Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku
Strony: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 98
  Drukuj  
Autor Wątek: akwaria na bazie ziemi ogrodwej co i jak krok po kroku  (Przeczytany 688463 razy)
radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #210 : Luty 21, 2008, 22:25:54 »

Mam nadzieję że tego nie odebrałeś jako złośliwości z mojej strony :-) pozdrawiam jeszcze raz

baron
Nowy
*

« Odpowiedz #211 : Luty 21, 2008, 22:32:21 »

radula a u ciebie jak z tym low tech'em ? czy moze jakas hybrydka ? z czego zrezygnowales a co zostalo ?
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #212 : Luty 21, 2008, 22:38:15 »

Mam nadzieję że tego nie odebrałeś jako złośliwości z mojej strony :-) pozdrawiam jeszcze raz

Nie jestem taki Wink Nawet dziekuje Ci za to, ze zwróicłeś uwagę na mały błąd w moim temacie w galerii Smiley Już poprawione Smiley

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #213 : Luty 21, 2008, 23:04:32 »

siemka raffy swietne masz te akwarium fajnie lotoski ci sie wybarwiaja, ja juz nie dlugo tez zmienie ale nie moge dostac nigdzie ziemi
Sad taki kraj ze tylko kompost sprzedają, pomimo tego moje akwarium tez jest jak low tech zamiast ziemi mam muł nie odmulałem mojej 200l od marca
jak dam ziemie to sie dopisze do tematu i wzuce fotki
pozdrowienia

anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #214 : Luty 22, 2008, 07:45:30 »

anrd masz napowietrzanie włączone ? i jakie masz testy na no3 i po4
nalot ściągnij mechanicznie i zejdź z kh gh i ph w dół
Napowietrzanie to lekki ruch tafli wody + w nocy co 2h na 15 minut natleniacz.
Mam testy Rataja - podobno dobre. Pomiary pH, kH, NO2 i NO3 pokrywają się z tym co podaje JBL. Co do fosforu i żelaza nie wiem czy Rataj podaje dobrze bo niestety nie miałem z czym tego porównać. Może w sobotę uda mi się coś kupić.
Również w sobotę podmienię ze 20 litrów wody (10 litrów kranówki i 10 litrów destylowanej)i wezmę się za czyszczenie roślin choć podejrzewam, że te najbardziej zanieczyszczone niestety będę musiał spisać na starty.
« Ostatnia zmiana: Luty 22, 2008, 07:48:51 wysłane przez anrd » Zapisane

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #215 : Luty 22, 2008, 13:21:01 »

Akwarium 112l chodzi już 2 tygodnie na ziemi. W nim pływa radośnie 15 milinezji. Tylko roślinki kiepsko się mają, Starsze liście żółkną, robią się coraz cieńsze i znikają...nawet hygropila spermia tak ma (w drugim baniaku porosła mi chyba już wszytsko i nigdy nie było z nią źle). Tyko 1 roślinka ma się dobrze. Czy może to być wina słabego światła - 2x18w standardowe kupione z pokrywą - czy muszę wymienić świaetlówki - lub dołożyć ? - tylko to miał być Low Tech i raczej nie chcę ładować w niego więcej $ - pozatym jak dołożę światła to będę na 99% musiał nawozić wodę... i pewnie co2 się przyda... i skończy jak baniak obok - 216l a co tydzień 10 litrowe wiadro roślin z niego wycinać muszę... (aż żal to wyrzucać - ale jak po wycince zostawiłem w wiadrze z wodą i wystawiłem na allegro za 1 PLN - to zanim ktoś zalicytował... to połowa roślin zgniła - a śmierdziało... wywaliłem więc i na tym zakończyłem zabawę z oddawaniem czy sprzedawaniem roslin)

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #216 : Luty 22, 2008, 14:00:07 »

a jakie świetlówki masz te 18W??? standardowe Daylight???

radula a u ciebie jak z tym low tech'em ? czy moze jakas hybrydka ? z czego zrezygnowales a co zostalo ?

u mnie jest raczej hight-tech na ziemi ogrodowej:-))) [(mała hybrydka??:-)) ]
 oświetlenie to 4x18W (na przemian Osram Floura z narva Oceanic Light) + 2x8W (na bokach akwarium  PHILIPS  Aquarelle) + C02 z butli 1,5kg
« Ostatnia zmiana: Luty 22, 2008, 14:06:13 wysłane przez radula » Zapisane

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #217 : Luty 22, 2008, 14:05:35 »

Nie mam pojęcia jakie - takie jakie były standarodwo z pokrywą (wromark wormark czy coś 60cmx35cm) nic nie zmieniałem.

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #218 : Luty 22, 2008, 14:08:47 »

Akwarium 112l chodzi już 2 tygodnie na ziemi. W nim pływa radośnie 15 milinezji. Tylko roślinki kiepsko się mają, Starsze liście żółkną, robią się coraz cieńsze i znikają...nawet hygropila spermia tak ma (w drugim baniaku porosła mi chyba już wszytsko i nigdy nie było z nią źle). Tyko 1 roślinka ma się dobrze. Czy może to być wina słabego światła - 2x18w standardowe kupione z pokrywą - czy muszę wymienić świaetlówki - lub dołożyć ? - tylko to miał być Low Tech i raczej nie chcę ładować w niego więcej $ - pozatym jak dołożę światła to będę na 99% musiał nawozić wodę... i pewnie co2 się przyda... i skończy jak baniak obok - 216l a co tydzień 10 litrowe wiadro roślin z niego wycinać muszę... (aż żal to wyrzucać - ale jak po wycince zostawiłem w wiadrze z wodą i wystawiłem na allegro za 1 PLN - to zanim ktoś zalicytował... to połowa roślin zgniła - a śmierdziało... wywaliłem więc i na tym zakończyłem zabawę z oddawaniem czy sprzedawaniem roslin)
jak na love (low) techa masz oświetlenie ok  ale co do roślin to może masz żle dobrane ale potrzebują większego okresu do przystosowania sie do nowych warunków socjalno mieszkaniowych
« Ostatnia zmiana: Luty 22, 2008, 14:10:40 wysłane przez TURYSTA » Zapisane
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #219 : Luty 22, 2008, 14:35:15 »

Na wszelki wypadek zapytałem. Spokojnie czekam, (w końcu 1 akwarium już mam ;-) - to z tym LT mogę się pokusić o cierpliwość). Roślinki... raczej dobierałem do LT ale kilka mam z Hi więc - poczekam i napiszę co się stało - taki wątek jest bardzo przydatny - przeczytałem te ponad 30 stron na forum o holendrach i mam jakotakie pojęcie - ale trochę brakuje histori - co dzieje się z tymi akwariami, jak rozwiją się rośliny, jakich pierwiastków zaczyna brakować, itd. Narazie wszystko u wszytskich raczej OK więc za 2 miesiące będę miał ładny baniaczek (nawet jak kilka roślinek padnie - będzie miejsce dla tych rosnących obok ;-)) i za pół roku tez będize fany - a potem - dzisiaj tego jeszcze nie wiem... Ale jak będę wiedział to napiszę i ktoś za rok czytając ten wątek - też będzie miał szansę się dowiedzieć.

radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #220 : Luty 22, 2008, 18:32:21 »

a czy to nie jest tak że wziąłeś roślinki z hight tech do low tech i poprostu brakuje im światła i muszą się przystosować tak jak Turysta mówi ??
to od razu mi przyszło na myśl jak przeczytałem twojego posta ..

23.02.2008

Dzisiaj minął 6 tydzień od założenia zbiornika. Na ogół jest wszystko w porządku, choć troszkę NO3 mi brakuje i chyba K, więc dlatego rozpocząłem lekki dodatek KNO3
parametry na dzień dzisiejszy to:
ph-6,6-6,8
no3- teraz 5mg/l, choć przez ostatnie 2 tyg-->>> no3-0
no2-0
nh-0
po4-0,2
gh-9
kh-7

Świecę już 9h. A to jeden ze starszych liści który może wskazywać na braki: choć rośliny nadal rosną bardzo szybko !!!
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4c21d6b362a207b3.html

jeśli ktoś miał podobne objawy proszę o wiadomość.
« Ostatnia zmiana: Luty 23, 2008, 19:28:22 wysłane przez radula » Zapisane

anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #221 : Luty 24, 2008, 12:04:07 »

Radula mam podobnie z niektórymi roślinami. Starsze liście robią się bladozielone a potem pojawiają się w nich dziurki. Po kliku dniach liść staje się prawie przeźroczysty i odpada. Na razie jednak nic do akwa nie podaję oprócz CO2.
Mam też inny problem - otóż na liściach wielu roślin a  w szczególności na blyxi najstarsze liście porośnięte są krótkimi brązowymi włoskami o długości około 2-3 mm. Łatwo dają się usunąć jednak czyszczenie co 3-4 dni jest nieco uciążliwe.
Zacząłem podmieniać wodę co dziennie 5 litrów i raz w tygodniu w sobotę podmienię 15-20 litrów przy czym 50% z tego to będzie demineralka.  Zobaczymy ile to pomoże.

radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #222 : Luty 24, 2008, 13:51:57 »

Starsze liście robią się bladozielone a potem pojawiają się w nich dziurki. Po kliku dniach liść staje się prawie przeźroczysty i odpada. Na razie jednak nic do akwa nie podaję oprócz CO2.

nio dokładnie mam takie objawy podawanie CO2 nic nie pomaga, gdyż u mnie od samego początku CO2 podaje !! rozpocząłem podawanie kno3, aby podnieść no3 do poziomu 5mg/l i rezultat jest taki, iż rośliny okryły się pęcherzykami powietrza !!

i pozostaje jedno uzbroić się w cierpliwość i czekać na efekty :-))
« Ostatnia zmiana: Luty 24, 2008, 14:33:54 wysłane przez radula » Zapisane

anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #223 : Luty 24, 2008, 13:57:19 »

U mnie NO3 jest na poziomie 20-30 mg/l (wczoraj pomiar pokazał 20 mg/l) jednak Fe = 0, test na fosfor też pokazuje 0 i to od ponad 2 tygodni. Jeśli rośliny nadal będą tracić liście i marnieć to najprawdopodobniej w ciągu najbliższych 2 tygodni zacznę lekko podawać Fe oraz PG macro
Ale najpierw muszę pozbyć się brązowawych glonków szpecących roślinki.

seboxx18
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #224 : Luty 24, 2008, 14:03:15 »

ja tez mam te glony ino jak sie ich pozbyc
Strony: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 98
  Drukuj  

Skocz do: