Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Plagi egipskie w moim akwarium - pomóżcie!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Plagi egipskie w moim akwarium - pomóżcie!  (Przeczytany 4911 razy)
pynia
Nowy
*

« : Kwiecień 29, 2004, 07:59:23 »

Ostatnio coś się zaczęło dziać złego w moim akwarium (opis w sygnaturce). Świetlówka jedna 15W (nowa belka na 2 świetlówki wraz z odbłyśnikami już gotowa, tylko podłączyć), nie nawożę CO2, parametry wody: Ph 7,0: NO3 15-20mg/l, TwO 18*, TwW 8*. Jakaś kranówka się ostatnio zrobiła twarda (Twardość taka jak w akwarium).
 :arrow: Rośliny brązowieją, lisi ogon załkiem zbrunatniał i mało rośnie, w ogóle wszystkie rośliny przystopowały. A już rosły tak, że kabomby przycinałam nawet 2x w tygodniu...
 :arrow: Na żabienicy, która jest po prostu piękna pojawiły się glony - prawdopodobnie nitkowate zielenice - liście wyglądają jakby miały 3-dniowy zielony zarost - wszystkie! Czy można to jakoś usunąć? Nie chcę jej wyrzucać!
 :arrow: na szybie pojawiły się białawe kłaczki jakby waty wielkości łebka od szpilki - przypuszczam, że to jest wytrącony osad wapienny, zresztą przewody od grzałki i filtra i przyssawki są całe białe.
 :arrow: za to na kamieniach i żwirku zagościły prawdopodobnie okrzemki - wszystko ma kolor czarnobrązowy (nie powiem, na żwirku mogłoby to zostać bo jest trochę za jasny)

Mam do podmiany wodę torfową 10l- wymoczony torf w kranówie przez 3 doby (Ph 5,0; NO3 5mg/l; TwO 8*; TwW 0*), tylko jest trochę mętna, nie chce się odstać, ale filtr to przemiele i będzie kryształ.
Czy poprawi sytuację podmiana ok 40% wody: 10l torfowej, 5l destylki, reszta kranówa?
Czy parametry za bardzo nie ulegną zmianie i czy rybciom to nie zaszkodzi?
Czy mogę wyjąć żabienicę i trochę podsuszyć? Podobno to pomaga.
Co jeszcze mogę zrobić, żeby pomóc mojemu baniaczkowi?
Czy jest sensowne nawożenie CO2 przy oświetleniu 2x 15W z odbłyśnikami i czy można wyliczyć zawartość CO2 (z Ph i Tw) przy wodzie z parametrami zmienionymi torfem?

pozdrawiam, Agnieszka
60l: para ramirezek, 16 neonów Innesa, 5 neonów czarnych, 3 kiryski pstre, 1 otosek.
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 29, 2004, 21:03:55 »

Na owe kłaczki sprubój błękitu metylowego, jeśli to są stułbie to powinna je załatwić bateryjka (taka z blaszkami odstajacymi prostokątna, dwa bieguny do wody i stułbie giną a rybki nie Wink, Pozatym może "załatwić" je także upływ czasu.. Na 3 dniowy zarost sprubój natomiast dać CO2, zakwasi to wodę i glonki te znikną po kilku dniach - u mnie działa.
CO2? Przy Twoim oświetleniu 0,5W/l warto spróbować, na początek zainstaluj bimbrownię coby nie pchać sie odrazu w koszta butli i osprzętu.
40% wody nie wymieniaj, może okazać się to za dużo i rybki to odchorują Sad i to nie przez zmiane parametrów (duża by nie była) tylko przez inny skład wody. Przeciw brązowieniu roślin moze pomóc potas i fosfor.
Pozdrawiam.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
RadkaS
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 30, 2004, 10:58:22 »

Ten osad przypominający watę to może z wytrącania się soli wapnia - jak piszesz
(zobacz jeszcze czy nie widać korzeni roślinek obrośniętych "watą").
Z pewnością w akwa jest deficyt na CO2 i tym samym szybko rosnące roślinki "chapią" wszystko i nie starcza tym z gatunku wolnorosnących
Czasami się utarło powiedzenie, że niektóre rośliny "sie nie znoszą" - a to dlatego właśnie Cool.

Nawożenie np. z bimbrowni to dobry pomysł. u mnie problem znikł, ale mam mniejsze akwa i mogłem po trochu przez kamień nap. dodawać CO2 czyli małym kosztem.

Z tym CO2 to dość skomplikowane ale tak coś zaczynam łapać
Ale jeżeli chodzi o większą skalę nawożenia tym pierwiastkiem to trzeba uważać bo przy zbyt miękkiej wodzie, jest w niej za mało soli wapnia żeby związać CO2 (przy naworzeniu jest go dużo) i może dość do niebezpiecznego zakwaszenia.
A tak na marginesie jeżeli jest duża twardośc węglanowa to tym bardziej woda potrzebuje CO2 by utrzymać pH w okolicy obojetnego.

Co do tabeli zawartości CO2 z pH/TwW - u mnie w książce nie pisze jaka woda. Ale w necie znalazłem coś podobnego lecz z zastrzeżeniem, że tabela ma sens przy wodzie bez "wzbogacania".

Co do pierwszego problemu - mam ten sam (a kabomby już nie mam :cry: )i szukam "złotego środka" bo nawożenie Tropicalem z zawartością m.in. Fosforu sprawia że glony przychodzą (mam małe akwa  Sad  i to chyba dlatego)
Aktualnie z tym walczę a conieco dowiedziałem się z http://www.holenderskie.aip.pl/nawozenie/mineralne_zywienie_niedobory/ i tam też szukałem tabeli CO2 ale nie wiem gdzie sie podziała  :?:

Czekam niecierpliwie na dalsze porady i opinie.

Pozdrawiam Radek!!!
pynia
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Maj 04, 2004, 09:09:26 »

Jak pomyślałam, tak zrobiłam.
Uruchomiłam nowe oświetlenie, podmieniłam wodę z dodatkiem destylowanej i torfu. W niedzielę uruchomiłam bimbrownię - podawanie CO2 przez kostkę napowietrzającą. Niestety zrobiłam błąd i podawanie CO2 rozpoczęłam po południu, jednocześnie uruchomiłam deszczownicę. Efekt był taki, że w poniedziałek rano wszystkie rybki były przygazowane. Chyba to nie był niedostatek tlenu, bo pływały przy dnie, może zbyt duży skok Ph, o czym pomyślałam dopiero później i niestety nie zmierzyłam poziomu Ph. Samica ramireza unosiła się na boku, z trudnością oddychała, inne rybki trochę lepiej. Włączyłam maksymalne napowietrzanie i po kilku godzinach było lepiej, a samiczka ramireza pod wieczór zaczęła pływać normalnie. Jednak wszystkie rybki miały mniejszy apetyt. Czy to może mieć jakieś daleko idące skutki, czy jak rybka dojdzie do siebie to nie będzie konsekwencji na przyszłość?
Na roślinkach efekt widać, albo może mi się zdaje. Mianowicie "zarost" na żabienicy jakby poczerniał i "włoski" się pokręciły. Będę obserwować dalej.
Parametry wody po podmianie: Ph 7,0, TwO 14, TwW 5, NO3 15.

pozdrawiam, Agnieszka
60l: para ramirezek, 16 neonów Innesa, 5 neonów czarnych, 3 kiryski pstre, 1 otosek.
RadkaS
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Maj 04, 2004, 15:11:28 »

Witam!
Popełniłem gafe wyzej :oops: , to co widać gołym okiem to wytrącający się węglan wapnia CaCO3 ,a nie sole wapnia i jest wynikiem tzw dekalcyfikacji biogennej czyli ostatecznie niedoboru CO2. Wychodzi to samo ale nie sole wapnia tylko CaCO3.

Tlen i CO2 są jakby niezależne, więc braku tlenu raczej nie było.

Natomiat przekroczenie pewnej granicy CO2 ponosi za soba duży spadek pH i tak mogło się stać. Dodatkowo nie wiadomo jakie pH było po podmianie wody.
Co z rybkami trudno powiedzieć bo niewiemy do jakiego stopnia zeszło pH. Pewne jest że gdyby zeszło za mocno to rybki by nie przetrwały. Teraz nie wiem czy się to odbije w przyszłośći.

Ja miałem osad wapienny i to z niedoboru CO2, (białe kropki na szybach jak waciki i dodatkowo na roślinkach a korzenie roślin całe obłożone watą) ten osad jest podobno niezłym podłożem pod glony, więc zacząłem powoli nawozić a w nocy dodatkowo napowietrzać.
Stosując kamień nap. trudno mówić o dozowaniu CO2. Ja mam małe akwa i słabszy zaczyn w bimbrowni ale CO2 rozpuszcza się dobrze bo banieczki są minimalne i dodatkowo prąd wody je roznosi po akwa.
Po zgaszeniu światła nie ma już fotosyntezy i tyle CO2 nie trzeba więc napowietrzaniem go "rozbijam" ( ale podkreślam że CO2 nie wpływa na zawartość tlenu w wodzie).

Pozdrawiam Radek!!!
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Maj 04, 2004, 15:56:59 »

Pyniu myślę, że niepokojące zachowanie rybek (zwłaszcza ramirez) było efektem zbyt gwałtownej zmiany PH, jeśli przeżyły jak dotąd to już będą zdrowiały i dłuższych konsekwencji nie ma Smiley.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
pynia
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Maj 05, 2004, 06:20:21 »

Rybki czuką się dobrze, tylko samiczka ramireza chowa się po krzakach i nic nie je. Nie wiem, co z nią będzie. TwO 18, TwW 8, NO3 10, Ph wczoraj rano było 6,7; wieczorem 6,5. Dziwne, że wieczorem niższe niż rano, trochę chyba za niskie. W jaki sposób można spowolnić proces bimbrowania? Dolałam wody rozcieńczając roztwór, ale raczej to narazie nie pomogło.
Rośliny już po południu bąblowały, całe były obsypane bańkami tlenu. Podałam 2 ml Bioflorinu. Glony jakby przystopowały, tylko na mchu bardzo się rozrosły, cały pokryty zieloną pajęczyną. Wywalić go, czy to zejdzie?
Te glony to właściwie moja wina, bo "przesadziłam z przesadzaniem" roślin i to je osłabiło. Zachciało mi się zmieniać aranżację  :twisted: . Teraz nic nie ruszam i czekam.
Cierpliwość to jest główna cecha dobrego akwarysty...

pozdrawiam, Agnieszka
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Maj 05, 2004, 10:52:23 »

Proces bimbrowania a raczej ilość wpychanego do akwa CO2 można regulować za pomocą zaworków, lecz jeśli chodzi Ci o podwyższenie PH to wsyp ciut soli akwarystycznej. Pozatym PH=6,5 przy Tww=8 to mnie mocno zastanawia  :roll:

pynia
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Maj 06, 2004, 08:05:43 »

Cytat: Tomlsv
Pozatym PH=6,5 przy Tww=8 to mnie mocno zastanawia  :roll:

Czemu Cię zastanawia takie Ph? Coś nie tak?

Niestety, samiczka ramireza pożegnała się z tym światem  Sad . Już drugą straciłam  :cry: (pierwsza obżarła się ochotką i padła).

pozdrawiam, Agnieszka
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Maj 06, 2004, 08:38:01 »

Za wysoka Tww, przy ph 6,5 Tww powinna wynosić 4 lub mniej  :roll: .
A jakich testów używasz ?

pynia
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Maj 06, 2004, 08:46:37 »

Ph - Tropicala, na TwO/TwW - Zooleka. Może na taki wynik pomarrów mogło mieć wpływ dodanie wody z torfem i filtracja przez torf, a także dodanie preparatu ph-, który stosowałam wcześniej (obniżyłam Ph z 7,5 na 7,0). Możliwe, że po 2 podmianach wody jeszcze go trochę zostało. Nie chciałam dodawać żadnej chemii, ale mnie kusiło, bo preparaty do regulacji Ph były w pudełku razem z testem.
Chcę wodę uzdatniać przez filtrax K, ale nigdzie go nie mogę dostać w Sosnowcu, a woda po filtraxie K też ma niskie Ph.

pozdrawiam, Agnieszka
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Maj 06, 2004, 13:58:43 »

Może to faktycznie sprawka tych preparatów, to zwykłe kwasy obniżajace ph ale nie likwidujące twardosci.
Kationit możesz kupić na allegro:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=24983489
Pozdrawiam.

michał
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Maj 06, 2004, 14:01:34 »

a w sklepie jak stoją jeśli chodzi o ceny

Błądzić to rzecz ludzka!?!
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: