie albo leroy merlin?i ile to kosztuje bo z tego co mowisz najkorzystniej je wybrac.myslalem wlasnie o skreceniu plyt za pomoca wkretow i katownika, bo klejom nie wieze za bardzo i troche za duzo z nimi zabawy czekanie az sie sklei itp klej moze tez byc drogi jesli ma byc na tyle twardy zeby wytrzymal ciezar swietlowek.Jak myslisz jaka powinna bycgrubosc tej plyty 4mm tak jak innych? Chyba kupie wlasnie takie plyty hips katowniki troche wkretow. Tylko czy da sie tez wybrac kolorek?;p apropo swietlowek gdzie moge dostac najtansze swietlowki specjalistyczne tudziez najlepsze ,znasz jakis dobry eSklep?
Hmm moze rzeczywiscie uda mi sie zrobic taka pokrywe tylko ciekawe jak mi ona wyjdzie Cheesy:D:D:D

ps.a czym taka plyte najlepiej ciąć? brzeszczotem da rade czy raczej musze dorwac jakaś pile mechaniczna albo wyzynarke
« Ostatnia zmiana: Marzec 09, 2008, 10:15:29 wysłane przez gibonek » Zapisane

amazonius fanaticus
seba75
Gość
« Odpowiedz #14 : Marzec 09, 2008, 16:15:23 »

wszystko zalezy czy w twoim miescie znajduje sie firma handlujaca specjalistycznymi tworzywami to po pierwsze, po drugie jesli znajdziesz takowa nie martwisz sie o ciecie bo firmy handlujace maja profesjonalny sprzet czytaj odpowiednie pilarki tarczowe i przycinaja co do 1 mm.
Hipsu nie ustrzelisz w castoramie czy leroyu.
podana grubosc 4 mm odnosi sie do plexi ktora jest sztywniejszym materialem w stosunku do plyt pcv czy hips, na twoje akwa proponuje minimum 5 mm hips
co do kolorow to sa podstawowe czyli z kazdego cos znajdziesz.
co do estetyki to poczytaj ten watek moze ci przypasi http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,14224.0.html
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: