Leśny
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1455 : Grudzień 14, 2009, 12:29:53 » |
|
tak ale z kamieniem napowietrzajacym nie dawalo rady w 27C dopiero przy 32C pracuje  jak sie skonczy zrobimy nowy ;P Jakoś u mnie daje rade przez kostkę lipową w 22 C,a przez kostę jest trudniej niż przez kamień (wiem,bo stosowałem przedtem),moim zdaniem masz nieco nieszczelną tę bimbrownie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Damianos115
KULE PRECZ !
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #1456 : Grudzień 14, 2009, 18:34:28 » |
|
teraz daje rade ;p musiało się wytworzyć cisnienie  jest ok PS. co zrobić gdy pH mam 6.5 a miałem 7.0 - 7.1 bez CO2 i podawałem go dzisiaj caly dzien (pierwszy dzien) i spadlo do 6.5 z 7.1 podawać krócej CO2 ? niż 12h
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 14, 2009, 19:26:05 wysłane przez Damianos115 »
|
|
|
|
|
malumalu
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1457 : Grudzień 15, 2009, 05:53:57 » |
|
teraz daje rade ;p musiało się wytworzyć cisnienie  jest ok PS. co zrobić gdy pH mam 6.5 a miałem 7.0 - 7.1 bez CO2 i podawałem go dzisiaj caly dzien (pierwszy dzien) i spadlo do 6.5 z 7.1 podawać krócej CO2 ? niż 12h Witam.... Nie możesz tak o sobie wyłączać bimbrowni na noc a rano ponownie załączać .... Wszyscy wiedzą że bimbrownia obniża PH.. Jak zaczniesz się nią bawić włączać na dzień i wyłączać na noc to PH będzie ci skakać (a ryby są na to uczulone)., Albo kombinujesz z bimbrownią i zmniejszasz jej dopływ co2 do akwarium żeby podnieść PH , albo kupujesz odczynniki i chemicznie podnosisz... .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Damianos115
KULE PRECZ !
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #1458 : Grudzień 15, 2009, 07:26:33 » |
|
Podawałem 1 bąbelek na 1sec teraz podaję 1bąbelek/3sec będzie lepiej.... czyli mam podawać CO2 24/7? bez napowietrzania?
PS. mam tylko ruchy tafli wody zostawic żeby rozprowadzało bąble po całym akwa? i jakimi czynnikami podnosić pH ?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 15, 2009, 14:31:46 wysłane przez Damianos115 »
|
|
|
|
|
radekg32
Nowy

baniak 160 l
|
 |
« Odpowiedz #1459 : Grudzień 21, 2009, 19:54:50 » |
|
Dzis po raz juz 3 zrobilem zacier,wszystko hula tazn CO2 wydostaje sie z duzej butelki do małej,dalej z małej do weża ale przez dyfuzor nie chce nic dalej iść !!!!!!  Dyfuzor to kawałek kostki lipowej w koncowce strzykawki....wczesniej normalnie wszystko chodzilo teraz gaz wogole nie chce sie wydostac przez kostke.Gdy tylko wyjme dyfuzor babelki normalnie wychodza poprzez wezyk,W czym moze byc przyczyna ? Czy taki dyfuzor z kostki lipowej w strzykawce moze sie zapchac np glonami czy jakims osadem ?  prosze Was o jakies sugestie Sprawa juz załatwiona  była nieszczelnosc na weżyku z nakretki  A tak na marginesie wpadem na pomysł ,ze w butelce co wchodza 2 wezyki to zamiast nakretki wsadziłem korek od wina [około 4 cm] przewierciłem w nim 2 otwory, przełozyłem wezyki i nawet nic nie musialem uszczelniac po wcisnieciu korka oraz przy wezykach i wszystko hula jak nalezy 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 23, 2009, 22:04:49 wysłane przez radekg32 »
|
|
|
|
|
Damianos115
KULE PRECZ !
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #1460 : Grudzień 26, 2009, 16:06:29 » |
|
Taki sam efekt bedzie nawet z zakretka plastikowa tylko mniejszy otworek i super  to sa weze silikonowe
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium
|
 |
« Odpowiedz #1461 : Grudzień 26, 2009, 16:11:28 » |
|
Taki sam efekt bedzie nawet z zakretka plastikowa tylko mniejszy otworek i super  to sa weze silikonowe true  sam mam tak przy butli z woda gdzie sa dwa otwory, udalo mi sie zrobic bez koniecznosci uszczelniania, jednak przez moja niezdarnosc musialem uszczelnic drugi korek od zacieru, a przez lenistwo nie chce mi sie zrobic drugi raz tak fajnie jak w korku do butli z woda do butli z zacierem 
|
|
|
|
|
|
w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
|
|
|
tomekpolon
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1462 : Grudzień 27, 2009, 22:40:01 » |
|
Dzień dobry. Jestem nowicjuszem, teść wymienił swoja 30-ke na 65-kę i tym sposobem przyłączm sie do Was. Dzis zrobiłem małe zakupy i zmontowałem przedmiotową bimbrownię. Działa poprawnie do dozowania CO2 uzyłem dyfuzora tzw kostki napowietrzajacej, a miedzy kostką a butelka z wodą umieściłem trójnik stalowy z zaworami do regulacji przepływu gazu do kostki i takie rozwiazanie polecam. instalacja jest na pierwszydzień działania szczelna szczelnośc jest wystarcząca przy wywierceniu w korkach otworów fi=5mm. i wciśnieciu weń weżyków. Całoć stoi koło kaloryfra więc warunki dla rozwoju drożdży będa dobre.
Dziękuje za rady uzytkownikom forum, na temat efektów podziele sie z wami.
Chociaz nie obeszło sie bez małej wpadki. W trakcie prób instalacji przy otwartym zaworze i dośc obfitum gazowaniu o mało nie doszło do incydentu jak u "Śnieżynka16" z 88 strony, skalar zaczął się dziwnie obracac grzbietem w dół, kirys zamiast po dnie przykleił sie jak glonojad w górnym rogu i wystawiał wąsy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Damianos115
KULE PRECZ !
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #1463 : Grudzień 28, 2009, 07:31:03 » |
|
Tak czasami bywa w skutek małego napowietrzania. PS. Wypadałoby się przywitać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tomekpolon
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1464 : Grudzień 31, 2009, 16:04:40 » |
|
Uwaga do powyższego dot. bimbrowni. Z uwagi na nieszczelnośc o czym była wcześniej mowa usunąlem zaworek, a zastosowałam jako zamkniecie doplywu CO2 na noc złamanie węzyka i spięcie go spinaczem do bielizny.
Ciśnienie w butlach bardzo wzrosło przez noc a z lamienia nie sączyły sie bomble wiec szczelnośc instalacji jest właściwa.
Nic nie wybuchło jak to czytałem wcześniej, że gaz może wysadzić butle, bez obaw. Dla uszczelnienia podkleiłem węże klejam na gorąco.
Rano spuściłem nagromadzony gaz i przez czły dzien akwarium jest leciutko nawożone przy otwartym zaworze (spinaczu).
----------------------------------------------------- Akwarium mam 30l 1 - glonojad 1- kirys 2 - skalary 2 - gługiki rodzice i 6 małuch w siatkowym żłobku. roślinność moczarka oświetlenie 35W 2 filtry jeden z napowietrzaniem drugi do wymuszenia prądu wody.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
S_y_L_w_E_s_T_e_R
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1465 : Styczeń 01, 2010, 19:27:33 » |
|
jezeli chodzi o zacier proponuje cukier - 1 kg woda - 4 litry drożdże - 10 dag (jedna kostka)
i temeratura 21-24 i GIT majonez....pozdrawiam oczywiscie na 5 litrowa banke po wodzie mineralnej
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 01, 2010, 19:31:13 wysłane przez S_y_L_w_E_s_T_e_R »
|
|
zlota rybka 2x skalar 3x danio pregowane 1x grubowarg dwubarwny 2x glupik 1x zmienniak plamisty 1x bocja wspaniala 1x pyszczak zlocisty 1x glonojad 2x
|
|
|
Damianos115
KULE PRECZ !
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #1466 : Styczeń 01, 2010, 20:48:09 » |
|
a na 1.5l banke to 1410 czyli 1 litr wody 400g cukru 10g drozdzy Powodzenia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
golob1210
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1467 : Styczeń 07, 2010, 21:12:38 » |
|
witam... mam wiele roślin w akwa... i co po nie którym przydalo by sie co2 ale stoje przed 1 problemem.. czy nie zaszkodzi to rybom..?? 2 gupiki 10 neon iniessa 5 bystrzyki czerwony 4 danio pręgowany
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
magilla
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1469 : Styczeń 08, 2010, 13:44:44 » |
|
Czesc wam wszystkim stosowałem bimbrownie jest raczej niebiezpieczna sprawa do naszego akwarium raczej jest nie realne ustawienie bimbrowni zeby nam podawała mniej co2,grozi malowaniem pokoju.Ogólnie co do sprawy bimbrowni mam sceptyczne podejscie gdyz za duze sa obnizenia ph[gwałtowne]bardzo niebezpieczne do naszych mieszkanców.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2010, 13:48:27 wysłane przez magilla »
|
|
|
|
|
|