Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 86 87 [88] 89 90 ... 138
  Drukuj  
Autor Wątek: Budujemy BIMBROWNIĘ ;)  (Przeczytany 678634 razy)
momopl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1305 : Sierpień 25, 2009, 20:41:40 »

http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=22999&postdays=0&postorder=asc&start=0&sid=3ae4bbddbb24bae5d0f19176c8ed8ec7
Piszą że jest łatwiejszy do zrobienia
momopl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1306 : Sierpień 25, 2009, 20:43:13 »

schemat podłączenia bimbrowni jest na pierwszej stronie - wydaje się dość jasny.
Chodzi mi jeszcze o podanie dobrego dyfuzora bo nie wiem nawet co to jest  Embarrassed
Śnieżynka16
Hobby-->PAsja-->Obsesja...
Nowy
*

Moje ulubione rybki.Może kiedyś będe je miała?. ;)

« Odpowiedz #1307 : Sierpień 26, 2009, 09:47:12 »

Boże.... Powiedzcie, dlaczego?:!?!     Wczoraj zrobiłam bimbrownię: wszystko tak jak pisało: uszczelnienie, zacier woda strzykawka. zmiejszyłam napowietrzanie, bo wyłączyć się nie da. dziś rano patrze!!!!!!!!!!!!  A tam....    Sad Sad Sad Sad Sad Sad      Cry Cry Cry Cry Cry Cry    wszystkie neony innesa mi padły, pare gupików, miedzik, razbora, piękna, która dostałam w prezencie bocja wspaniała (ok 11cm!!!)  oraz 2 glonojady, w tym obydwoje po 10 cm, z tego jeden to gibiseps......dlaczego się tak stało?!?!  jeszcze na dodoatek samiec zbrojnika nie był mójj.....    Lips Sealed Lips Sealed    Cry Cry Cry Cry Cry Cry   Pomóżcie!!!  co się stało?! co zrobiłam nie tak?!

''Akwarystyka to nieuleczalna choroba.''    przez tą chorobę umrę!!!

^^...  Nie Kupujcie Kuli!!!  Żadne stworzenie nie chce być trzymane w ciasnocie, ty również nie chciałbyś... ^^
Xmodsss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1308 : Sierpień 26, 2009, 11:27:51 »

za małe napowietrzanie  a za duże dozowanie CO2
momopl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1309 : Sierpień 26, 2009, 14:48:20 »

Do czego mam podłączyć wężyk z co2???
Proszę o przedmiot jaki można samemu zrobić.
Lilim
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1310 : Sierpień 26, 2009, 14:56:28 »

Podłączyć możesz do kostki lipowej, dobrze się sprawdza jako dyfuzor.
momopl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1311 : Sierpień 26, 2009, 15:09:56 »

Podłączyć możesz do kostki lipowej, dobrze się sprawdza jako dyfuzor.
Dzięki Good !
Salomon77
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1312 : Sierpień 26, 2009, 17:34:12 »

Ostatnio dużo czytałem o bimbrowni i chce ją wykonać samemu ponieważ czytalem ze koszt butli co2 wynosi 150 do nawet 350 zł,więć niewarto wydawać tak dużej kasy na te pare roślinek które mam...
juz bym sie za to brał ale po przeczytaniu paru postów zniechęcam sie,bo niechce by znów mi rybcie "klapły" ostanio powierzyłem akwa bratu który wkropił za dużo błękitu Sad i musze zakładać akwa na nowo,narazie jest na etapie dojrzewania i niewiem czy juz teraz podłączyć bimbrownie ? i niewiem jak ją uregulować zeby nieprzesadzic z tym co2 ,chce tak by rosliny były zielone i rybką w przyszłośći to co2 nieszkodziło,
Więc prosze o odpowiedzi jak by to miało wyglądać w baniaczku 25L w którym zamierzam trzymac kiryski i gupiki...  Undecided
Chmura
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1313 : Sierpień 26, 2009, 17:59:38 »

Ponieważ jeszcze nie masz zwierząt w akwarium to jest to najlepszy czas na podłączenie bimbrowni i ustawienie wszystkich ustrojstw tak aby nie podusić zwierząt. Ponieważ bimbrownia daje najwięcej CO2 kiedy jest świeża to na podstawie pomiarów PH i KH zobaczysz według odpowiednich tabel jakie jest stężenie CO2. Jeśli będzie zbyt duże to należy poprawić napowietrzanie wody. W tym celu powinno wystarczyć odpowiednie ustawienie filtra tak aby zmaksymalizować ruch tafli wody.
momopl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1314 : Sierpień 26, 2009, 18:51:01 »

Salomon77 jeśli nie chesz mieć bimbrowni możesz spróbować z czymś innym Smiley http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=22999&postdays=0&postorder=asc&start=0&sid=3ae4bbddbb24bae5d0f19176c8ed8ec7
Salomon77
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1315 : Sierpień 27, 2009, 14:42:25 »

wole niekombinowac z tym kwaskiem  Grin mam teraz takie pytanie ile dac drożdzy i cukru do zacieru na 25L ?? i ile bąbelków w ciągu sekundy powinien wypuszczać dyfuzor ??
Prosze o mądre odpowiedzi  Wink
Salomon77
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1316 : Wrzesień 05, 2009, 09:02:40 »

Czy ktoś mi odpowie Huh Dyfuzor wkładam do akwa tylko na noc , potem go wyjmuje czy jak niema go w wodze a leży sobie np na biurku to czy zacier się marnuje ? co zrobić by się niemarnował  Huh
mmb22
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1317 : Wrzesień 05, 2009, 09:22:23 »

Chyba nie ma określonej proporcji na konkretną pojemność akwarium. Opcjonalnie to 1 litr wody, 400 g cukru, 10 g drożdży no i czasem pół łyżeczki sody oczyszczonej. Możesz spróbować podzielić składniki na pół. Ja w 30 l akwarium mam właśnie 1410, dodałem regulacje najprostszym zaworkiem. Na noc odłączam bimbrownie i minimalnie odkręcam zaworek aby powoli CO2 uchodziło z bimbrowni w celu nie wytworzenia zbyt wysokiego ciśnienia w butelkach. Zdarza mi się że zostawiam włączoną na noc wraz z porządnym napowietrzaniem. Nie zauważyłem efektów ubocznych u ryb. Fermentacji nie zatrzymasz, więc gdy wyciągasz dyfuzor tracisz cenny gaz. Co do ilości bąbelków, zacznij od 1 bąbelka na 2 sekundy w butelce z wodą.
Dlaczego dyfuzor umieszczasz na noc w akwarium, a nie w dzień?

Czy jadąc swoim samochodem czujesz się jakbyś słyszał fińskich drwali siekanych przez ich własne piły łańcuchowe?
malumalu
Nowy
*

« Odpowiedz #1318 : Wrzesień 05, 2009, 16:04:13 »

Czy ktoś mi odpowie Huh Dyfuzor wkładam do akwa tylko na noc , potem go wyjmuje czy jak niema go w wodze a leży sobie np na biurku to czy zacier się marnuje ? co zrobić by się niemarnował  Huh
Tak !!!!!! marnuje się bo przecież bimbrownia pracuje na okrągło i cały czas produkuje dwutlenek węgla ( chyba proste?? ).. Nie polecam kombinować i w jakiś sposób zatykać lub cokolwiek robić aby zmniejszyć wydobywanie się gazu z bimbrowni w nocy bo może być ładne bum. A jak się takie coś wyleje na nie daj bóg wykładzinę to śmierdzi tydzień czasu i wszyscy wiedzą że robisz bimber na chacie  Embarrassed

http://www.youtube.com/watch?v=qBma5YXusjE KLIKNIJ w link jak zrobić bimbrownię..
Salomon77
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1319 : Wrzesień 05, 2009, 18:56:17 »

Tak !!!!!! marnuje się bo przecież bimbrownia pracuje na okrągło i cały czas produkuje dwutlenek węgla ( chyba proste?? ).. Nie polecam kombinować i w jakiś sposób zatykać lub cokolwiek robić aby zmniejszyć wydobywanie się gazu z bimbrowni w nocy bo może być ładne bum. A jak się takie coś wyleje na nie daj bóg wykładzinę to śmierdzi tydzień czasu i wszyscy wiedzą że robisz bimber na chacie  :-

I tak wiedzą  Grin a czy nieda rady bez zawroka czy wtedy do akwa dochodzi za dużo co2 co moze spowodac smieć rybek ?
Strony: 1 ... 86 87 [88] 89 90 ... 138
  Drukuj  

Skocz do: