Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: coś z oczami  (Przeczytany 5030 razy)
terty
Nowy
*

« : Maj 16, 2004, 10:11:46 »

zauważyłem że od jakiegoś czasu niektóre ryby maja biały nalot na oczach, niewiem dokładnie czy to nalot bo wygląda to tak jaby powierzchniowa warstwa oka (ta przeźroczysta) zaczynała bieleć, możliwe że jest to nalot ale bardzo cienki. Mam to akwa 108l ponad 3 lata, wcześniej miałem mniejsze i nigdy czegoś takiego niebyło
michał
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Maj 16, 2004, 13:51:57 »

KATARAKTA
Spowodowana jest przez larwy przywry (diplostomum). Robak ten charakteryzuje się bardzo skomplikowanym cyklem rozwojowym. Jedna z form rozwojowych tzw. cerkaria wnika w naczynia krwionośne ryby i przedostaje się do oka powodując ślepotę. Duże i silne ryby, chociaż oślepłe mogą przeżyć, słabsze giną na skutek zatkania naczyń krwionośnych. Choroba ta może być przeniesiona przez ślimaki, rzadziej, rzadziej pokarm lub rośliny.
OBJAWY - zbielenie, lub zmętnienie soczewki oka.
LECZENIE - choroba nieuleczalna.Ewentualnie MFC :?

Błądzić to rzecz ludzka!?!
terty
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Maj 16, 2004, 14:43:41 »

czy jeśli regularnie odkażam wode to może się to przenieść na pozostałe ryby. Ile % dajesz na to że MFC zadziała, a jeśli niezadziała to co najlepiej z nimi zrobić. :?:
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #3 : Maj 16, 2004, 16:25:48 »

Spokojnie nie musi to być odrazu katarakta. może to też być bakteryjnainfekcja oczu, może też być pleśniawka oka lub też Gyrodaktyloza. Na większość z nich MFC Tropicala będzie skutecznym środkiem , Trzeba pamiętać że chemia to ostateczność i tylko wyraźne i pewne obajawych chorób powinny być wyznacznikiem do jej zastosowania. Pozdr.

112,25
michał
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Maj 16, 2004, 18:28:27 »

Poczekaj jeszcze trochę a moim zdaniem MFC powinno zadziałać na  80-90%

terty
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Maj 16, 2004, 21:13:53 »

ok dzięki, niebęde czekał bo w sumie to trwa już dość długo tylko ja jakoś niemiałem ostatnio czasu żeby się tym zajmować, mam już MFC tylko mam jeszcze takie pytanie, dzisiaj samica zbrojnika złożyła ikre czy jak naleje MFC to może jej(ikrze) to zaszkodzić? Moge ikre wyjąć do drugiego mniejszego zbiornika z młodymi rybkami jednak wolałbym ją narazie zostawić tam gdzie jest, Jak radzicie :?:
michał
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Maj 17, 2004, 12:59:52 »

Raczej nie powinno to zaszkodzić ikrze może ją nawet zabezpieczyć

terty
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Maj 17, 2004, 14:24:11 »

ok nalałem 10ml/100l wody zobaczymy za jakiś czas czy pomoże. Zastanawia mnie czy choroby ryb mogą być groźne dla ludzi. Były jakieś takie przypadki ?
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Maj 17, 2004, 14:24:44 »

MFC zabeczpieczy ikry przed plesnieniem Smiley

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
michał
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Maj 17, 2004, 16:24:42 »

Raczej nie słyszałem o takich przypadkach :lol:

Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Maj 17, 2004, 20:12:07 »

W przypadku styczności z mykobakteriozą sptyka sie u akwarystów małe, charakterystyczne dla tej choroby guzki, spotyka sie je na dłoniach. A leczenie chorej rybki najlepiej przeprowadź w osobnym zbiorniku !.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #11 : Maj 17, 2004, 22:09:29 »

to na pewno nie jest katarakta

terty
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Maj 21, 2004, 23:09:20 »

nalałem raz i po 3 dniach z nowu, niepomogło jednak jaknarazie do końca, ile razy tak moge lać i na jaki czas zrobić przerwe  :?:
michał
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Maj 22, 2004, 08:32:32 »

nie opłaca się lać tyle chemi poczekaj jeszcze 2 dni a potem podmieć 20% wody i wlej FMC

Skaman
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Maj 22, 2004, 12:47:08 »

zmętnienie oczu..... MFC....może i inne.... a np u paletek zmętnienie oczu wynika z za dużego stężenia azotanów w wodzie... to tak abyście się zastanowili nad leczeniem wszystkiego i wszystkim zanim się nie upewnicie co jest grane.... ech...
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: