Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « co jest przyczyna wysokiego ph!!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: co jest przyczyna wysokiego ph!!  (Przeczytany 10035 razy)
klaudiam04091977
Nowy
*

« : Luty 19, 2008, 00:38:01 »

czy ktos zna choc jedna racjonalna przyczyne nie prawdopodone lub moze tylko prawdziwa przyczyne wysokiego ph !! bede wdzieczna za pomoc
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 19, 2008, 09:22:31 »

Napisz coś więcej o swoim akwarium - podaj parametry wody, litraż obsadę - nie ma tu wróżek.

Przyczyn wysokiego ph może być wiele np. wysokie twardości wody, stałe, silne napowietrzanie, nieodpowiedni żwir, nieodpowiednie kamienie w akwarium, bardzo wysokie ph wody w kranie.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
klaudiam04091977
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 19, 2008, 11:06:51 »

NO WITAM DZIEKI ZA ODPOWIEDZ CZYLI TO WSZYSTKO MOZE A NIE MUSI Sad JUZ NIE MAM SILY TTO TAKIE ZGADYWANIE:( Z TYM NAPOWIETRZANIEM TO TEZ TEMAT SLISKI NIE WIADOMO JAK JEST OPTYMALNIE CZY MOZNA TO JAKOS SPRAWDZIC?? A CO DO ZWIRU TAKI PODOBNO NAJLEPSZY (KOLOROWY)DORADZIł HODOWCA:( ALE PO TYCH KILKU MIESIACACH JAK MAM AKWA TEZ MAM PODEJZENIA ZE TO OD PODNOSI PH Sad WIEC CO TERAZ ROBIC??? POZDRAWIAM
klaudiam04091977
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Luty 19, 2008, 11:10:38 »

AKWA 112 L ROSLINKI SZTUCZNE FILTR Z KOMPLETU DO CALEGO AKWARIUM RYBKI 2 MOLINEZJE 3 TECZANKI 3 GUPIKI 2 PRETNIKI 2 MIEDZIKI 2 TETRY 2 MIECZYKI 2 DLUGONOSY no2 0,0 (TAK PO KOLORZE WIDAC NA TESTACH CHOC MOZE BYC PRZEKLAMANIE) NO I PH NIEBIESKIE CZYLI OK 8 POZDRAWIAM:(
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #4 : Luty 19, 2008, 12:02:22 »

Po pierwsze nie krzycz tymi wielkimi literami -nikt tu nie jest ślepy!
2.Obsada to zupa rybna ni z gruszki ni z pietruszki -do zmiany,
3.Rośliny sztuczne i kolorowy żwirek to wbrew slowom sprzedawcy nie jest najlepsze -do śmieci,
4.Filtr w kąplecie -znaczy jaki?Huh
5. jakimi testami mierzone?, gdzie twardości?
6.Napowietrzanie wystarczy takie aby strumień wody z filtra poruszal powierzchnią -nie potrzebne żadne bąbelki
« Ostatnia zmiana: Luty 19, 2008, 12:05:45 wysłane przez ala » Zapisane

sircula
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Luty 19, 2008, 19:33:20 »

NO WITAM DZIEKI ZA ODPOWIEDZ CZYLI TO WSZYSTKO MOZE A NIE MUSI Sad JUZ NIE MAM SILY TTO TAKIE ZGADYWANIE:

To nie zgadywanie . Emi wypisała Ci czynniki mogące zwiększyć Ph, a Twoją rolą jest teraz jeden po drugim sprawdzać. Dodam jeszcze, że Ph podnosi także parowanie wody w otwartym akwarium i nie podmienianie , a dolewanie tylko odparowanej wody.
pozdrawiam

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
klaudiam04091977
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Luty 19, 2008, 21:47:31 »

dzieki ale ja nie mam otwartego zbiornika tylko z klapa razem z oswietlenie:( natomiast wode nie dolewam ale zawsze podmieniam ok 15-20 %na tydz i odmulam:(
Ula
Zainteresowany
**

Moja pSinka:)

« Odpowiedz #7 : Luty 29, 2008, 22:51:33 »

Ja mam niestety podobny problem.U mnie w kranie Ph wynosi 7.8 a w moim akwarium 7.6.Bardzo źle.W jaki sposób mogę je obniżyć?? CO2 ?Co poza tym?

45 l
7 neonów innesa
3 danio
1 neritina communis
Kicha
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Marzec 01, 2008, 01:33:04 »

7.6 nie jest tak bardzo źle choć zależy co tam u siebie masz CO2 jak najbardziej ale trzeba uważać, żeby nie przesadzić... Poza tym możesz do podmiany używać wody o niskim ph w ten sposób po jakimś czasie (w zależności od wielkości zbiornika) w końcu ph powinno się obniżyć. Ph zależy od naprawdę wielu czynników i bardzo trudno zgadywać w ciemno co by można było zrobić... Jaki masz litraż, obsadę (zarówno faune jak i flore), podłoże itp. itd. wtedy będzie można pomyśleć coś...

W przygotowaniu 25 litrów... Ah szkoda tej 120...
Ula
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Marzec 01, 2008, 09:26:09 »

A w jaki sposób mam to ph do podmian wody obniżyć?

45 l
7 neonów innesa
3 danio
1 neritina communis
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Marzec 01, 2008, 10:20:04 »

50% wody do podmian to woda destylowana z lekkim (!!) dodatkiem pH-minus.
lub poprostu kranówka z pH-minus, chodż lepiej jest zmniejszyć twardośći destylką .

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Ula
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Marzec 01, 2008, 10:32:14 »

Aha więc zaopatrze się chyba w tą destylkę

45 l
7 neonów innesa
3 danio
1 neritina communis