brightblade
Nowy

|
 |
« : Grudzień 26, 2007, 04:56:47 » |
|
Witam wszystkich na forum jestem od dawna ale bardziej zajmowałem sie czytaniem postów niż odpowiadaniem, udało mi sie wraz z moją narzeczoną a od piątku żoną zakupić ogromne akwarium o pojemności 650l(180x60x60), w dotychczasowym baniaku istnieje taki swoisty mix, znajdują sie tam skalary, dwa duchy amazońskie, neony, kiryski, oraz para oszukanych pielęgniczek ramireza które w rzeczywistości okazały sie być pielęgniczkami boliwijskimi, tak więc prosimy was o pomoc w docięciu/dodaniu gatunków i ilości ryb tak żeby wszystko grało.
Pozostaje jeszcze sprawa biotopu, staraliśmy sie kierować w stronę ameryki południowej, ale wiadomo żeby posiadać wymagające gatunki roślin trzeba mieć dużą ilość mocnego światła, głębokość zbiornika to 60cm wiec zwykłe "rury" raczej odpadają, myśleliśmy nad hqi w ilości dwóch lamp po 70 w każda, pozostaje jeszcze nawożenie, akwarium nie koniecznie chcemy zbudować jak najmniejszymi kosztami, ale w taki sposób żeby późniejsze utrzymanie nas nie "zjadło". Nawóz odpowiadał by nam taki jaki do tej pory używaliśmy czyli "plantamin" ewentualnie inny dolistny, ale głównie chodzi nam o to żeby akwarium składało sie z mało wymagających roślin tak żeby nie musielibyśmy używać CO2(brak miejsca w szafce), możemy tez zastosować odpowiednie podłoże dla roślin (biogrunt albo coś podobnego). poprosił bym o pomoc w dobraniu roślin, i jeszcze sprawa podłoża: piach, czy żwir kwarcowy ? Tak wiec poproszę o pomoc w zdecydowaniu o kształcie przyszłego zbiornika !
|