Jolka
Nowy

|
 |
« : Styczeń 17, 2008, 15:21:11 » |
|
Mam w zamiarze kupić do mojego 100l - owego akwarium trzy-cztery Pielęgnice Papuzie. Wiem iż są nieprzyjazne więc będzie to akwarium jednogatunkowe. Jeśli wiesz coś o tych rybach np. co jedzą? jakie lubią roślinki? jaka lubią temperatórę? czy też jakiego sprzętu potrzebują? to była bym wdzięczna za takiego rodzaju wiadomości, bo w internecie nic nie mogę znaleść a w sklepach mało mówią.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 17, 2008, 16:17:21 » |
|
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 17, 2008, 17:24:56 » |
|
Mam w zamiarze kupić do mojego 100l - owego akwarium trzy-cztery Pielęgnice Papuzie. za małe akwarium, nie nadaje się dla tych 'mutantów' .... może lepiej wybierz coś innego ?
|
|
|
|
|
|
 >>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
patryk90
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 17, 2008, 17:32:54 » |
|
A wiec tak. Jedza wszystko co wrzucisz- ochotke pochlaniaja w kostkach, co do roslinek nie wiem sam mam z nimi akwarium bez roslinne( moj błąd) ja mam chyba 26 stopni, nie pamietam a niechce mi sie schodzic sprawdzac  co do sprzetu to, to co w kazdym akwarium. Pewnie kazdy bedzie ci te ryby odradzal ale ja ci je polecam, nie ma problemow z rozmnarzaniem( nie moga sie rozmnarzac), nigdy mi zadna nie zdechla a mialem kilka przygód z akwarium, robia sobie zarabiste " norki" wyzucajac nie potrzebne kamienie, piasek. Nie pokalecza sie na wzajem bo nie ruszaja zbytnio pyskiem nie sa wstanie sie ugrysc. A ogólnie to fajnie wygladaja
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 17, 2008, 17:37:09 » |
|
jedynie co powiem, to że szkoda ryb, sam bym na pewno nie kupił tak upośledzonych ryb, to sa poprostu kaleki ..... i w dodatku sztuczne kolory ..... jeśli jednek się zdecydujesz (może nie ? ) to napewno nie karm ochotką i już napewno żadną mrożonką w całości w kostce .....  pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 17, 2008, 18:36:57 » |
|
Lepiej zacznijmy od tego, że papuzie nie nadają do 100L. Sam widziałem grube, 30cm bydlęta .. prawie jak pawiooka.
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
patryk90
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 18, 2008, 14:39:02 » |
|
Akurat moje papuzie jedza ochotke i jest odrazy zjedzona, a jak wrzyce jakies inne zarcie to nawet czasami cos zostawiaja. Karmie je jeszcze jakims suchym pokarmeme w granulkach
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cyga
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 21, 2008, 21:11:30 » |
|
Te pielęgnice pawiookie są piękne sam chciałem wrzucić je do akwarium ale 720 nie mam co zrobić z moimi bestiami. Pawiookie najlepiej rzebyś sobie założyła w tym 100 l akwarium jakiś odchów molinezji lub gupików a kupiła jakieś większe akwarium tak ok 300l a pielęgnice by jadły te molli lub gupiki jak by ci sie zaczęły rozmnażać a dla pielęgnic był by to najlepszy pokarm i najzdrowszy myśle ,że trzeba by wrzucać tak ok. 30 rybek raz w tygodniu a resztę uzupełnić ochotką. Powodzenia.
|
|
|
|
|
|
60 l żabki szponiaste 210 l barwniaki czerwonobrzuche 30 l salvini
|
|
|
Cyga
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 21, 2008, 21:13:09 » |
|
sorka pomieszało mi sie ale papuzie terz są super
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 21, 2008, 21:24:23 » |
|
30 rybek raz w tygodniu a resztę uzupełnić ochotką. Powodzenia.
bzdury opowiadasz ! ryby karmimy RÓŻNYMI pokarmami mrożonymi, kryll, artemia, wodzień, ochotkę stosuje się żaaadko, jest bardzo kaloryczna i do tego niezbyt zdrowa .... po co .... skoro są inne bardziej odżywcze mrożonki przesadziłeś z tymi rybkami, pokarm powinien być urozmaicony suche najróżniejsze, w tym z witaminiami, mrożonki ...... pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
patryk90
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 22, 2008, 14:18:32 » |
|
No z tym narybkiem do jedzenia to trożke przesada 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cyga
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeń 23, 2008, 10:55:14 » |
|
Raz gupika raz moli i będzie urozmaicone 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #12 : Styczeń 23, 2008, 13:02:55 » |
|
gościu czy ty wogóle zdajesz sobie sprawę co to jest urozmaicone jedzenie  że co dasz raz moli raz gupika i juz wszystko ok ? a związki balastowe ? a chityna ? to jedne z bilona składników które muszisz zapewnić, owszem możesz urozmaicać dietę narybkiem, ale bez przesady, podstawą diety ryb akwariowych są mrożnonki (ale wcale nie mięso) radze troszkę poczytac pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
patryk90
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #13 : Styczeń 23, 2008, 14:18:09 » |
|
Misquamacus widze ze z ciebie diabetyk to co bys poradzil z mrozonek dla neonek bo karmie tylko roznym pokarmem suchym na przemian?? no i chce wzucic cos innego.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #14 : Styczeń 23, 2008, 14:24:15 » |
|
diabetyk=osoba chora na cukrzycę , więc może dietetyk? Dla neonek polecam mrożonki : artemia szklarka ,wodzień , daphnia... byle nie wątroba nie komar ,nie ochotka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|