Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « chcę kupić Pielęgnice Papuzie
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: chcę kupić Pielęgnice Papuzie  (Przeczytany 6663 razy)
Jolka
Nowy
*

« : Styczeń 17, 2008, 15:21:11 »

Mam w zamiarze kupić do mojego 100l - owego akwarium trzy-cztery Pielęgnice Papuzie. Wiem iż są nieprzyjazne więc będzie to akwarium jednogatunkowe. Jeśli wiesz coś o tych rybach np. co jedzą? jakie lubią roślinki? jaka lubią temperatórę? czy też jakiego sprzętu potrzebują? to była bym wdzięczna za takiego rodzaju wiadomości, bo w internecie nic nie mogę znaleść a w sklepach mało mówią.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 17, 2008, 16:17:21 »

Tu coś znajdziesz:

http://en.wikipedia.org/wiki/Flowerhorn
http://www.akwapodlasie.org/viewtopic.php?p=13704&sid=838c240c762b099b39e569e17911981f#13704
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=9345.msg71876
http://www.aquaforum.pl/viewtopic.php?t=3010
http://www.zwierzaki.org/index.php/topic,2569.msg45969.html#msg45969

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Styczeń 17, 2008, 17:24:56 »

Mam w zamiarze kupić do mojego 100l - owego akwarium trzy-cztery Pielęgnice Papuzie.
za małe akwarium, nie nadaje się dla tych 'mutantów' .... może lepiej wybierz coś innego ?

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
patryk90
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Styczeń 17, 2008, 17:32:54 »

A wiec tak. Jedza wszystko co wrzucisz- ochotke pochlaniaja w kostkach, co do roslinek nie wiem sam mam z nimi akwarium bez roslinne( moj błąd) ja mam chyba 26 stopni, nie pamietam a niechce mi sie schodzic sprawdzac Cheesy Cheesy co do sprzetu to, to co w kazdym akwarium. Pewnie kazdy bedzie ci te ryby odradzal ale ja ci je polecam, nie ma problemow z rozmnarzaniem( nie moga sie rozmnarzac), nigdy mi zadna nie zdechla a mialem kilka przygód z akwarium, robia sobie zarabiste " norki" wyzucajac nie potrzebne kamienie, piasek. Nie pokalecza sie na wzajem bo nie ruszaja zbytnio pyskiem nie sa wstanie sie ugrysc. A ogólnie to fajnie wygladaja
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 17, 2008, 17:37:09 »

jedynie co powiem, to że szkoda ryb, sam bym na pewno nie kupił tak upośledzonych ryb, to sa poprostu kaleki ..... i w dodatku sztuczne kolory .....
jeśli jednek się zdecydujesz (może nie ? ) to napewno nie karm ochotką i już napewno żadną mrożonką w całości w kostce ..... Undecided
pozdrawiam

Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Styczeń 17, 2008, 18:36:57 »

Lepiej zacznijmy od tego, że papuzie nie nadają do 100L. Sam widziałem grube, 30cm bydlęta .. prawie jak pawiooka.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
patryk90
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Styczeń 18, 2008, 14:39:02 »

Akurat moje papuzie jedza ochotke i jest odrazy zjedzona, a jak wrzyce jakies inne zarcie to nawet czasami cos zostawiaja. Karmie je jeszcze jakims suchym pokarmeme w granulkach
Cyga
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Styczeń 21, 2008, 21:11:30 »

Te pielęgnice pawiookie są piękne sam chciałem wrzucić je do akwarium ale 720 nie mam co zrobić z moimi bestiami.
Pawiookie najlepiej rzebyś sobie założyła w tym  100 l akwarium jakiś odchów molinezji lub gupików a kupiła jakieś większe akwarium tak ok 300l a pielęgnice by jadły te molli lub gupiki jak by ci sie zaczęły rozmnażać  a dla pielęgnic był by to najlepszy pokarm i najzdrowszy myśle ,że trzeba by wrzucać tak ok.
30 rybek raz w tygodniu a resztę uzupełnić  ochotką.
Powodzenia.

60 l żabki szponiaste
210 l barwniaki czerwonobrzuche
30 l salvini
Cyga
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Styczeń 21, 2008, 21:13:09 »

sorka pomieszało mi sie ale papuzie terz są super

60 l żabki szponiaste
30 l salvini
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Styczeń 21, 2008, 21:24:23 »

30 rybek raz w tygodniu a resztę uzupełnić  ochotką.
Powodzenia.
bzdury opowiadasz !
ryby karmimy RÓŻNYMI pokarmami mrożonymi, kryll, artemia, wodzień, ochotkę stosuje się żaaadko, jest bardzo kaloryczna i do tego niezbyt zdrowa .... po co .... skoro są inne bardziej odżywcze mrożonki
przesadziłeś z tymi rybkami, pokarm powinien być urozmaicony suche najróżniejsze, w tym z witaminiami, mrożonki ......
pozdrawiam

patryk90
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Styczeń 22, 2008, 14:18:32 »

No z tym narybkiem do jedzenia to trożke przesada Tongue Tongue
Cyga
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Styczeń 23, 2008, 10:55:14 »

Raz gupika raz moli  i będzie urozmaicone  Grin

60 l żabki szponiaste
30 l salvini
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Styczeń 23, 2008, 13:02:55 »

gościu czy ty wogóle zdajesz sobie sprawę co to jest urozmaicone jedzenie Huh  Undecided że co dasz raz moli raz gupika i juz wszystko ok ? a związki balastowe ? a chityna ? to jedne z bilona składników które muszisz zapewnić, owszem możesz urozmaicać dietę narybkiem, ale bez przesady, podstawą diety ryb akwariowych są mrożnonki (ale wcale nie mięso)
radze troszkę poczytac
pozdrawiam  papa

patryk90
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Styczeń 23, 2008, 14:18:09 »

Misquamacus widze ze z ciebie diabetyk to co bys poradzil z mrozonek dla neonek bo karmie tylko roznym pokarmem suchym na przemian??
no i chce wzucic cos innego.
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #14 : Styczeń 23, 2008, 14:24:15 »

diabetyk=osoba chora na cukrzycę , więc może dietetyk? Dla neonek polecam mrożonki : artemia szklarka ,wodzień , daphnia... byle nie wątroba nie komar ,nie ochotka

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: