Zibo
Zainteresowany

|
 |
« : Styczeń 19, 2008, 13:54:06 » |
|
Akwarium chyba 40 litrów Filtr wewnętrzny: Aqua Szut Kameleon 280 Napowietrzacz Hailea ACO-2201 Grzałka AquaSzut 50W Oświetlenie 1x żarówka Philips energooszczędna 11W Temperatura:24° Celsjusza 75.2° Fahrenheita Roślinki:5x Moczarki reszty nie znam Rybki:2x Molinezja Black Molly (Poecilia latipinna) 2x Mieczyk (Xiphophorus helleri) 1x Gupik pawie oczko (Poecilia reticulata) 4x Kirysek Sterby (Corydoras sterbai) - nie wiem do końca czy to te, bo moje są szare gładkie jak karpie  10x Neon Innesa (Paracheirodon innesi) 1x Zbrojnik lamparci (Glyptoperichthys gibbiceps)  Wiem że mam złą obsadę ale nie mam komu oddać mieczyków i molinezji. 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 29, 2008, 12:21:39 wysłane przez Zibo »
|
|
|
|
|
Idd
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 19, 2008, 15:49:32 » |
|
Mi się ogólnie akwa podoba. Tylko ten zamek taki jakiś mało podwodny  A te kamienie to sam układałeś? Fajne ; ) Troszkę ta roślina z przodu wygląda dość marnie, psuje ogólny wygląd. Ile masz to akwa? Jeśli krótko, może jest to spowodowane transportem, z czasem odbije. Obok moczarki rośnie chyba kabomba jeśli się nie mylę? Nie znam się zbyt na roślinach wodnych  A dla gupika dokup jeszcze jednego, żeby była parka. Chyba, że nie chcesz, żeby się rozmnażały... Akwa fajne, pozdawiam!
|
|
|
|
|
|
60l. , 25l. ; D
|
|
|
patryk90
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 19, 2008, 15:58:59 » |
|
Masz zamale akwarium na mieczyki i na molinezje chyba tez. Ogólnie masz przerybienie. Ale ogolnie mi sie podoba. Za zameczek moze jakis kozen
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 19, 2008, 16:01:09 wysłane przez patryk90 »
|
|
|
|
|
|
Łukasz!1993
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 19, 2008, 16:08:10 » |
|
Ładne tylko mieczyki i molinezje wymagają większego akwarium. Gupiki żyją co najmniej w parach, a koło moczarki to jest kabomba jak mówiła Idd.No i zamek niezbyt ale to kwestia gustu. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zibo
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 19, 2008, 16:09:40 » |
|
Tak, kamyszki sam układałem. Mieczyki i molinezje oddam, jak znajdę nabywcę  Z przodu roślinka za 8zł, wiem że marna, no może odrzyje a może kibel zaliczy  . Akwarium mam od czwartku. Na tylnej ściance sa trzy roślinki, na środku moczarka, te wodorosty z lewej to nie wiem czy tez nie moczarka, a ta roślinka z prawej tuż za bombelkami powietrza jest sztuczna  i nie znam nazwy roślinki z prawej strony akwarium. W rzeczywistości akwarium wygląda dość ładnie, pomyslę nad zmianą - wywalić zamek a wstawie może jakąś ładną większą roślinkę, chyba że uda mi się kupić korzeń, nieduży, ale wygotowany żeby nie wypływał  Aha, gupik mi dziś z rańca padł, dlatego podałem że mam jednego. Dokupię ze 3 samiczki bo mam samca. Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anrd
|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 19, 2008, 16:20:03 » |
|
Przez ten zamek i elegancko poukładane kamyczki całość wygląda niesamowicie .... nienaturalnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
memozee
tańcząca z welonem
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 19, 2008, 16:20:45 » |
|
jak sam napisałeś-oddaj molinezje i mieczyki  akwarium masz od czwartku? dojrzewało??  sztuczną roślinkę wyrzuć. Z czasem stanie się świetnym łapaczem glonów  zamek zamień na korzeń-będzie wyglądał dużo lepiej  te kamienie nie wygladają naturalnie-spróbuj przykryć je trochę jakąś rośliną, może mchem albo wgłębką No, to życzę miłej zabawy w akwarystę 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 19, 2008, 16:22:35 wysłane przez memozee »
|
|
zbieram na szczęście, kto się dołoży?  To nie jest koniec, to nawet nie jest początek końca, to dopiero koniec początku.
|
|
|
marnes
Stały użytkownik

Ciekawe czy można hodować taką rybkę w domu...
|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 19, 2008, 17:02:15 » |
|
Ech...[...] nie polecał bym korzenia poukładał kamienie więc tam też muszą być jakieś kamienie korzeń nie będzie pasował do reszty... ...ale tak to ładne przynajmniej nie masz glonów nie mogę się ich już pozbyć od ładnych paru miesięcy ale teraz postanowiłem że nie będę włączał światła tak przez ładne pare dni  Ale do tematu to tak: OBSADA: To co na górze WYGLĄD: Ładne oprócz zameczka, jeśli chcesz go na coś zamienić to zamień na takie same kamienie(układane) jak przy lewej stronie akwarium...ja bym nie dawał korzenia bo by nie pasował do reszty OGÓLNIIE:Ładne... ...Pozdrawiam i życzę ładnych paru akwarii... 
|
|
|
|
|
|
GG 10744841   Mój były mały pies teraz jest większy
|
|
|
|
sircula
|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 19, 2008, 17:14:28 » |
|
Zdecydowanie natychmiast i w szybkim tepie pozbył bym się tego zamku!!!Chyba, że biotop Beowulfa robisz hehe. Warto też troszke przemeblować kamyczki aby naturalniej sobie leżały. W naturze żadko coś jest pod kątem 90 stopni poukładane:) ... Pozdr
|
|
|
|
|
|
|
|
|
HellgatE
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 19, 2008, 18:32:04 » |
|
No przerybienie masz. Ale akwarium jest małe i podziwiem cię że zrobiłeś coś tak ładnego, te ładne kamienie przykryłbym mchem jawajskim, i rzeczywiście usunoł zameczek i dał korzeń albo jakiś fajny niekrztałtny kamień  . Pozdro dla Ciebie i twoich rybek 
|
|
|
|
|
|
 Mieczyk  i Molinezje Moje GG : 10710353 
|
|
|
Zibo
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 19, 2008, 18:54:20 » |
|
Dzięki za odpowiedzi, za te dobre - podtrzymujące na duchu, jak i za te bardziej krytyczne - motywujące  Tak, akwarium dojrzewało. Liczę od czwartku bo wtedy wpuściłem rybki. No jak mam wyławiać te rybki to szlak mnie trafia, ale coś zmienie i wywalę ten zameczek. Nie mam takich fajnych kamieni, ale może coś wynajdę bo od razu mi makówa ruszyła i wyobrażam sobie nowy skalniak. Co mi polecicie na mętną wodę. Filtr chodzi 24 na dobe, wyczyszczony, ale już widzę że troszkę mętnieje, kiryski czyszczą, pokarm w małych ilościach. Mam kroplę do optycznego czyszczenia wody, ale to nie pomaga.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anrd
|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeń 19, 2008, 18:57:24 » |
|
A ile czasu akwarium dojrzewało? Żwir porządnie masz wypłukany ? I nie lej chemii do zbiornika. Mam kroplę do optycznego czyszczenia wody, ale to nie pomaga.
A co to takiego? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : Styczeń 19, 2008, 18:57:37 » |
|
świec krócej i pilnuj no3 i po4
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zibo
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #13 : Styczeń 19, 2008, 20:07:09 » |
|
Te krople to: TROPICAL CRISTAL - wybielacz optyczny http://allegro.pl/item298799934_tropical_cristal_30ml.html#photoNo akwarium dojrzewało więcej jak dwa tyg. Świecę 12h, muszę kupić test i sprawdzić "parametry" wody. Wogole mnie to wkurza bo ciągle coś się dzieje, gupik kipnie woda mętnieje. Muszę kupić większy zbiornik ale to w przyszłości, miejmy nadzieje niedalekiej. Jak tą wodę wyczyścić do krystaliczności prawie, oprócz wymiany?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 19, 2008, 20:10:40 wysłane przez Zibo »
|
|
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #14 : Styczeń 19, 2008, 23:28:52 » |
|
musisz czekać sama się wyklaruje -tylko skróć czas świecenia jak pisał TURYSTA[ a wymiana nic nie pomoże tylko zaszkodzić by mogła]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|