Evrath
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #450 : Wrzesień 10, 2008, 14:44:20 » |
|
Nie, nie. W pierwszym pytaniu ten piasek rzeczny potrzebuje jako jeden ze skladnikow do tej "mieszanki", ktora idzie pod zwir. Jako podloze gorne zastosuje zwir o malej granulacji, tak jak napisales  . Mhmmm w takim razie skocze po drobniejszy keramzyt. Niestety na temat stezenia NPK nic nie pisze, natomiast ph to 5,5-6,5. EDITBylem we wszystkich sklepach ogrodniczych w moim miescie (a sa ich 3, Zgierz malym miastem jest, heh) o drobniejszy keramzyt i nigdzie nie maja mniejszego od tego co mam. Czy ewentualnie moglbym w jakis sposob rozdrobnic ten keramzyt, ktory juz mam? Np. mlotkiem  Pozdrawiam ->
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 10, 2008, 20:06:31 wysłane przez Evrath »
|
|
|
|
|
wulo
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #451 : Wrzesień 11, 2008, 07:13:28 » |
|
Wiesz, ja też w swoim małym mieście szukałem właściwej ziemi ogrodowej i składników do niej, ale w końcu kupiłem dobre gotowe podłoże na bazie: torfu wysokiego, piasku, gliny i włókna kokosowego o nazwie ActiSubstrate firmy Aquael; uważam, że jest to bardzo dobre i żyzne podłoże wymyślone przez znanego akwarystę Mariana Wojtaszka www.aquakris.pl obejrzyj sobie stronę i poczytaj. Istnieje też film o zakładniu zbiorników na tym podłożu, ale:) nie wiem gdzie go kupić; mi udało się kiedyś na giełdzie w Łodzi zakupić ten film. Akwarysta ten od wielu lat zajmuje się zbiornikami wyłącznie LT. Wulo
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 11, 2008, 08:17:41 wysłane przez wulo »
|
|
|
|
|
wulo
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #452 : Wrzesień 11, 2008, 08:30:08 » |
|
Czy może ktoś odpowiedzieć na moje pytanie!
Słuchajcie czy okrzemki w LT same mijają, czy trzeba w tym im pomóc w jakiś sposób? U mnie osiedliły się na żwirze w 3 tygodniu życia zbiornika zaraz po ustapieniu pierwotniaków (mleczna woda); teraz jest już 6 tydzień i okrzemki nie ustepują, zielonych glonów raczej nie ma wiele, w sumie w ogóle. Po 6 tygodniach podmieniłem pierwszy raz wodę 25%.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 12, 2008, 06:32:37 wysłane przez wulo »
|
|
|
|
|
Evrath
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #453 : Wrzesień 11, 2008, 11:19:01 » |
|
Mozna prosic o nazwe tego filmu? Porozgladam sie po sklepach internetowych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wulo
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #454 : Wrzesień 11, 2008, 17:02:10 » |
|
Nazwa filmu to Świat Roślin. Kiedyś był w internecie łatwo dostępny ale teraz go nie widzę. Natomiast zadzwoń do firmy Plantis i zapytaj bo ja kupiłem właśnie u nich ten film na giełdzie w Łodzi. Obejrzałem go już z 10 razy, żeby więcej zrozumieć i zapamiętać. Poczytaj może też na www.aquakris.pl, to jest strona M. Wojtaszka o akwariach LT. Uważam, że jego substrat jest ok i nie trzeba latać po mieście i szukać składników (przechodziłem przez to osobiście). Rozprowadza go firma Aquael, z która M. Wojtaszek ma kontakt. Jedna rzecz tylko jest ważna, żeby w akwarium mieć korzeń, co równiez jest opisane na www.aquakris.pl , korzeń pomaga w utrzymaniu równowagi biologicznej, delikatnie obniża PH, zakwasza wodę, ja mam korzeń mangrowca.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 12, 2008, 06:50:01 wysłane przez wulo »
|
|
|
|
|
Stig_2
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #455 : Wrzesień 13, 2008, 21:49:27 » |
|
Witam witam ... jak cos zle napisze to sorki ^^ Mam pytanko czy warto przerabiac moj zbiorniczek 112litrow na LT ? Jesli tak to jesli mogli byscie , podac co mam kupic, i jak to dno podmienic zeby wszystko bylo gotowe w 1 dzien  nie wiem czy to wykonalne ale chyba damy rade
|
|
|
|
|
|
|
|
|
groszek69
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #456 : Wrzesień 15, 2008, 16:36:27 » |
|
Hej - na pewno warto jeśli chcesz mieć ładne roślinki:))) Da się to zrobić w 1 dzień, ale przeczytaj uważnie cały wątek od początku - tam masz wszystkie informacje - ważne i nie do napisania w 1 poście. A teraz moje akwa (na pewno nie LT - tylko dno jest low;)) - zaktualizowałem opis TU(klik!). A to zdjęcie z 83 dnia po przycince i przesadzaniu (niestety nie mam z przed a był busz:)): http://groszek.private.saepia.net/akwarium/105/105_2008_09_15_1.jpg
|
|
|
|
|
|
250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy) 126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis 112L - Roślinne
"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
|
|
|
gadziol6
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #457 : Wrzesień 15, 2008, 18:16:02 » |
|
witam Czytam i czytam ten watek i postanowilem zrobic restart swojego baniaka tyklo mam pytanie ile potrzebuje wegla aktywnego mam 1500ml czy to starczy na zbiornik 240l brutto.Jeszcze jedno chce dodac do pomieszana FLORAN mam dwa opakowania po 4litry czy to mi starczy?  ?? 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 15, 2008, 19:02:49 wysłane przez gadziol6 »
|
|
|
|
|
|
Piterix
|
 |
« Odpowiedz #458 : Wrzesień 16, 2008, 06:30:36 » |
|
Starczy. Ja do swojej ziemi nie dodawałem węgla i też jest dobrze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andrzej72
|
 |
« Odpowiedz #459 : Wrzesień 16, 2008, 06:58:38 » |
|
Hej - na pewno warto jeśli chcesz mieć ładne roślinki:)))
Żeby mieć ładne rośliny wcale nie trzeba zakładać low-techa. Mało tego - są rośliny, które w typowym low-techu rosnąć niestety nie będą ze względu np na zbyt małą ilość światła, zakładając, że w LT światła jest mniej niż 0,5 W/litr. U mnie np. rośliny trawnikowe niestety nie rosną bo mam 0,3 W/litr. Podobnie z roślinami tzw. czerwono listnymi. Nie mam natomiast problemów np z kabombami, które dostałem od znajomego, a które były w fatalnym stanie - przycinałem je już dwa razy w ciągu miesiąca. A kabomba to roślina niby wymagająca mocniejszego oświetlenia. ile potrzebuje wegla aktywnego mam 1500ml czy to starczy na zbiornik 240l brutto.Jeszcze jedno chce dodac do pomieszana FLORAN mam dwa opakowania po 4litry czy to mi starczy?  ??  Wg mnie (i nie tylko) węgiel w podłożu jest zbędny. A Floran... w moim przypadku jest tak, że mam tylko ziemię bez żadnych keramzytów, floranów, piasku itp dodatków - po prostu ziemia i na to żwir i jest ok więc też zastanawiam się czy jest sens wydawać pieniądze na takie dodatki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kvasir
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #460 : Wrzesień 16, 2008, 11:47:58 » |
|
Keramzyt jest przydatny ze względu na swoją strukturę. Paczka 4L w OBI kosztuje 6,50 więc nie jest to jakiś majątek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #461 : Wrzesień 16, 2008, 20:50:43 » |
|
Wlasnie dzis zakupilam ziemie do palm i kaktusow ( sklada sie z torfu najwyzszej jakosci, ziemi kompostowej z dodatkiem gliny oraz piasku drenazowego).Zawiera mikro i makro elementy niezbedne do uprawy tego typu roslin. Kwasowosc odczyn pH 5,5-6. A teraz pytanko  - czy to sie bedzie nadawalo jako podloze do moich roslinek akwaryjnych ? I poniewaz niedawno byla przeprowadzka  z mniejszego do 275L by nie robic znowu zbyt wielkiego zamieszania moim rybeczkom ( nie narazac ich na ponowny stres) postanowilam posadzic roslinki w pojemnikach szklanych, na poczatku w innym duzym pojemniku. Jak juz sie dokladnie ukorzenia i zaaklimatyzuja przeniose do mojego akwa. Co o tym myslicie, czy uwazacie ze tak mozna zrobic ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #462 : Wrzesień 16, 2008, 21:00:23 » |
|
Oczywiscie narazie nie ma grama ziemi w moim akwa, jest tylko zwir, kamyki i korzenie. Pojemniki szklane sa na tyle duze by starczylo roslinkom i na tyle niewielkie (miseczki pojemnosci ok 250 ml ) by pozniej je wstawic do rozsunietego zwirku i zamaskowac szklo Pozdroweczki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andrzej72
|
 |
« Odpowiedz #463 : Wrzesień 16, 2008, 21:06:33 » |
|
gina2006 - nie pisz posta pod postem bo to olewanie pewnych zasad, a robisz to nie po raz pierwszy. Używaj przycisku ZMIEŃ po prawej stronie - w ten sposób edytujesz swojego poprzedniego posta. A co do ziemi - ważne jest aby nie była wzbogacana nawozami sztucznymi i innymi chemicznymi dodatkami. Przeczytaj co jest na opakowaniu - tam powinno pisać czy ziemia została wzbogacona w nawozy (na kupionej przeze mnie paczce ziemi pisało, że NIE JEST wzbogacana nawozami sztucznymi)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|