Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 112 113 [114] 115 116 ... 138
  Drukuj  
Autor Wątek: Budujemy BIMBROWNIĘ ;)  (Przeczytany 678264 razy)
tiggi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1695 : Czerwiec 14, 2010, 16:49:01 »

Kupiłam taki zestaw - właśnie podłączyłam...
http://allegro.pl/item1068104394_co2_do_twojego_akwarium_licznik_gratis.html
Coś jeszcze trzeba do tego dodać ?
Ile ma być bąbelków? Akwarium 100l oświetlenie 36W...
paweloo18
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1696 : Czerwiec 14, 2010, 18:04:54 »

1-2/sek

Pasja. Wiedza. Doświadczenie.
mouzes
Nowy
*

« Odpowiedz #1697 : Czerwiec 17, 2010, 14:33:38 »

ok to teraz ja

poczytałem sobie ten temat i okazuje sięże wszystko co potrzebne do zrobinia bimbrowni mam

pytanie tylko czy ... butle które mam nie będą za duże, gdyż są sto standardowe balony na wino.

skorzystać chciałem z najmniejszego balonu jaki mam, o pojemności 12 litrów i puścić to przez 5 litrowy pojemnik z wodą

rurek mam od grona, a i dzwon mam z czego zrobić (mam taki stary zestaw do spuszczania wody z akwa)

mam tylko jedno takie małe pytanie ...

czy jest sens abym to robił, jeśli nie posiadam żadnych testów wody (i póki co nie zanosi się na to żebym je miał) i czy ewentualna zbyt duża ilość CO2 uzyskana z takiej bimbrowni nie zaszkodzi moim rybom ?

240 litrów
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #1698 : Czerwiec 18, 2010, 06:10:49 »

mouzes:
Jaki to standardowy baniak na wino? Bo ja wino już nie raz robiłem, ale nigdy nie spotkałem się ze stwierdzeniem "standardowy baniak na wino".

Odnośnie rybek i CO2 top powiem Ci co ja miałem. Bimbrownia chodziła 24/h, miałem baaardzo dużo roślinek w akwarium, światło 2x20W świetlówka + 2x11W żarówki energooszczędne. Zero napowietrzania. Pewnego pięknego dnia wzięło mnie na przycinkę. Wywaliłem stare brzydkie roślinki, usunąłem stare porośnięte glonami roślinki, w sumie wywaliłem pół kosza roślinek. BTW akwarium 112L profil. Następnego dnia po przycince z rana jeszcze nic się nie działo, ale jak wróciłem z pracy straciłem platkę (zdechał znaczy się) i dwa zbrojniki pływały dogóry płetwami z wydętymi brzuchami. Szybko odpiąłem bimbrownie i podłączyłem brzęczyk. Po 30 minutach sytuacja w akwa wróciła do normy i glonojady doszły do siebie.

Wnioski możesz wyciągnąć sam. Ja teraz jade bez bimbrowni i wszystko jest tak samo jak było z nią... Ale jak już chcesz robić to w zupełności wystarczy 2L butelka co coca-coli, 7UPie itp. A jako dyfuzor zastosowałem kostkę lipową, która teraz pełni rolę napowietrzacza.

Pozdrawiam

PS Zapomniałem o testach... jedyne co możesz przy bimbrowni mierzyć to PH i twardość, ale przy bimbrowni i tak Ci to będzie skakać więc nie ma co mierzyć... musiałbyś na prawde postarać się by warunki w akwa były zbliżone do natury... swiatło (dzień)+CO2, brak światła (noc)+CO2+napowietrzacz czy jakoś tak, ale to w cholere roboty by to tak idealnie poustawiać. Albo na noc odpinać CO2 - i tak będzie produkowane przez rybki, a nie zużywane przez roślinki. Ale to już speców popytaj, ja se bimbrownie darowałem.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 18, 2010, 06:15:48 wysłane przez fr0t » Zapisane

mouzes
Nowy
*

« Odpowiedz #1699 : Czerwiec 18, 2010, 23:56:18 »

znaczyt zwykły szklany balon, taki w jakim to nasi dziadkowie pędzili bimber (mam ich kilka, a w takim dużym balonie proces fermentacji przebiegał będzie znacznie dłużej, a jednocześnie intensywniej, pytanie tylko czy nie za dużo co2 dostanie się do wody z akwariumu)

do tejże właśnie "bimbrowni" mam jeden taki mały, o pojemności 12 litrów
do tego mam sporo rurek i nie ma najmniejszego problemu żeby to wszystko razem jakoś połączyć

co do napowietrzania to i tak i tak póki co mam osobne więc tutaj nie powinno być problemu.

240 litrów
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #1700 : Czerwiec 19, 2010, 00:08:44 »

Jeśli na wyjściu używasz kostki lub dyfuzora ceramicznego to pamiętaj, ze w przewodach powstanie ciśnienie potrzebne do przepychania CO2 przez dyfuzor. Mówię o tym bo te rurki są cienkie i nie wiem czy wytrzymają.

Pozdrawiam, R.
mouzes
Nowy
*

« Odpowiedz #1701 : Czerwiec 19, 2010, 01:15:24 »

jeszcze nie używam [[;

narazie zbieram wszelkie potrzebne info

240 litrów
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #1702 : Czerwiec 19, 2010, 06:26:41 »

Rurki wytrzymają, jedynie na stykach/złączach może być problem, bo jestem pewien, że z takiego baniaka powstanie duże ciśnienie, ale jeżeli pompka od powietrza przepcha i nic nie puści, to i z bimbrownią nie powinno być problemów, CO2 jest cięższe niż powietrze, więc powstanie większe ciśnienie, ale są to chyba różnice minimalne w tym przypadku. Ja miałem problem z nakrętkami, nie dość że wciskałem wężyk na siłę, to jeszcze gluegunem obklejałem, puszczało po jakims czasie, z siliconem budowlanym tak samo i ciągle mi CO2 uciekało "bokiem". W końcu zalepiłem superglue.

Pozdrawiam

mouzes
Nowy
*

« Odpowiedz #1703 : Czerwiec 19, 2010, 08:44:09 »

jeśli chodzi o sam balon to ma on gumowy korek, w który zamierzam na mocny wcisk wepchnąć gumowy wężyk o średnicy 10mm, dalej wykorzystać szklaną rurkę z jakiegośzestawu akwarystycznego i użyć ją do zrobienia tego pseudo syfonu w plastikowej butli. Samo CO2 odprowadzę nie korkiem, a bokiem baniaka z wodą.

Zastanawiałem się nawet czy w przypadku takiej ilości zacieru nie byłoby lepiej puścić tego przez dwa baniaki z wodą zamiast jednego.

240 litrów
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #1704 : Czerwiec 19, 2010, 20:10:28 »

mozeus:

Jakiego syfonu? masz na myśli ta butelka którą nazywa się do liczenia bąbelków? I jak to bokiem baniaka z wodą? mogłbyś to wyjaśnic? bo nie bardzo rozumiem co chcesz osiągnąć?! I odnośnie ilości zacieru... proporcje się na wzajem zwiększają, wielkość nie ma wilekiego znaczenia, chyba tylko tyle że będzie dłużej działać, bo ja np. na samym początku zrobiłem bimbrownie ze słoika litrowego i o 2x zmniejszone proporcje i efekt był ten sam, ale nie wiem jakby to się miało w przypadku baniaka załóżmy 5x większego. A jak to przez dwa baniaki z wodą? że dwa dyfuzory za nimi czy cos takiego? Nie wiem, jestem po pracy i może cięzko myślę, ale jakbyś mógł to rozwinąć to byłbym może wstanie pomóc...

Pozdrawiam

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #1705 : Czerwiec 19, 2010, 20:55:48 »

Słuchajcie, w planach na ten tydzień mam zrobienie eksperymentu w kontrolowanych warunkach. Przedmiotem badań będzie wpływ zmiany proporcji poszczególnych składników w zacierze. Myślę, że się to przyda. Za kilka dni opublikuje pierwsze wyniki.
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #1706 : Czerwiec 20, 2010, 07:18:57 »

Słuchajcie, w planach na ten tydzień mam zrobienie eksperymentu w kontrolowanych warunkach. Przedmiotem badań będzie wpływ zmiany proporcji poszczególnych składników w zacierze. Myślę, że się to przyda. Za kilka dni opublikuje pierwsze wyniki.
rodia tylko uważaj, bo ściany ciężko jest potem zamalowac, wiem cos o tym Wink

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
karkosik87
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1707 : Czerwiec 20, 2010, 11:09:00 »

Panowie kupilem butle CO2 z firmy Filtus 1000ml
i podpiolem do niego kawalek wezyka zaworek do tego wezyk i nakoncu kostke lipowa... lecz jak nacisne (guzik) na butli to jest za duze cisnienie i ten gaz nie moze sie rozpuscic w akwa.
jak zrobic do tego dyfuzor zrby samo sie rozprowadzalo?
tiggi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1708 : Czerwiec 23, 2010, 10:00:29 »

Ciekawe jakby to było gdybym podpięła dyfuzor pod baniaczek z plumkającym winkiem ?  Grin
A tak z drugiej strony, za chińskiego boga nie wychodzi mi zacier... Znaczy 3 dni podziała i koniec, nawet butelka nie jest twarda jak podczas pracy ...
A robię tak - 3 szklanki cukru, 1/3 drożdży i woda - mniej niż litr (półtoralitrowa butelka)... Roll Eyes
8888
Nowy
*

« Odpowiedz #1709 : Czerwiec 26, 2010, 17:35:48 »

Chciałbym prosić o pomoc. Niestety jestem początkujący i mam niewielkie pojęcie na temat bimbrowni. Mam akwarium 54 litrowe. Moim celem jest obniżenie pH wody o co najmniej 2 stopnie. Posiadam dwie gotowe butelki - jedną 5 litrową na drożdże i drugą 1 litrową. Moje pytania brzmią:
- Czy nie są one za duże jak na takie akwarium?
- W jakich ilościach powinienem dodać składniki (drożdże, cukier, wodę)?

Z góry dziękuję za pomoc.
Strony: 1 ... 112 113 [114] 115 116 ... 138
  Drukuj  

Skocz do: