Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Zibo - 40L - ogólnie wszystkiego max :-)
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Zibo - 40L - ogólnie wszystkiego max :-)  (Przeczytany 15734 razy)
eowyn13
Nowy
*

« Odpowiedz #30 : Styczeń 21, 2008, 10:09:08 »

Mi się podoba. Bardzo fajny efekt uzyskałeś i  nie jest najgorzej z tą obsadą. Ja zresztą sama ma małe akwarium i  tez kto mógłby się przyczepić do do ilości rybek.

Akwarium: malutkie... 25l
Gurami Mozaikowe (śliczny samiec)
Dwa kiryski Lamparcie (tylko że nie mają kropek na płetwie grzbietowej; może jednak nie lamparcie??)
Jeden zbrojnik niebieski (glonojad, odkurzacz)
3samce gupika
2samice gupika
2gupiki cięż
adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #31 : Styczeń 21, 2008, 10:26:08 »

Tak, kamyszki sam układałem. Mieczyki i molinezje oddam, jak znajdę nabywcę Smiley
Z przodu roślinka za 8zł, wiem że marna, no może odrzyje a może kibel zaliczy Grin. Akwarium mam od czwartku.
Na tylnej ściance sa trzy roślinki, na środku moczarka, te wodorosty z lewej to nie wiem czy tez nie moczarka, a ta roślinka z prawej tuż za bombelkami powietrza jest sztuczna Grin Grin i nie znam nazwy roślinki z prawej strony akwarium.
W rzeczywistości akwarium wygląda dość ładnie, pomyslę nad zmianą - wywalić zamek a wstawie może jakąś ładną większą roślinkę, chyba że uda mi się kupić korzeń, nieduży, ale wygotowany żeby nie wypływał Smiley

Aha, gupik mi dziś z rańca padł, dlatego podałem że mam jednego. Dokupię ze 3 samiczki bo mam samca.

Pozdrawiam  papa
zameczek gustowny
świetna obsada
tylko ze na 100 litrów
niedlugo wiecej ryb padnie
i małe pytanko czy kamyszki to sa skamieniałe myszki?Huh?

Zibo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #32 : Styczeń 21, 2008, 12:17:34 »

Dzięki Wszystkim za opinie  Grin Grin Grin

skamieniałe myszki? normalne kamieni  Good !
spoko, napaleniec raczej jestem i nie długo zmienie akwa na większe chociaż 100L Cheesy
wieczorem pstryknę nowe fotki i podmienie w pierwszym poście.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #33 : Styczeń 21, 2008, 13:08:51 »

Jest bardzo możliwe, ze w akwarium masz za duzo NO2. Akwarium dojrzewało bez ryb i po 2 tygodniach dostało kopa w postaci związków azotu od tych wszystkich molinezji, mieczyków i gupików a także zbrojnika. Podmień codziennie ok 20% wody na świeżą, odstaną aby usunąć trucizny z wody bo Twoje akwarium zaczyna dopiero teraz dojrzewanie na maksa.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Zibo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #34 : Styczeń 21, 2008, 13:35:36 »

Ok, tak zrobie, ale od jutro bo jak teraz naleje wody to musi się odstać 24h.
Akwarium dojrzewałe bez rybek, racja, ale miało dojrzewać z rybkami? To co to znaczy że akwarium dojrzewa, bo myślałem że ma dojrzewać bez rybkek.?

P.S. Garbaty gupik OFF  Angry

sircula
Bywalec

« Odpowiedz #35 : Styczeń 21, 2008, 15:17:39 »

.
Akwarium dojrzewałe bez rybek, racja, ale miało dojrzewać z rybkami? To co to znaczy że akwarium dojrzewa, bo myślałem że ma dojrzewać bez rybkek.?
Różne są zdania na ten temat. Czasami dobrze jest wpuścić jakąś forpocztę molinezjowo-gupikową aby wspomagała dojrzewanie. Zdania jak powiedziałem są jednak w tym temacie podzielone. Natomiast imho gdy juz akwa dojrzeje bez rybek, należy wpuszczać rybki powoli , nie wszystko naraz, właśnie żeby nie było skoku NO2.
Pozdr

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
seba75
Gość
« Odpowiedz #36 : Styczeń 21, 2008, 23:07:36 »

cykl dojrzewania bez rybek - dodawanie amoniaku kazdego dnia i dokladne testy, stezenie azotanow i amoniaku wzrasta i stymuluje pojawienie sie wiekszej ilosci rybek. gdy amoniak zostaje zjedzony przez bakterie w filtrze a nastepne testy nie wykazuja jego obecnosci na drugi dzien mozna wposcic rybki - tak po krotce  Wink
Zibo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #37 : Styczeń 22, 2008, 12:46:50 »

Czyli chyba dobrze zrobiłem, bo stało dwa tygodnie, następnie w jeden wieczór wpuściłem molinezje, rano gupiki i mieczę, a na wieczór znów neonki. w miedzy czasie glonojada, a kiryski dokupiłem i są też z opóźnieniem wpuszczone.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #38 : Styczeń 22, 2008, 12:49:38 »

Zibo, pojęcie "nie wszystkie na raz" oznacza, ze pomiędzy jednym a drugim gatunkiem dobrze, zeby było ok tygodnia przerwy a nie jak u Ciebie 12 h.

Pozdrawiam,
Emi

Zibo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #39 : Styczeń 22, 2008, 14:21:35 »

Emi, to przeczytaj tytuł mojego tematu  Good ! Good ! i tak wyszło że między wpuszczaniem rybek miałem odstępy 12h i żyją. Nie licząc gupików Grin, ale one były garbate.

Spoko, dopiero zaczynam być żółtodziobem akwarystą Cheesy

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #40 : Styczeń 22, 2008, 15:29:18 »

Wiesz, to śmieszy tylko raz i to tylko po piwie. Gupiki były garbate bo były chore. Nie będę pisała, ze to przez Twoje błędy początkującego ale czasem warto zastanowić się jak polepszyć byt rybom zwłaszcza kiedy pod ręką masz takie wsparcie w postaci bardziej doświadczonych akwarystów jak sircula, sebo czy adriano. Korzystaj z ich wiedzy.

Powodzenia  Good !

Pozdrawiam,
Emi

5blue5
Bywalec

Nie ma lepszego od Neona Czerwonego!!!

« Odpowiedz #41 : Styczeń 22, 2008, 19:35:16 »

Po upływie dwóch tygodniach wpuszczasz np 20% swojej obsady po tygodniu 30% i na koniec np za miesiąc wpuszczasz to ostatnie 50%.To moje zdanie.Ja kiedyś wpuściłem do swojego pierwszego akwarium 25l po 15 minutach od zalania i wszystkie zdechły.pierwsza pierwszego dnia potem 3 dni później połowa, tydzień później wszystkie ryby oprócz bojownika.Bojownik zdechł po 2 tygodniach.
A znowu u mojego kolegi 24H odczekał zdechły po tygodniu potem zalał znowu akwarium 2 dni odstało też zdechły.
No i ostatni raz zalał akwarium tydzień powstało i ryby przeżyły.
Ja jak będę zakładał 140l to po upływie 3 tygodni wpuszczę 2 gupiki a 5 dniach Neony.
ps.Pierwszy raz słyszę żeby akwarium dojrzewało z rybami?Moim zdaniem akwarium dojrzewa dobrze w miesiąc czyli 3 tygodnie i ten tydzień z rybami.Czyli 4 -5 tygodni.

Widzew Łódź
Prosta rzecz śnić ten sen tak niewinnie jak marzyciel
Życie jak mecz jeden mecz który ważniejszy jest niż życie
Spójrz na niebo poczuj siebie zanim złapiesz oddech
marnes
Stały użytkownik

Ciekawe czy można hodować taką rybkę w domu...

« Odpowiedz #42 : Styczeń 22, 2008, 20:22:47 »

no przepiekny Harry Potter   Wink
A co do niego masz, fajna książka Smiley nie narzekam Cheesy
Ech...ten głupik to faktycznie wyglądał marnie... ja uważam że głupiki powinny mieć min.40l Grin
« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2008, 20:29:17 wysłane przez marnes » Zapisane

GG 10744841 Mój były mały pies teraz jest większy
Remi Akwafan
Nowy
*

I love Fish!

« Odpowiedz #43 : Styczeń 24, 2008, 20:56:16 »

Ile masz te mieczyki?? Narazie to bysiory z nich nie są. Ładne akwarium, ale pls wywal ten zamek. Korzeń jak wstawisz będzie bardziej naturalnie.  ogólnie ładne akwarium  Shocked Fajnie
Sebastian297
Nowy
*

« Odpowiedz #44 : Styczeń 24, 2008, 21:08:54 »

Mi te akwaruum sie bardzo podoba wszystko ok i te kamienie tak ładnie poukładane  Smiley Wink Cheesy

Akwarium 30 l
4 gupiki
4 kiryski
4 neonki innesa
4 neonki czarne
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  

Skocz do: