Lisa84
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1275 : Grudzień 08, 2010, 20:10:42 » |
|
Witam!  Ostatnio zdecydowałam się na założenie akwarium na bazie ziemi ogrodowej ale mam mętlik w głowie co do roślin i tak mniej więcej wiem jakie by mogły być ale jednak chyba wolała bym się zapytać osoby doświadczone czy taki zestaw roślin był by dobry : http://allegro.pl/fantastyczny-zestaw-roslin-z-22-gatunkow-i1357620173.html Oczywiście akwarium posiadam 54l wymiary 60x30x30, światło mam takie standardowe jakie jest przy pokrywie, filtr mam AQUAEL FAN1 PLUS. Jeszcze jedno pytanie bo chcę kupić żwir rzeczny czytałam, że dużo osób go ma ale nie jestem pewna co do granulacji czy wybrać 1-3mm, a może jednak 2-5 mm? Jeśli jest ktoś uprzejmy odpisać i doradzić w jakikolwiek sposób będę bardzo wdzięczna  Z góry dziękuje
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 08, 2010, 20:37:23 wysłane przez Lisa84 »
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz
|
 |
« Odpowiedz #1276 : Grudzień 08, 2010, 21:51:47 » |
|
a w życiu mariana ne bierz takiego zestawu. roślin nie kupuje sie 1-2szt z 20 gatunków. Zresztą w tej aukcji jest sporo zielska które by nie wyrobiło przy tym świetle. Znajdz jakies 5-6 gatunków roślin które Ci sie podobają zapoznaj sie z wymaganiami i spytaj ponownie. Zestaw skompletuj sama w sklepach z zielskiem np: http://www.holenderskie.nazwa.pl/ lub http://www.roslinyakwariowe.pl/ i unikaj podobnych aukcji z gotwymi zestawami bo nie będzie to estetycznie wyglądało a połowa roślin może i tak paść. Co do granulacji ja bym brał 1-3 głównie z tego powodu ze akwarium jest małe i mniejszy żwir zdecydowanie lepiej wygląda. W aukcji z linku była rzęsa wodna...unikaj tego bo to chwast jakich mało 
|
|
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15  160l na ziemi!
|
|
|
Lisa84
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1277 : Grudzień 08, 2010, 23:45:17 » |
|
Dziękuje za odpowiedz. Dostosuje się co do żwirku, a i ułożyłam taki zestaw roślin: Anubias Barteri Var. Barteri - Anubias Bartera Cladophora Aegagropila - Gałęzatka Kulista Echinodorus Ocelot Echinodorus tenellus lub echinodorus quadricostatus lub echinodorus magdalensis Microsorum Philippine Ludwigia Repens - Ludwigia Płożąca Hygrophila polysperma Nadwódka wielonasienna Taxiphyllum sp.-Mech jawajski mini Nymphaea Lotus- Lotos Tygrysi Vallisneria americana - Nurzaniec amerykański Jeżeli coś tutaj nie pasuje, jest za dużo i należy coś odrzucić albo może lepiej którąś roślinę inną zastąpić to odrazu mówcie jak by było najlepiej
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz
|
 |
« Odpowiedz #1278 : Grudzień 09, 2010, 00:17:13 » |
|
gałęzatka ok, jeżeli o echinodorusy chodzi ja bym sie zdecudował na jeden gatunek albo ocelot albo magdalensis ze wskazaniem na magdalensis. anubias i mikrozozrium ok ale czy będziesz miała korzenie, skalki lub inne dodatkli do ich umiejscowienia? roślin tych nie sadzi sie w podłożu a raczej mocuje tak by korzenie swobodnie "spadały". Jeżeli o ludwigie chodzi przy takim świetle co Ty masz u mnie szybko odpadały jej liście, po dołożeni jeszcze jednej świetlówki było ok. Nadwódki i mech jak najbardziej, lotos raczej za duży no i nurzaniec. Co do nurzańca prosta w uprawie ale bardzo ekspansywna roślina. Jeżeli zaczną Cię wkurzać jej ogromne liście pałętające się po tafli to proponuję zmianę na strzałkę wodną. Generalnie ten zestaw jest moim zdaniem ok.
|
|
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15  160l na ziemi!
|
|
|
Lisa84
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1279 : Grudzień 09, 2010, 19:35:25 » |
|
Aha to zastanowię się jeszcze nad ocelot czy magdalensis. A co do korzeni i kamieni to będę miała korzeń (właśnie się moczy żeby nie wypływał) i kamień też będę miała.To ludwigie może jednak sobie na razie odpuszczę jak dołożę świetlówkę to wtedy ją posadzę. Dziękuje za odpowiedz, jeśli ktoś jeszcze by miał jakieś uwagi to śmiało piszcie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marcino8819
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1280 : Grudzień 13, 2010, 22:26:47 » |
|
Witam wszystkich:). Mam naimie Marcin i na forum jestem nowy. Czytam caly watek aktualnie jestem na 30stronie:P Juz troszke wiem i teraz moje pytanie mam twarda wode czy ona nadaje sie dla roslin czy musze ja zmiekczyc, podejrzewam ze tak i poradzcie czy mieszanie z woda demineralizowana pomoze czy inwestowac w filtr RO? Chce zalozyc baniak na podlozu z ziemi 112L ile potrzebowalbym tej wody demineralizowanej zeby otrzymac odpwiednia twardosc?? Osiwtlenie w tym akwa mam 3x18W co daje prawie 0.5W/l czy jest to oki czy zaduzo?? Chce stosowac nawozenie co2 z butli.
Gh 20, Kh 22, ph 6,9-7,2
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 13, 2010, 22:32:35 wysłane przez marcino8819 »
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #1281 : Grudzień 18, 2010, 00:13:34 » |
|
Sorry ale jakos słabo ci idzie te czytanie  jak chcesz akwa z glebą to musisz miec twardą wodę i jest nawet zalecenie że jeśli masz miękką to dodajesz do mieszanki gleby i zwirku dolomit.. Ty chcesz jeszcze nawozić CO2 więc twarda woda jest dla ciebie idealna bo jest ona lepszym buforem niz kwasna. i najważniejsze, otóż rosliny doskonale rowijają sie w twardej wodzie o ile zpewni im się wszystkie niezbedne pierwiastki do zycia + swiatło rzecz jasna 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
 |
« Odpowiedz #1282 : Grudzień 18, 2010, 12:34:21 » |
|
Tylko trzeba mieć na uwadze, że określenie "twarda woda" jest dosyć względne. Diana Walstad w swojej książce tak określa wodę o GH>8, a więc nie jest to jakaś wielka twardość jak na nasze warunki.
|
|
|
|
|
|
ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
|
|
|
marcino8819
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1283 : Grudzień 21, 2010, 19:48:19 » |
|
Dziekuje ze wresczcie ktos mi odpisal:) Czytanie tak slabo idzie bo duzo pracuje;) Dzisiaj otrzymalem butle wysokocisnieniowa 6kg, mozecie mi powiedziec ile babelkow/s mam dozowac do akwarium 112L. Moj zbiornik ma 4dni narazie niewidze jakiegos oszalamiajacego wzrostu ale jest to pewnie tez spowodowane tym ze roslinki ktore kupilem (nie wszystkie) nie posiadaja korzeni wiec najpierw pewnie mosza sie ukorzenic czyz nie?, czekam na nawozy zamowione na allegro te w solach. Mam chyba troche niskie No3 - 5
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marcino8819
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1285 : Grudzień 22, 2010, 14:22:24 » |
|
Mysle ze kupie staly tes JBl, moze byc? Czekam na sole i mam takie pytanie czy takie dawki sa dobre
Rozrabiasz albo wszystko razem albo każdą sól osobno w 500ml wody destylowanej.
KNO3 22gr. czyli 4 łyżeczki KH2PO4 3g czyli 0,6 łyżeczki MGSO4*7H20 40 gr czyli 9 łyżeczek
Taki roztwór dawkowany w tygodniu 3 razy po 25 ml
da Ci: N 20 ppm P 3 ppm K 14 ppm Mg 6 ppm
Moja woda w kranie to: Ph7.0-7.2 Gh- 19 Kh-22 NO3-5
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 22, 2010, 15:23:40 wysłane przez marcino8819 »
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #1286 : Grudzień 22, 2010, 16:54:06 » |
|
Wszytko ok tylko nie wiesz co bedzie gleba uwalniac do słupa wody dlatego wstrzymaj sie tydzien z nawozeniem i sprawdz jak sie podnosi NO3 i PO4 Pamiętaj tez o regularnych podmianach najlepiej 50% co tydzien by wyzerowac nawozy bo cos sie moze akumulowac w miedzyczasie. Mozesz tez zaryzykowac i juz nawozić połowe tych dawek ale nie gwarantuje ze sie sprawdzi. Ten test JBL moze byc, i pamietaj by wymieniac co tydzien - 2 tygodnie ten roztwór w pojemniczku ps gr to grosze a g to gramy 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 22, 2010, 16:56:22 wysłane przez Pethro »
|
|
|
|
|
marcino8819
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1287 : Grudzień 22, 2010, 17:54:51 » |
|
Oki, jutro bedzie tydznien wiec tak jak piszesz podmienie 50% wody, jutro tez zrobie test na NO3. Dzisiaj zauwazylem ze rosliny zaczynaja ruszac ze wzrostem. Czytajac o nawozeniu suchych soli EI, wyczytalem ze przytym nawozeniu testy mozna wyzucic, test na NO3 mam, na PO4 niestety niemam i niewiem czy mam kupic? Nawoze narazie tylko : http://allegro.pl/planta-gainer-k-100ml-potas-aqua-art-i1370603475.html
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #1288 : Grudzień 22, 2010, 18:48:54 » |
|
A co dałeś na dno i w jakiej ilości? Roślin masz wystarczającą ilość ( dno pokryte roslinami w przynajmniej 1/3 powierzchni) dodaj tez fotkę
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marcino8819
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1289 : Grudzień 22, 2010, 19:46:40 » |
|
Na dno platy z gliny na to sama ziemia ogrodowa i filtus start, to wszystko przykrylem zwirem. wydaje mi sie ze 1/3 jest pokryta roslinami a raczej napewno. Sory za jakosc ale robione tel: http://img824.imageshack.us/i/lgim0543.jpg/Pethro czy ty robisz takie dawki tych nawozow jak ja podalem we wczesniejszym poscie czy proponujesz mi to jakos inaczej porozcienczac tzn w innych ilosciach, i czy NPK mieszac razem czy kazdy osobno??
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 22, 2010, 20:08:38 wysłane przez marcino8819 »
|
|
|
|
|
|