Mam kilka pytań odnośnie filtra RO
otóż w nieusatbilizowanym jeszcze zbiorniku mam takie parametry
kh 21
gh 25
ph pomiędzy 7,8 a 8,0 - bardziej to pierwsze
a z kranu kh i gh - 23 tak wię dużo, o wiele za dużo
Straszna masz wode.
jeśli nie uda mi się zbić tych parametrów za pomocą co2
Napaewno sie nie uda.
to bede musiał sie zastanowić nad RO filtrem, bo w akwa 240l nie bede kupowal destylowanej bo zbankrutuje, i tak juz poszło sporo kasy na zrobienie akwa, tak więc 200zł w jedną bądź w drugą strone to juz chyba nie robi różnicy
Zdecydowaie. Na dluzsza mete Ro wychodzi najtaniej.
tak więc:
1. aby taki fitr przygotował około 50l wody to jak długo musi pracowac?
Zalezy od membrany, jej wydajnosci. Ja mam 50-tke i wody nakapuje przez godzine ok. 5-6 litrow. Przy membranie setce napewno bedziej szybciej.
2. jak podłączyć ten filtr w łazience, musi miec on stałe dojście do wody z rurociągu i do kanalizy? a gdzie odfiltrowana woda? w baniaku? no bo gdzie indziej?! a jak sie przeleje z baniaka? trzeba filtr wyłącać samemu czy jak?
Ja mam zamontowany w lazience, tuz przy wannie. Baniak wstawiam do wanny i nawet jak sie przeleje to do wanny. Zazwyczaj wode nastawiam na noc. Rano wstaje o baniak pelny. Dopiero wtedy wylaczam RO.
MOzesz zobaczyc na mojej stronie. Fotka moze nie najlepsza, ale ... .
4. jesli juz bedzie woda zdemirelizowana to co z makro i mikro elementemi? nawożenie?
Ja wode osmotyczn amieszam z kranowa w stosunku 1-1, ale nie mam takiej twardej ja Ty. Sam musisz dobrac proporcje.
5. przygotowana instalacja co2 z butli wysokocis. myslicie ze obnizy mi ph przy tak wysokich kg i gh? czy bedzie konieczne jednak ro (planuje neony)
Nie da rady. Przy takich twardosdciach pewnie nawet nie drgnie.
I musisz jeszcze pamietac jak juz kupisz RO. Przed uruchomieniem musisz przepukac prefiltry. Inaczej membrana bedzie do wyrzucenia.