malumalu
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1260 : Czerwiec 28, 2009, 10:18:50 » |
|
Ja już wężyki zatopiłem w korkach czekam aż przyschną, a pytanie moje jest takie czy koniecznie musi być ten miernik co2 czy nie? Zamierzam częściowo stosować butle w akwa 200l i akwa 25l przy założeniu rozdzielacza na wężyku i puszczeniu części co2 w atmosferę. Czy to dobry pomysł?? Jeśli miernik jest koniecznie potrzebny to czy można zastosować jakiś inny tańszy zamiennik, pytam ponieważ w mojej miejscowości jest z 5 akwarystycznych, a we wszystkich jest bardzo drogo.
Wojtek 92 --- jeżeli nigdy wcześniej nie miałeś do czynienia z bimbrownią w akwa to lepiej żeby był miernik co2 .. Wszyscy wiedzą że CO2 obniża poziom PH wody, w moim przypadku jak zaczynałem zabawę z bimbrownią było tak, że w ciągu 12 godzin spadło PH z 6,8 do 5,3 co jest już dla niektórych krewetek zabójcze. I właśnie dobrze że miałem i w porę zareagowałem i nic się nie stało.... Jeżeli chodzi o kostkę lipową jest najlepsza ze wszystkich drewien, ma najlepszą strukturę i wydobywają się z niej mikroskopijne pęcherzyki CO2.. Inne drewienko albo będzie za twarde i nic nie będzie przepuszczać, albo będzie za miękkie i będzie dawać bardzo duże bąble, co w tym przypadku spadnie wydajność.. Kostkę lipową można kupić na alledrogo za 5 zł, a test to nie wiem ile i jaki ale ja korzystam z testu sera co2 kupiłem w sklepie za 36 zł we wrześniu i powiem że nawet jeszcze połowy nie zużyłem odczynnika..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wojtek 92
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1261 : Czerwiec 28, 2009, 12:10:53 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malumalu
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1262 : Czerwiec 28, 2009, 17:31:52 » |
|
Owszem to jest test co2.. ALE on nie ma wskaźnika stałego, czyli w tym momencie musisz powiedzmy codziennie dwa razy,a może i więcej kontrolować co2 w akwa : to teraz tak nalewasz do tej fiolki odpowiednią ilość wody z akwarium dodajesz parę kropel odczynnika i sprawdzasz kolor z karteczką : to jest bardzo uciążliwe i poza tym nie wiem czy ci starczy na miesiąc.. Ja mam test sera w środku jest wskaźnik do którego wlewasz parę kropel wody z akwa plus 4 krople odczynnika i przyklejasz to w akwarium i cały czas masz kontrolowany stan co2 w akwarium... Inaczej nazywa się to test długotrwały.. Wymieniam odczynnik w nim co 2 tygodnie.. Są też inne testy innych firm które działają na takiej zasadzie np. ten: http://www.allegro.pl/item674324158_jbl_test_co2_ph_dlugotrwaly_pomiar_najtaniej.html też się go przykleja do akwa w środku i masz wszystko pod kontrolą. Naprawdę polecam testy klejone do środka akwarium... To jest mój test i jestem bardzo zadowolony od razu widać czy jest za dużo czy za mało co2 i pomiar cały czas na bieżąco
|
|
|
|
|
|
|
|
|
deexer
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1263 : Czerwiec 29, 2009, 15:21:11 » |
|
Wojtek 92 --- jeżeli nigdy wcześniej nie miałeś do czynienia z bimbrownią w akwa to lepiej żeby był miernik co2 ..
No nie demonizujmy tak bimbrowni, ani nie pchajmy się w mierniki co2. Według mnie taki miernik to przesada - przydałby Ci się może do nastawianie butli na początku ale przy bimbrowni gdzie nie ma kontroli jest to bez sensu. Miernik przy bimbrownie jest NIEKONIECZNY!!! Konieczna jest natomiast kontrola bimbrowni na noc - zapewnić ruch tafli, napowietrzanie lub ją po prostu odłączać - trochę już o tym było pisane. Wszyscy wiedzą że CO2 obniża poziom PH wody, w moim przypadku jak zaczynałem zabawę z bimbrownią było tak, że w ciągu 12 godzin spadło PH z 6,8 do 5,3 co jest już dla niektórych krewetek zabójcze. I właśnie dobrze że miałem i w porę zareagowałem i nic się nie stało....
Ciekawi mnie jak też zareagowałeś i jakie wyciągnąłeś z tego wnioski... bo samo posiadanie miernika nie jest środkiem zaradczym... Według mnie jeżeli masz wrażliwe rybki/krewetki to nie powinneś się bawić w bimbrownię. Trochę Twój post przypomina krypto-reklamę 'kup miernik a opanujesz bimbrownię...'. Myślę też, że nikt, kto nie jest maniamkiem i nie ma innych zajęć, nie ma czasu na ciągłą obserwację i anlizę wody w akwarium, na początku faktycznie wskazane jest robić analizy często, przy dojrzałym akwarium już niekoniecznie (chyba że masz wymagajace rybki). Poza tym bimbrownia jest 'niekontrolowalna', wystarczy większa temperatura (lato) a zaczyna szaleć...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wojtek 92
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1264 : Czerwiec 29, 2009, 17:01:14 » |
|
A czy jeśli bym stosował bimbrownię jako dyfuzor mogę użyć kamień napowietrzający??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malumalu
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1265 : Czerwiec 29, 2009, 17:53:27 » |
|
deexer nie robię żadnej reklamy po prostu mówię że to jest lepsze dla początkującego co zaczyna z bimbrownią, na początku będzie musiał robić często testy wody żeby opanować bimbrownię..... Ja teraz po 10 miesiącach użytkowania bimbrowni wiem, że pierwsze dwa dni od momentu założenia nowego zacieru to muszę wyłączyć na noc a potem to hula już cały czas. Teraz to i ja nie potrzebuje żadnego wskaźnika na stałe, wystarczyła by mi fiolka z odczynnikiem, po tylu miesiącach to już wiem co i jak... Pozdrawiam...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
deexer
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1266 : Czerwiec 29, 2009, 21:48:33 » |
|
A czy jeśli bym stosował bimbrownię jako dyfuzor mogę użyć kamień napowietrzający??
Nie wiem z własnego doświadczenia ale jest jak ze wszystkim - można, co nie koniecznie oznacza, że jest to dobre/najlepsze rozwiązanie. Jak interesowałem się tematem wszyscy wskazywali kostkę lipową jako najlepsze rozwiązanie, zastosowałem i byłem zadowolony (z tego co pamiętam kamień nie da Ci takich małych bąbelków, z moich obserwacji przy wahaniach ciśnienia na bimbrowni nawet kostka nie zawsze daje rady, więc kamień raczej całkowicie odpada). @malumalu Dla mnie bimbrownia to typowe rozwiązanie nisko-technologiczne/kosztowe, jeżeli miał bym udzielić złotej rady dla każdego początkującego to napisałbym "zapewnij ruch tafli, żeby ewentualnie wytrącić nadmiar i nie podusić ryb - zwłaszcza przy zgaszonym świetle" + 'bimbownia działa jak chce" (dodałbym że przy bimbrownia opłaca się tylko pod warunkiem posiadania roślin szybko rosnących). Uważam po prostu że można się nauczyć bimbowni na podstawie oberwacji i nie trzeba od razu lecieć i wydawać 30zł na testy. Masz rację testy mogą pomóc ale chyba lepiej uświadomić początkującym zagrożenia i zalety bimbrowni niż wysyłać go na zukupy. Może moja wypowiedź miała 'nieodpowieni ton', jeżeli tak to odebrałeś, to przepraszam i kończę ten OT. Edit: Ps. Uważam, że bimbownia jest dobra jako rozwiązanie tymczasowe. Błędem początkujących akwarystów jest wiara, że przy jej pomocy mogę manipulować parametrami akwarium. Choć może się przydać na początku, żeby dać kopa roślinom i walczyć z glonami.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 29, 2009, 21:54:09 wysłane przez deexer »
|
|
|
|
|
Wojtek 92
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1267 : Czerwiec 29, 2009, 22:57:49 » |
|
Jak się zdołałem zorientować w temacie to bimbrownia jest wyłączana na noc ponieważ w nocy rośliny zamiast co2 pobierają tlen czy nie tak??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gordon51
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1268 : Czerwiec 30, 2009, 10:24:17 » |
|
tak 
|
|
|
|
|
|
119l, wielogatunkowe akwarium
|
|
|
deexer
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1269 : Czerwiec 30, 2009, 12:57:31 » |
|
...w nocy rośliny zamiast co2 pobierają tlen czy nie tak??
Tak Jak się zdołałem zorientować w temacie to bimbrownia jest wyłączana na noc...
Nie... bimbrowni nie da się wyłączyć... da się ją jedynie odłączyć (o ile częste odłączanie nie spowoduje w końcu rozszczelnienia całego zestawu). Ogólem jeżeli masz napowietrzacz /mocny ruch tafli wody spokojnie można ją zostawiać na noc.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wojtek 92
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1270 : Czerwiec 30, 2009, 18:00:24 » |
|
A jeśli nie chcę ryzykować to mogę na noc wyciągnąć wężyk z wody tak??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malumalu
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1271 : Czerwiec 30, 2009, 20:03:48 » |
|
A jeśli nie chcę ryzykować to mogę na noc wyciągnąć wężyk z wody tak??
Tak możesz wyciągnąć
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mechanic
|
 |
« Odpowiedz #1272 : Lipiec 11, 2009, 00:24:27 » |
|
Siemanko!  Obecnie uzywam zestawu CO2 Ferplast. Ciagle kupowanie odczynnikow jest kosztowne i ciezko jest je dostac. Chce zrobic zwykly zacier w 400ml pojemniku z zestawu. Do jakiej pojemnosci napelnic go zacierem?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Twister78
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1273 : Lipiec 11, 2009, 16:41:47 » |
|
Zostaw jak najmniej miejsca wolnego bez zacieru ale tak, żebyś miał pewność że zacier nie przedostanie się do 2 butli 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wojtek 92
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1274 : Lipiec 11, 2009, 18:40:42 » |
|
Mam bimbrownie niby pracuje a jednak żadnych bąbelków nie widzę w akwarium przy dyfuzorze czy coś jest nie tak??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|