Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Niewiem co sie dzieje  (Przeczytany 3378 razy)
August94
Nowy
*

« : Styczeń 26, 2008, 10:56:05 »

niewiem co sie dzieje z mojom rybka zapomnialem jej nazwe ale moge ja opisac wiec jest to samiec i ma wielka pletwe grzbierowa wiem ze nazywal sie jakos tam zaglowiec czy cos w tym stylu. wiec wczoraj normalnie sobie plywal z samicczka az ja patrze rano a on plywa na dnie i bardzo szybko odycha i szybko rusza buzia a inne ryby plywaja tak jak zawsze . wiec pomocy niewiem co sie z nim dzieje i jak moge mu pomuc ??
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 26, 2008, 11:21:30 »

1. Żgalowiec ... pewnie skalar  Undecided Radzę pamiętać co się ma w akwarium
2. Podaj parametry wody, jakie to akwarium i jaka obsada

anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Styczeń 26, 2008, 11:55:55 »

Seboos nie wymagaj od dziecka, że poda ci pH, kH, gH, NO2, NO3 itd itd.
Przypuszczam, że ten (jak mu tam)....żaglowiec pływa razem z kilkunastoma innymi rybami w malutkim akwarium bez odpowiedniej filtracji lub (o zgrozo) bez filtra (ale za to z grzałką)
Ręce opadają.... Undecided

August94
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 26, 2008, 12:10:21 »

po piewsze mam filter i ph mam 6,5 . a to nie jest skalar bo wiem jak wygladaja skalary. ta ryba jest podobna do mieczyka ale ma wielka pletwe grzbietowa ze jak ja rozlozy to wyglada jak zagiel i mam agwa 60 litrowe i mam w nim samca i samice tego gatunku co zapomnialem jak sie nazywa i 10 neonkow innesa.filtr mam do aqwa 100 litrow temperature mam 27 stopni . wiec mam nadzieje ze ktos madry mi pomoze
groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Styczeń 26, 2008, 12:26:53 »

Jeśli ostatnio tego nie robiłeś to podmień wodę - 20 procent mniej więcej - może to azotany a "zaglowiec" zareagował pierwszy. Jeśli to nie to - nie potrafię pomóc ale ktoś na pewno zaraz sie odezwie...

250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy)
126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis
112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Styczeń 26, 2008, 13:39:36 »

po piewsze mam filter i ph mam 6,5 .
No to brawo.
a to nie jest skalar bo wiem jak wygladaja skalary. ta ryba jest podobna do mieczyka ale ma wielka pletwe grzbietowa ze jak ja rozlozy to wyglada jak zagiel
Mieczyk lub molinezja - odmiana żaglopłetwa
i mam agwa 60 litrowe i mam w nim samca i samice tego gatunku co zapomnialem jak sie nazywa i 10 neonkow innesa.filtr mam do aqwa 100 litrow temperature mam 27 stopni . wiec mam nadzieje ze ktos madry mi pomoze
Podałeś pH. A to jeden z ważniejszych parametrów wody. Ważne są też pozostałe: jakie kH (twardość węglanowa), gH (twardość ogólna) itp, które mają wpływ na samopoczucie ryb. Na podstawie samego pH i jak i opisu zachowania ryby (bądź co bądź dla mnie nie za bardzo jasnego) nie jesteśmy za bardzo w stanie powiedzieć co się dzieje.
Podmień wodę jak kolega radzi, kup testy i zbadaj wodę.

August94
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 26, 2008, 13:44:34 »

ok wymienie 20% wody i jest to molinezja zagłopletwa i mam pytanie czy drogie sa testy do wody chodzi mi o caly komplet ?? chodzi  mi o cene
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Styczeń 26, 2008, 14:13:26 »

Zestaw testów kosztuje od około 70-80 zł w górę

groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Styczeń 26, 2008, 14:18:20 »

Napisz od razu kiedy ostatnio podmieniałeś część wody. Podstawowy zestaw testów paskowych (czyli 5 w 1) to koszt około 50 zł - dobrej firmy. Na razie powinno wystarczyć, ale polecam jednak kompletowanie zestawu testów kropelkowych - te są dokładniejsze. Każdy z nich bada jedną właściwość wody a koszt wynosi od 10 do 60 zł za jeden.

250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy)
126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis
112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
August94
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Styczeń 26, 2008, 15:23:03 »

ostatnio podmienialem wode tydzien temu i kurde niespodziewalem sie ze sa az tak drogie myslalem ze jakies 40 zl .
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Styczeń 26, 2008, 17:01:45 »

Osobiście kupuję testy pojedynczo a nie w zestawie. Używam testów Akvin i w mojej ocenie są całkiem niezłe a przy tym dośc tanie - np. test pH kosztuje około 11 zł, a kH około 14 zł.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Styczeń 26, 2008, 23:25:46 »

Jeśli to molinezja żaglopłetwa to nie bardzo przepada ona za ph 6,5. Przy tak niskim ph wartości twardości pewnie są dość niskie co także jej nie służy. Może to być przyczyną jej dolegliwości.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #12 : Styczeń 26, 2008, 23:43:31 »

Drogi Auguscie94. Na początku twojej przygody z akwarystyką nie potrzebujesz w zasadie żadnych testów. lejesz do akwa odstaną przez kilka dni kranówkę. Parametry tej wody odczytasz na stronie internetowej twoich wodociągów. (URL szukaj na rachunku). pierwszy test, jaki powinieneś kupić, to test na NO3, czyli AZOTANY. Ten test informuje cię jakby o zanieczyszczeniu wody odchodami twoich ryb. Polecam firmę JBL. Masz filtr do akwa 100L, więc, jeśli on dobrze chodzi, nie będziesz miał problemów z NO2, NH3, 4. Poszukaj na forum o poprawnej konfiguracji wkładów filtracyjnych (gąbka, wata, ceramika) reszta to bzdety. Poczytaj, jak się go poprawnie czyści i wsio bedie OK.

Molinezje zdychają czasem. Mimo najlepszych warunków. Ciężko trawią przeprowadzki. Ale, jeśli mogę cię pocieszyć, to strasznie głupie ryby i nieciekawe.

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
August94
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Styczeń 27, 2008, 11:59:11 »

dzieki wszytkim po prostu wyczyscilem filtr i wymienilem 25% wody i juz jest tak jak dawniej najpierw jednak jak dalem im jedzienie to samica walczyla z samcem wygladalo to jak walka bo sie skubaly i udezaly sie ogonem ale juz jest wszytko dobrze i znowu zyja razem . dzieki za pomoc
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: