Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « 650L pomoc w dobraniu obsady oraz biotopu
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: 650L pomoc w dobraniu obsady oraz biotopu  (Przeczytany 1212 razy)
brightblade
Nowy
*

« : Grudzień 26, 2007, 04:56:47 »

Witam wszystkich na forum jestem od dawna ale bardziej zajmowałem sie czytaniem postów niż odpowiadaniem, udało mi sie wraz z moją narzeczoną a od piątku żoną zakupić ogromne akwarium o pojemności 650l(180x60x60), w dotychczasowym baniaku istnieje taki swoisty mix, znajdują sie tam skalary, dwa duchy amazońskie, neony, kiryski, oraz para oszukanych pielęgniczek ramireza które w rzeczywistości okazały sie być pielęgniczkami boliwijskimi, tak więc prosimy was o pomoc w docięciu/dodaniu gatunków i ilości ryb tak żeby wszystko grało.

Pozostaje jeszcze sprawa biotopu, staraliśmy sie kierować w stronę ameryki południowej, ale wiadomo żeby posiadać wymagające gatunki roślin trzeba mieć dużą ilość mocnego światła, głębokość zbiornika to 60cm wiec zwykłe "rury" raczej odpadają, myśleliśmy nad hqi w ilości dwóch lamp po 70 w każda, pozostaje jeszcze nawożenie, akwarium nie koniecznie chcemy zbudować jak najmniejszymi kosztami, ale w taki sposób żeby późniejsze utrzymanie nas nie "zjadło". Nawóz odpowiadał by nam taki jaki do tej pory używaliśmy czyli "plantamin" ewentualnie inny dolistny, ale głównie chodzi nam o to żeby akwarium składało sie z mało wymagających roślin tak żeby nie musielibyśmy używać CO2(brak miejsca w szafce), możemy tez zastosować odpowiednie podłoże dla roślin (biogrunt albo coś podobnego). poprosił bym o pomoc w dobraniu roślin, i jeszcze sprawa podłoża: piach, czy żwir kwarcowy ? Tak wiec poproszę o pomoc w zdecydowaniu o kształcie przyszłego zbiornika !
« Ostatnia zmiana: Grudzień 26, 2007, 05:57:25 wysłane przez brightblade » Zapisane

gg: 3355880
650l - praca pełną parą
45l   - żałobniczki, neony
seba75
Gość
« Odpowiedz #1 : Grudzień 26, 2007, 09:58:23 »

witaj, tu znajdziesz opis roslin troche tego jest - http://akwa-mania.mud.pl/rosliny/polskiwykaz.html - jesli chcesz obsadzic baniak roslinami o czerwonym zabarwieniu to wiekszosc z nich potrzebuje mocnego swiatla aby liscie sie dobrze wybarwily, sam bede obsadzac nowy zbiornik tyle ze nie az 650 L Cheesy rosliny ktore biore na dzien dobry z latwych znajdziesz tu http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,12867.0.html ale wiadomo kazdemu podoba sie co innego.

powodzenia w zakladaniu tak wielkiego zbiornika Grin
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: