Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Zrób to sam « Urozmaicenie filtra - co polecacie ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Urozmaicenie filtra - co polecacie ?  (Przeczytany 4359 razy)
sticz11
Klub malawi - Klubowicz
Stały użytkownik

« : Luty 14, 2008, 11:09:15 »

Witam!
Aktualnie posiadam filtr wew. firmy aquael Fan-2 Plus(podobno  Undecided)
Czy może dało by się zrobić jakiej "urozmaicenie" do tego filtra (np. Filtr podżwirowy) Co o tym myślicie i co polecacie ? Akwarium posiadam 112 l. 80x35x40 (dł.x szer.x wys.) Malawii podłoże to żwirek o różnych grubościach. Jeżeli o czymś zapomniałem to przepraszam.
Z góry dziękuje i proszę o wyrozumiałe odpowiedzi.

P.S. Przeszukałem forum w tym dziale jednak nie znalazłem zachwycającej odpowiedzi na moje pytanie.

Malawi 112 l.
8 x Labidochromis Cearuleus
2 x Ancistrus multispinis

Marzenia:
Malawi conajmniej około 300 l.
seboxx18
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Luty 15, 2008, 07:51:16 »

ja bym polecił dokupic jeszcze kaskade a najlepiej filtr "kubełkowy"
sticz11
Klub malawi - Klubowicz
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Luty 15, 2008, 09:28:58 »

wiem tylko narazie nie mam kasy(choodzi o kubełek) ...  Huh Chciałbym jakoś urozmaicić ten filter dopuki nie uzbieram kasy. Zrobiłem jeden wielki błąd z tym aquaelem nie znałem sie wtedy dobrze na rybkach a nie z kolei dostałem od kolegi który wjeżdżał, Sprzedawca mi wcisnął ten wew. Wściekły Teraz bym już go niekupił. Wink

P.S. A jaki byście polecali ?? taki w miare tani i niezbyt głośny.
P.S. 2 Co myślicie o kubełkach samoróbkach? a może macie jakiś projekt ? bo większośc linków wygasła. (nie chce nic wycinać w aqwa)

Malawi 112 l.

Marzenia:
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 15, 2008, 09:48:42 »

Porozglądaj się za kaskadowym. Są tańsze niż kubełki a do Twojego akwarium z całą pewnością coś znajdziesz bo oferta jest dość duża.
Kaskada wymusza jednak wykonanie otworu z tyłu pokrywy jeśli masz standardową. Otwór ten jednak przyda się w przyszłości jeśli kupisz kubełek - będzie miejsce przez które wprowadzisz węże wlotowy i wylotowy kubełka.
Choć do malawi to moim zdaniem kubełek bo tu potrzebna raczej dobra filtracja szczególnie biologiczna a więc potrzebna będzie odpowiednia ilość mediów, w których zasiedlą się bakterie.

sticz11
Klub malawi - Klubowicz
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Luty 15, 2008, 10:00:20 »

No Dobrze a duża ta dziura ?? nikt z kolegów i rodziny nie ma kaskady a nie chce wydrążać wielkiej dzióry. A po za tym mama ... No i chciałbym sie jeszcze dowiedzieć czy podpięcie np. deszczownicy daje coś (chodzi o fan-2). i czy filtr podżwirowy "coś" daje i jakie są tego efekty... Huh

Malawi 112 l.

Marzenia:
jasiek723
Zainteresowany
**

pozwól płynąć wodzie, której nie pijesz...

« Odpowiedz #5 : Listopad 08, 2008, 13:24:32 »

co do tego filtra kaskadowego to możesz sobie wejść na www.aquastyl.pl

```````polecam````````
ciupa92
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Lipiec 09, 2009, 17:10:51 »

Czy można przerobić zwykły filtr gąbkowy na filtry potrójnie filtrujący np :HuhHuhHuh
-wkład gąbkowy
- mieszanka zeolitu
- węgla aktywnego
lubi jakaś inne materiały czyszczące
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #7 : Lipiec 09, 2009, 17:51:19 »

można

ciupa92
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Lipiec 09, 2009, 18:04:16 »

można
To napisz jak o można zrobić co po prostu odcinamy kawałek gąbki resztę zostawiamy  i na to miejsce dajemy
-wkład gąbkowy
- mieszanka zeolitu
- węgla aktywnego
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #9 : Lipiec 09, 2009, 18:41:13 »

może pisz w jednym wątku na ten temat nie w kilku co? odpowiedziałm Ci gdzie indziej - ale dodam że zeolit czy węgiel to nie najlepsze wyjście -polecam ceramikę.

ciupa92
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Lipiec 09, 2009, 19:06:10 »

może pisz w jednym wątku na ten temat nie w kilku co? odpowiedziałm Ci gdzie indziej - ale dodam że zeolit czy węgiel to nie najlepsze wyjście -polecam ceramikę.
OK to pisz w tamtym wątku
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: