Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Zrób to sam « Sam chcę zrobić akwarium - kilka pytań?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Sam chcę zrobić akwarium - kilka pytań?  (Przeczytany 7447 razy)
Zibo
Zainteresowany
**

« : Styczeń 22, 2008, 12:16:54 »

Chciałbym sam zrobić akwarium, tylko czy mogę zrobić je z szyby o grubości 0.5cm z okna?

........
Jedyne za co musiałbym zapłacić to silikon akwarystyczny. Grin
Tata ma wprawę w cięciu szyb, kilka dość dużych szybek mam i mógłbym sobie zrobić jakieś 80L.  Good !

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 22, 2008, 12:22:24 »

Nie, to szkoło będzie zbyt kruche i za cienkie.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Zibo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Styczeń 22, 2008, 12:41:32 »

Ano mosz  Undecided i następne plany szlak trafił hehe

anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 22, 2008, 15:07:18 »

Ze zwykłej szyby możesz sobie zrobić malutkie akwarium - tak z 10-15 litrów (sam zrobiłem i mam kotnik  Grin) Większe (czyli takie o którym piszesz) ze zwykłej szyby bałbym się napełniać wodą.

Sławeek
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 22, 2008, 17:42:36 »

Zaraz nie zrażajcie chłopaka  Wink. Jeśli Twoje szkło jest typu "float"(pod światło idealnie  równe ) i masz     
 możliwość wyszlifować krawędzie warto spróbować , 5mm szkło to baniaczek max 50 l . Nie jest to proste ale do odważnych świat należy .Tu masz linka ładnie opisane co i jak krok po kroku http://www.akwarium-service.prv.pl/ .Pamiętaj aby uzywać silikonu akwarystycznego !!

Powodzenia  papa
Trulek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Styczeń 22, 2008, 20:38:35 »

Ja też myślę, że mały baniaczek można by spróbować sklecić jak chodzi o pojemność to raczej max 45 l  Cool. Do opisu podanego na wcześniej cytowanej stronie można dodać na co zwrócić uwagę:
- silikon z  dłuuuuugimm okresem ważności -  polecamy czarny
- dokładność przycięcia szyb kąty proste i żadnych szczerbień bo może się szybko skończyć pęknięciem
- oszlifowanie krawędzi na tzw ołówek  bezpieczniejsze w obchodzeniu i większa powierzchnia silikonu pomiędzy ściankami
- wewnętrzne rogi dobrze jest wypełnić warstwą silikonu o przekroju trójkąta równoramiennego bok grubości szyby (poprawi to szczelność)
- przy składaniu można spróbować wykorzystać zaciski meblowe do kątów prostych
- trzeba dać silikonowi dobrze wyschnąć
- i na koniec najpierw próba szczelności co najmniej 24 godziny napełnianie stopniowe 1/3, 2/3, całość na podłożu na którym będzie dobrze widać możliwy wyciek i nie zaleje nam całego mieszkania Wink
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Styczeń 23, 2008, 16:50:19 »

Ja też myślę, że mały baniaczek można by spróbować sklecić
Jeśli to jest szyba ze starego okna to odradzam.
Szyba taka po długim czasie nie jest równa ani nie ma tej samej grubości ...
Stara szyba okienna pod wpływem czasu i działania czynników atmosferycznych najprościej ujmując kruszeje. Traci swoje pierwotne cechy wytrzymałościowe.

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Styczeń 23, 2008, 16:58:02 »

ja bym nie użył szyby okiennej, także z innego powodu, przecierz okno myjemy taką chemią, że głowa boli ..... ja nawet z zewnątrz nie myję akwarium chemią, a co dopiero użyć szybę, na której było kiedyś tyle specyfików ......

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Sławeek
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Styczeń 23, 2008, 18:54:39 »

ja bym nie użył szyby okiennej, także z innego powodu, przecierz okno myjemy taką chemią, że głowa boli ..... ja nawet z zewnątrz nie myję akwarium chemią, a co dopiero użyć szybę, na której było kiedyś tyle specyfików ......
Chopie nie panikuj  Grin. Bedzie dobrze  Wink . Wszystko ładnie solą wymyć i gites  Smiley
fish000
Stały użytkownik

mały elektronik :D ( słóżę pomocą)

« Odpowiedz #9 : Luty 24, 2008, 21:51:47 »

a ja kiedyś robiłem akwarium z materiałów z piwnicy Smiley
było to akwa o pojemności ok 50 litrów tylko ze kleiłem je z grubych 6mm szyb z półek z mebloscianki Smiley
Wszystko było ok tylko ze nie miałem gdzie oszlifowac i 10 centymetrów od góry mi przeciekało troszeczke no ale trzymało cały ciężar wody no i jak na pierwsze akwa to było ok Smiley teraz moja dziewczyna hoduje w nim chomika czyli jest wykorzystane

166 litrów -ogólne
3x zbrojnik niebieski
2x kirysek spiżowy
2x czarna tetra
6 rozbora klinowa
14x neon inessa
4x danio lamparcie
c_l_s
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Grudzień 14, 2008, 13:24:33 »

ale bajki opowiadacie ja zrobiłem 45l akwarium (50x30x30) z szyby która ma moze z 15 lat i grubosc tylko 3mm
co prawda zorbiłem najpeirw konstrukcje z kontownika 2x2  który w niczym nie przeszkadza bo w rogach i tak przewaznie syfu najwiecej ,wiec przynajmniej jest to zasłoniete

szyby obsadzałęm w konstrukcji  na zwykły silikon sanitarny ale od srodka dałem akwarysyczny i wszytko pieknie ładnie juz stoi z woda do pełna i rybkami od jakis 5 dni 
katani
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Grudzień 14, 2008, 13:50:22 »

ale bajki opowiadacie ja zrobiłem 45l akwarium (50x30x30) z szyby która ma moze z 15 lat i grubosc tylko 3mm
co prawda zorbiłem najpeirw konstrukcje z kontownika 2x2  który w niczym nie przeszkadza bo w rogach i tak przewaznie syfu najwiecej ,wiec przynajmniej jest to zasłoniete

szyby obsadzałęm w konstrukcji  na zwykły silikon sanitarny ale od srodka dałem akwarysyczny i wszytko pieknie ładnie juz stoi z woda do pełna i rybkami od jakis 5 dni 

Owszem tylko w tym przypadku cały nacisk idzie na ramę nie na spoiny i szyby. Ja bym nie kleił akwarium z szyb okiennych. poszukaj na allegro i kupisz taki zbiornik za śmieszne pieniądze. A jak ci zaleje np parkiet i ten do rana spuchnie to będziesz miał kilka
stówek w plecy.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 14, 2008, 13:52:03 wysłane przez katani » Zapisane

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: