Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « NIESZCZĘŚCIE (Ramireza) !!!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: NIESZCZĘŚCIE (Ramireza) !!!  (Przeczytany 1800 razy)
petro.c
Nowy
*

« : Kwiecień 29, 2004, 07:12:51 »

Nie wiem co sie stało mojej samiczce ramirezy !!!
Od jakiegoś czasu byla dziwna , chowala sie w kokosie , ale wyplywala i zerowala.
Dzisiaj rano niestety ramirezka plywala wygieta na bok i praktycznie do gory brzuchem wykonujac kolka wokol wlasnej osi.
POMOCY co to moze byc!!!
Z gory dziekuje.

P.C.
pynia
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 29, 2004, 07:38:06 »

Jakie masz parametry wody? Ramirezki są bardzo czułe na nadmiar azotanów.

pozdrawiam, Agnieszka
60l: para ramirezek, 16 neonów Innesa, 5 neonów czarnych, 3 kiryski pstre, 1 otosek.
petro.c
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 29, 2004, 08:17:45 »

wodę podmieniam raz w tygodniu ok 40% objetosci (akwarium ma 60 litrow)
samiec czuje sie bardzo dobrze
nie wiem czy to nie on ja zameczyl bo po kazdorazowej podmianie wody zbieralo mu sie na zaloty i ganial ja po akwarium a ona od jakiegos czasu go unikala przestala skladac ikre marniala w oczach
zastosowalem jej zapobiegawczo backtopur direct( kapiel krotkotrwala )
i wydawalo mi sie ze jakos sie polepszylo ale niestey nie

P.C.
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 29, 2004, 21:07:41 »

Ramirezki w ogóle są wrażliwe na zmiany w wodzie, cotygodniowa podmiana 40% to zdecydowanie zbyt duże wachania w zbiorniczku, moze to to przyczyniło się do postania stanu chorobowego.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Horpyn
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Maj 01, 2004, 21:48:16 »

Cytat: Tomlsv
Ramirezki w ogóle są wrażliwe na zmiany w wodzie

Zgadzam się z tym. Wiem z doświadczenia że one naprawdę źle znoszą wszelkie szybkie zmiany. Sam posłałem na tamten świat pięknego samczyka gdy eksperymentowałem z bimbrownią :evil: . Pozatym ramirezki dosyć krótko żyją bo około 1.5 do 2 lat. Może ta twoja była "babcią".

Powrót do pasji z przed lat. Aktualnie 400l paletki i parę innych...
Pozdrawiam !!!
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: