Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Ja tez mam akwarium  (Przeczytany 7815 razy)
5blue5
Bywalec

Nie ma lepszego od Neona Czerwonego!!!

« Odpowiedz #15 : Grudzień 30, 2007, 18:50:47 »

Marnes do cholery umiesz czytać?
Wszyskie gubiki są z mojej hodowli i nigdy oprócz tych dwóch które dostałem żadnych nie dokupywałem
On nie kupował gupików to jego własna hodowla.
miał tylko parkę na początek.
Ja bym na Pana miejscu kupił 350l Akwarium piękne rośliny.30 szt Gupików jakieś Neony przenieś zbrojniki.230 szt Gupików się sprzeda i będzie na nowy filtr np do 350l akwarium,lub do 270l
270l to teraz dobrze.No gupiki trochę problem z nimi jest.A jak sie znowu rozmnożą to będzie ich 600.I znowu większe akwarium.Nie ma co syzyfowa praca będzie.Trzeba sie pozbyć gupików np do 30 szt.Najlepiej same samce i po kłopocie.No i ze 2 zbrojniki bym oddał .
« Ostatnia zmiana: Styczeń 03, 2008, 18:20:07 wysłane przez 5blue5 » Zapisane

Widzew Łódź
Prosta rzecz śnić ten sen tak niewinnie jak marzyciel
Życie jak mecz jeden mecz który ważniejszy jest niż życie
Spójrz na niebo poczuj siebie zanim złapiesz oddech
wisnia_gc
Bywalec

« Odpowiedz #16 : Grudzień 30, 2007, 20:00:25 »

.230 szt Gupików się sprzeda i będzie na nowy filtr np do 350l akwarium.
Umiesz czytać 5blue5 Huh

A co do sprzedaży częśći gupikow to w toruniu jest problem.Nie raz pytalem w sklepach akwa. -czy chcieliby odkupić po 50 gr za sztukę .Można tylko zapomnieć o tym-nikt nie chciał.Nawet bylo tak że chciałem oddać za darmo i du..

Duże masz te gupiki Huh Napewno zaszedł chów wsobny i są pewnie dużo mniejsze niż powinny być...

5blue5
Bywalec

« Odpowiedz #17 : Grudzień 30, 2007, 20:03:07 »

.230 szt Gupików się sprzeda i będzie na nowy filtr np do 350l akwarium.
Umiesz czytać 5blue5 Huh
co masz na myśli wiśnia

Widzew Łódź
karpik05
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Grudzień 30, 2007, 20:13:01 »

Marnes do cholery umiesz czytać?
Wszyskie gubiki są z mojej hodowli i nigdy oprócz tych dwóch które dostałem żadnych nie dokupywałem
On nie kupował gupików to jego własna hodowla.
miał tylko parkę na początek.
Ja bym na Pana miejscu kupił 350l Akwarium piękne rośliny.30 szt Gupików jakieś Neony przenieś zbrojniki.230 szt Gupików się sprzeda i będzie na nowy filtr np do 350l akwarium.
270l to teraz dobrze.No gupiki trochę problem z nimi jest.A jak sie znowu rozmnożą to będzie ich 600.I znowu większe akwarium.Nie ma co syzyfowa praca będzie.Trzeba sie pozbyć gupików np do 30 szt.Najlepiej same samce i po kłopocie.No i ze 2 zbrojniki bym oddał .

Żona siedzi koło mnie i mówi-;ja to mam oddać moje kochane rybki,takie śliczne ,kolorowe;-

To taka kobietka że przeżywa nawet naturalne padnięcie jednej rybi,strasznie przeżywa.Ale masz rację -trzeba tak zrobić jak mówisz-koniecznie.Niestety ,ograniczone fundusze nie pozwalaja nam na nowe akcesoria ale te zaoferowane przez naszego kolęgę, myśle że będą ok.
Rzeczywiście nigdy żadnej rybki nie dokupilismy a jeszcze sporo wydaliśmy i żyją i też sie rozmnażają.
Dziekuje Ci za mile słowa i rady.
Prosze nie mow do mnie na pan ,tu jestesmy kolegami.
Jutro zacznę działać i napiszeę na forum jak mi idzie.
Mam drewnianą solidną konstrukcję pod obecne akwarium.Mam zamiar wzmocnić jeszcze bardziej tą podstawę pod te 270 l.akw.
Czy musi być stalowa-spawana.??co mi radzisz
pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2007, 21:09:26 wysłane przez Seboos » Zapisane
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Grudzień 30, 2007, 21:15:15 »

Żona siedzi koło mnie i mówi-;ja to mam oddać moje kochane rybki,takie śliczne ,kolorowe ;-)
Będziesz musiał jej to jakoś wytłumaczyć ... zwłaszcza że teraz masz tak jak pisał
Napewno zaszedł chów wsobny i są pewnie dużo mniejsze niż powinny być...
Więc nie jest to już aż tak dobre ... proponowałbym zostawić kilka najładniejszych samców lub (nie jednych i drugich bo dalej w akwa będziesz miał kazirodztwo Wink) samic i dokupić do tego odpowiednią ilość płci przeciwnej.

Wiem że trudno jest rozstać sie z każdą rybą - ale cóż czasami jest taka konieczność. Ja teraz robię segregację gupików, zostawiam tylko kilka samic (ładnych i płodnych z różnych odmian barwnych) i kilka samców + dokupię nieco świeżej krwi (samce) ... rybkom wyjdzie na dobre a i może jakiś ciekawszych kolorków się doczekam Smiley
Mam zamiar wzmocnić jeszcze bardziej tą podstawę pod te 270 l.akw.
Czy musi być stalowa-spawana.??co mi radzisz
Jeśli już masz solidną konstrukcję to możesz ją wzmocnić dodatkowo stalowym stelażem (spawanym) albo po prostu wzmocnić metalowymi kątownikami ... Musisz po prostu ocenić czy wytrzyma te ok 250 kg Smiley

5blue5
Bywalec

« Odpowiedz #20 : Grudzień 30, 2007, 23:22:58 »

Hmn ciężka sprawa mamy 260 gupików Huh
Może zostawić 110l i w nim same samice lub samce gupików? 2 Glonojady te mniejsze.
A do 270l resztę glonojadów i samce lub samice gupików.
Stolik pod akwarium.Najlepiej jak byś dał zdjęcie.Umocnienie by sie przydało na pewno.
Ps.Polecam sklep dużo i tanich roślin przydadzą sie do akwarium 270l,sprzęt i takie tam.
http://www.holenderskie.nazwa.pl/
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2007, 23:34:16 wysłane przez 5blue5 » Zapisane

Widzew Łódź
wisnia_gc
Bywalec

« Odpowiedz #21 : Grudzień 31, 2007, 11:37:27 »

5blue5 chodzi mi o to, że we wcześniejszym poście kolego napisał, że nie ma gdzie sprzedać gupików(żaden sklep nie chce ich kupić), a Ty dalej piszesz mu, żeby je sprzedał. Najpierw czytaj a potem udzielaj rad Wink

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Grudzień 31, 2007, 12:02:29 »

ujmę to w ten sposób
dla 260 gupików to nawet 1000l to za mało - poniżej 4l/szt chciałbyś tak mieszkać ?
w 270 15-20 to jest MAX
i najlepiej jedna płeć, żeby więcej się nie rozmnażały !
powiedz swojej żonce, że jak ryby mają być szczęśliwe, jak one nawet nie mają litra na głowe ?
to chyba nie jest wobec nich w porządku  Undecided
a zbrojniki .....
w 270 to możesz trzymac MAXYMALNIE 4 - zbrojników niebieskich (lub L-144) w ilości 1+3 (samiec i 3 samice)
i wywal te sztuczne rośliny przez okno
ta ''pompa'' na podłodze to penie filtr kubełkowy i bardzo dobrze to najlepsza filtracja
i koniecznie rośliny- duuuuuuuużo roślin
życze kilku przemyśleń .....

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
ganboui
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #23 : Styczeń 01, 2008, 13:01:03 »

i jak tam to nowe akwarium?HuhHuhHuh Roll Eyes

Maciek Cheesy 50L
karpik05
Nowy
*

« Odpowiedz #24 : Styczeń 01, 2008, 16:49:48 »

Witam.witam w nowy rok,jak tam glowy bolą ? bo mnie tak ale!!!!
zmieniłem szkiełko na większe ,rybek mam trochę mniej ale jeszcze będzie drastyczne cięcie.Dzisiaj rano jak wstalem to zobaczyłem jak maciupkie rybi zostają pokarmem dla samiczek.Musiala jakaś w nocy urodzić.
Wiele jest do zrobienia ---rośliny -teraz prawie zero.
tlo do zmiany,mam zamiar zrobić jakieś groty.Oj od cholery roboty ,zawsze człowiek coś zmienia.
A ta pompa JBL 250 to szału nie robi.Ma fajną deszczownie ale połowa tylko w miarę sika ,reszta otworów tylko aby coś tam leci.
Słaba reakcja regulatora na pompie a w sumie żadna,ciągle leci tak samo.
NO ale ;szarak; szaleje -może nogi wyciągnąć.

Zdjęcia z tel.kom.
MALY05
Bywalec

« Odpowiedz #25 : Styczeń 01, 2008, 17:05:25 »

no teraz mają o wiele więcej miejsca  Good ! a co to masz za telefon że takie ładne fotki wyszły.
A co dałeś do 110L Huh
Ps.nawet piwko się załapało  Grin

[45] [15] [4]
ganboui
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #26 : Styczeń 01, 2008, 17:10:24 »

no no no teraz mają super  Cheesy Cheesy Cheesy a co zrobiłeś z reszta gupoli  Wink Huh

Maciek Cheesy 50L
5blue5
Bywalec

« Odpowiedz #27 : Styczeń 02, 2008, 16:15:44 »

właśnie co zrobiłeś z 110l akwarium?

Widzew Łódź
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #28 : Styczeń 02, 2008, 16:49:25 »

nie podoba mi się ten plastik z lewej strony, masz dobre oświetlenie zainwestuj w ładne roślinki, i duuuużo ich !
ile masz gupików ? oddałeś trochę ?
w sumie nawet nieżle, mi się podoba oświetlenie w sam raz pod holendra Wink
 papa

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
karpik05
Nowy
*

« Odpowiedz #29 : Styczeń 02, 2008, 21:16:22 »

czesc
Z oświetlenia sam jestem zadowolony i pare malych roślinek mi przybyło.Kilkadziesiąt rybek oddałem sąsiadowi ale jeszcze dużo sprzedam do sklepu akwarystycznego-nowego ale dopiero na poczatku przyszłego tygodnia.Zostawie tylko 20-30 szt. i kupię parkę  neonków albo innych rybek.Napewno zrobie ograniczenie.No i chcę jeszcze dokupić roślin.Może w internecie.Pompa JBL lepiej pracuje,była zapowietrzona,deszczownia extra.,nigdy takiej nie miałem.
pozdrawiam papa
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: