Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Neonki i zwinniki czerwonouste zdychają ???
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Neonki i zwinniki czerwonouste zdychają ???  (Przeczytany 4647 razy)
adinml
Zainteresowany
**

« : Luty 11, 2008, 11:04:17 »

Witam. Mam akwa 112l a w nim 4 żałobniczki, 2 kosiarki, 2 zbrojniki niebieskie, 3 molinezje black molly, 10 neonków inesa i 6 zwinników czerwonoustych. Zakupiłem nowy filtr Tetratec EX 700, wypłukałem wkłady filtracyjne podłączyłem go do akwa i uruchomiłem. Stary filtr zostawiłem jeszcze w akwa żeby nie zaburzyć parametrów wody. Po dwóch dniach zaczęły mi padać neonki i zwinniki czerwonoustne. Reszta rybek ma się dobrze. Testy wody mam tylko na ph, gh, i kh i tu nic się nie zmieniło czyli
PH - 7,5
KH - 9
GH - 13
Nie wiem co się dzieje. Wyjąłem tylko z filtra węgiel aktywny i nie wiem czy czasem nie powinien on jednak w nim pozostać. Czy może przez to coś się stało że rybki padają???

112l ; 45l - krewetkarium
GG: 2661217
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 11, 2008, 11:08:31 »

Więgiel raczej do tego nic nie ma. Ja bym się tu pomartwił raczej o pH. Neony i zwinniki nie przepadają za tak wysokim pH. Przydały by się jeszcze testy na NO2 i NO3 bo tu może jest przyczyna.

adinml
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Luty 11, 2008, 11:19:26 »

Więgiel raczej do tego nic nie ma. Ja bym się tu pomartwił raczej o pH. Neony i zwinniki nie przepadają za tak wysokim pH. Przydały by się jeszcze testy na NO2 i NO3 bo tu może jest przyczyna.

No właśnie tu jest ciekawostka, bo dopóki nie podłączyłem nowego filtra wszystko było ok. Neonki i zwinniki żyły sobie przez około 1,5 roku w takim PH i jakoś się trzymały choć faktycznie PH dość wysokie.
I żebym jeszcze stary filtr wyjciągnął z akwa to sam nowy bez bakterii nitryfikacyjnych niedałby rady dobrze biologicznie przefiltrować wody ale chodziłe obydwa.
« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2008, 11:23:42 wysłane przez adinml » Zapisane

anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 11, 2008, 11:22:52 »

Z tym filtrem to też trochę dziwne. Podłączyłeś nowy, który przez jakiś czas pracował równolegle ze starym.
Stary filtr zostawiłem jeszcze w akwa żeby nie zaburzyć parametrów wody.
Problemów więc tu być nie powinno. Kiedy uruchamiałem nowy filtr zrobiłem dokładnie tak samo - pozostawiłem stary i oba pracowały razem przez dwa tygodnie. I moje neony, ramirezki, kakadu miały się dobrze.

adinml
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Luty 11, 2008, 21:32:37 »

Miał ktoś może podobne zdarzenia do moich po założeniu nowego filtra Huh

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #5 : Luty 11, 2008, 21:39:58 »

Przydały by się jeszcze testy na NO2 i NO3 bo tu może jest przyczyna.
zwinniki są bardzo czlue na azotany

matipl
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 30, 2010, 20:56:40 »

Miał ktoś może podobne zdarzenia do moich po założeniu nowego filtra Huh

Miałem dokładnie to samo na początku lutego 2010 roku.
Dorzuciłem filtr EX 700, następnego dnia ryby siedziały przy dnie. Dzień później neonki zaczęły padać. Woda w normie (jeśli chodzi o no2/3 oraz ph). Obecnie życie wróciło już do zbiornika.
Niestety do dzisiaj nie wiem co się stało (może ceramika firmowa w filtrze? po 1 dni wyjęta). Jedno z przypuszczeń - stres.
Dlatego nie fundujcie rybkom za wiele na raz Sad
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: