Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « FILTR RO - KILKA PYTAŃ NOWICJUSZA!!!
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: FILTR RO - KILKA PYTAŃ NOWICJUSZA!!!  (Przeczytany 8932 razy)
slaw2006
Zainteresowany
**

« : Grudzień 20, 2007, 23:30:32 »

Mam kilka pytań odnośnie filtra RO
otóż w nieusatbilizowanym jeszcze zbiorniku mam takie parametry
kh 21
gh 25
ph pomiędzy 7,8 a 8,0 - bardziej to pierwsze

a z kranu kh i gh - 23 tak wię dużo, o wiele za dużo

jeśli nie uda mi się zbić tych parametrów za pomocą co2 to bede musiał sie zastanowić nad RO filtrem, bo w akwa 240l nie bede kupowal destylowanej bo zbankrutuje, i tak juz poszło sporo kasy na zrobienie akwa, tak więc 200zł w jedną bądź w drugą strone to juz chyba nie robi różnicy
tak więc:
1. aby taki fitr przygotował około 50l wody to jak długo musi pracowac?
2. jak podłączyć ten filtr w łazience, musi miec on stałe dojście do wody z rurociągu i do kanalizy? a gdzie odfiltrowana woda? w baniaku? no bo gdzie indziej?! a jak sie przeleje z baniaka? trzeba filtr wyłącać samemu czy jak?
3. może ktoś zapoda mi kilka fotek układu i opisze co i jak na miela slawomir.starczewski@pesa.pl
4. jesli juz bedzie woda zdemirelizowana to co z makro i mikro elementemi? nawożenie?
5. przygotowana instalacja co2 z butli wysokocis. myslicie ze obnizy mi ph przy tak wysokich kg i gh? czy bedzie konieczne jednak ro (planuje neony)

proszę o zdjęcia na meila jak kto ma podłaczone ro
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 21, 2007, 09:13:05 »

Mam kilka pytań odnośnie filtra RO
otóż w nieusatbilizowanym jeszcze zbiorniku mam takie parametry
kh 21
gh 25
ph pomiędzy 7,8 a 8,0 - bardziej to pierwsze

a z kranu kh i gh - 23 tak wię dużo, o wiele za dużo
Straszna masz wode.

jeśli nie uda mi się zbić tych parametrów za pomocą co2
Napaewno sie nie uda.

to bede musiał sie zastanowić nad RO filtrem, bo w akwa 240l nie bede kupowal destylowanej bo zbankrutuje, i tak juz poszło sporo kasy na zrobienie akwa, tak więc 200zł w jedną bądź w drugą strone to juz chyba nie robi różnicy
Zdecydowaie. Na dluzsza mete Ro wychodzi najtaniej.
tak więc:
1. aby taki fitr przygotował około 50l wody to jak długo musi pracowac?
Zalezy od membrany, jej wydajnosci. Ja mam 50-tke i wody nakapuje przez godzine ok. 5-6 litrow. Przy membranie setce napewno bedziej szybciej.

2. jak podłączyć ten filtr w łazience, musi miec on stałe dojście do wody z rurociągu i do kanalizy? a gdzie odfiltrowana woda? w baniaku? no bo gdzie indziej?! a jak sie przeleje z baniaka? trzeba filtr wyłącać samemu czy jak?
Ja mam zamontowany w lazience, tuz przy wannie. Baniak wstawiam do wanny i nawet jak sie przeleje to do wanny. Zazwyczaj wode nastawiam na noc. Rano wstaje o baniak pelny. Dopiero wtedy wylaczam RO.

3. może ktoś zapoda mi kilka fotek układu i opisze co i jak na miela slawomir.starczewski@pesa.pl
MOzesz zobaczyc na mojej stronie. Fotka moze nie najlepsza, ale ... .

4. jesli juz bedzie woda zdemirelizowana to co z makro i mikro elementemi? nawożenie?
Ja wode osmotyczn amieszam z kranowa w stosunku 1-1, ale nie mam takiej twardej ja Ty. Sam musisz dobrac proporcje.

5. przygotowana instalacja co2 z butli wysokocis. myslicie ze obnizy mi ph przy tak wysokich kg i gh? czy bedzie konieczne jednak ro (planuje neony)
Nie da rady. Przy takich twardosdciach pewnie nawet nie drgnie.

I musisz jeszcze pamietac jak juz kupisz RO. Przed uruchomieniem musisz przepukac prefiltry. Inaczej membrana bedzie do wyrzucenia.

« Ostatnia zmiana: Grudzień 21, 2007, 09:15:50 wysłane przez A-smi » Zapisane

pozdrawiam
asmi
slaw2006
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Grudzień 21, 2007, 11:00:57 »

dzieki za odpowiedzi
z tego wynika ze musze sie rozejrzeć za filtrem ro Roll Eyes alez ta kasa wyplywa do tego akwa Afro
slaw2006
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Styczeń 04, 2008, 07:43:07 »

witam po przerwie

filtr ro juz dojechał, dzis chce go odpalić
w zwiazku z tym mam kilka pytań
1. jak długo płukać prefiltry?
2. czy woda zaraz po uruchomieniu ro i przepuszczeniu przez prefiltry i membrane bedzie dobra, czy trzeba np. z 1godz. filtrowac i wylać ją
3 i najwazniejsze pytanie-jak mocno odkręcić zawór na wejści wody do filtra, na maxa? czy inaczej

proszę o szybką odpowiedz
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 04, 2008, 08:47:05 »

witam po przerwie

filtr ro juz dojechał, dzis chce go odpalić
w zwiazku z tym mam kilka pytań
1. jak długo płukać prefiltry?
Az bedzie leciala czysta woda.

2. czy woda zaraz po uruchomieniu ro i przepuszczeniu przez prefiltry i membrane bedzie dobra, czy trzeba np. z 1godz. filtrowac i wylać ją
Pierwsza wode jaka przejdzie przez filtr poprostu wylej w kanal. Kazda nastepna jaka uzbierasz bedzie sie nadawac. Jednak lepiej jak taka woda postoi troche lub ja napowietrzysz.

3 i najwazniejsze pytanie-jak mocno odkręcić zawór na wejści wody do filtra, na maxa? czy inaczej

proszę o szybką odpowiedz

Ja zawsze odkrecam na maxa.

pozdrawiam
asmi
slaw2006
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Styczeń 04, 2008, 09:02:22 »

dzieki i pozdrawiam
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Styczeń 05, 2008, 18:33:07 »

To dołączę się do wątku i zapytam: jaki filtr RO kupić ?
taki:
http://www.allegro.pl/item290249530_osmoza_akwarystyczna_ro_3_75_gpd_od_www_osmoza_eu.html
czy taki:
http://www.allegro.pl/item289527885_nowosc_ro_4_do_akwarium_filtr_osmoza_max_wypas.html

Kupiłbym ten tańszy... ale się na tym kompletnie nie znam... wody potrzebuję 40 litrów tygodniowo (akwarium 200l.) będzie się nadawał ??

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
slaw2006
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Styczeń 05, 2008, 18:45:54 »

ja własnie odpaliłem ten droższy,
po sprawdzeniu testami zooleka
ph 6
gh i kh kolor pojawia sie po 3 kroplach odczynnika w 5ml badanej wody

dla mnie ok'ey
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Styczeń 05, 2008, 21:26:33 »

A czy ten tańszy jest gorszy pod względem jakości wody ? Czy tylko pod względem wydajności ?

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
slaw2006
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Styczeń 06, 2008, 19:13:23 »

a ja mam pytanie
mam ten filtr  http://www.allegro.pl/item289527885_nowosc_ro_4_do_akwarium_filtr_osmoza_max_wypas.html

a moje pytanie brzmi
1.czy do mieszania wody kranowej z RO mogę użyć wody z filtra RO która idzie do ścieków
i tak bede musial mieszac wode do podmian w stosunku 3:1 RO:kran

2.dobrze licze jak z kranu tw. 24 to mieszanie z ro w stosunku 3:1 da twardość 8?Huh
3.a co z nawożeniem, jak to policzyć?? nawozy  mam aquaartu planta garnier ferro+, macro, potas, coś dokupić? chyba micro, prawda?
na podłożu jest biogrunt.

jeszcze nie nawoże, oprócz potasu, bo walcze z nitkami
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Styczeń 06, 2008, 19:32:42 »

1. Nie. Czysty kranowit. Stosunek musisz dobrać do potrzeb
2. Tak. Najlepiej sprawdzić jednak po zmieszaniu testami Wink
3. Jeśli będziesz mieszał z kranówą to lepszym rozwiązaniem będzie PG Classic (my używamy macro, calssic i ferro). W sklepach można również dostać ultoki (moze jest też na stronie) gdzie pisze co stosować do jakiego typu wody/akwarium

badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #11 : Luty 22, 2008, 20:04:25 »

ph 6

dla mnie ok'ey

Witam
Ja właśnie uruchomiłem osmozę i mam takie same parametry jak Ty. Moje pytanie  czy lać do akwa samą czystą wodę z osmozy zawierającą uzdatniacze czy lepiej mieszać z ustaną kranówą w proporcjach przeze mnie oczekiwanych? Pytanie ze wskazaniem na uzdatniacze, bo u mnie woda wyjściowa z kranu jest tragiczna pod wzgledem parametrów.

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Luty 22, 2008, 22:06:12 »

ph 6

dla mnie ok'ey

Nie jest ok, niestety...
Na Ph nie patrz, to jakie wychodzi z osmozy jest bez znaczenia, w kontakcie z powietrzem i tak będzie szło w górę.

Ale te twardości mnie martwią, sprawna osmoza, a na pewno ta którą masz, DAJE WODĘ O 0 TWARDOŚCIACH, mam ten sam filtr i mogę to potwierdzić. Raczej coś żle robisz przy badaniu, bo przy Ph 6 na wyjściu z osmozy KH MUSI BYĆ 0. W testch na twardość nie jest ważne kiedy kolor się pojawia, lecz kiedy barwa próbki się zmienia z jednej na drugą. Jeżeli kapiesz do 5 ml badanej wody kroplę i nic się nie dzieje, potem drugą i znowu nic, dopiero przy trzeciej pojawia się lekki kolorek o odcieniu wkroplonego odczynnika, to twardość jest 0, nie ma zmiany barw badanej próbki, tak jest? Jeżeli nie to kiepsko przepłukałeś prefiltry i na dzień dobry zmarnowałeś membranę  Sad

jempa
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Marzec 02, 2008, 16:39:05 »

Witam. Podepnę sie pod wątek z moim pytaniem: czy jeżeli mieszam wode Ro z kranową w stosunku 1;1 lub 1;2 to do wody Ro przed zmieszaniem mam dodać uzdatniacz ? Rozumiem że jak leje 100% Ro to uzdatniacz trzeba dodać ale niewiem jak to jest podczas mieszania.
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Marzec 03, 2008, 11:54:49 »

Ja leję 1:1 RO - kranówka, nie stosuję dodaków i uzdatniaczy. Po ok 24h wlewam taką wodę do akwarium. Dodatkowo baniak nawożę symfonią złota + Fe i czasem dodaję tego czego widać że brakuje roślinom (np. potas). W drugim baniaku - Low-Tech nie nawożę, ze względu na ryby... i krasnorosty... jeszcze leję 1:1 ale zamierzam przejść powoli na 100% kranówki.

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: